Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Víkendový výplach #105 o botách a Indym


ikona
Mr. Hlad
víkendový výplach
Které boty jsou nejvíc cool? Jaká herečka skončila za katrem? Je Ryan Gosling největší borec současnosti? A co jste o Indym asi nevěděli?  

Výplach bez zbytečných řečí

Filmař týdne
V minulých dílech výplachu jste mohli vidět efektně sestříhaná videa z filmů Christophera Nolana, Baze Luhrmana nebo třeba Davida Finchera. Teď přichází další frajer. Guy Ritchie už ve svém debutu Sbal prachy a vypadni naznačil, že rozhodně stojí za to sledovat jeho kariéru. Tu sice trošku zbrzdilo manželství s Madonnou a společný film, ve kterém nebyli žádní gangsteři ani drsňáci, ale Rocknrolla a hlavně Sherlock Holmes tohohle režiséra vrátily zpátky na vrchol. Svoje "Best of" video si rozhodně zaslouží.

Kniha týdne
Jméno Saula Basse nejspíš většině čtenářů nebude nic říkat (nebudu machrovat a taky přiznám, že jsem ho poprvé zaznamenal asi před půl hodinou). Tenhle chlapík je však hollywoodská legenda a jeho titulky patří dodnes k těm nejefektnějším. Hodně pracoval s Martinem Scorsesem a především s Alfredem Hitchcockem a má za sebou třeba Psycho, Mys hrůzy, Casino nebo třeba West Side Story. Bass zemřel v roce 1996, ale teprve letos v listopadu vyjde kniha Saul Bass: A Life in Film & Design, ve které si můžete na 440 stránkách prohlédnout jeho práce. Zajímavý tip na vánoční dárek.

Rarita týdne
Dlouho se mluvilo o tom, že něco takového existuje, ale až dnes máme důkaz. Steven Spielberg pozval na natáčení filmu Indiana Jones a Chrám zkázy Carrie Fisher a Barbaru Streisand a bez vědomí Harrisona Forda je zapojil do jedné scény. Kvalita videa i zvuku je naprosto otřesná, ale u klasiky typu Indyho je možné něco takového tolerovat. Každopádně po kliknutí sem nebo na obrázek se dostanete nejen k samotnému videu, ale i k přepisu všeho, co Ford, Fisher a Streisand říkají.

Moderátor týdne
Ricky Gervais uváděl loňské předávání Zlatých glóbů takovým způsobem, že ho letos nejspíš pozvou pro sichr na banket organizace milovníků kokršpanělů někde v Ugandě, jen aby se ujistili, že se nebude motat okolo těchto filmových cen. Gervais s tím tak trochu počítá, jeho kontroverzní show však možná ještě nekončí. Vypadá to totiž, že tenhle britský komik chce udělat vlastní podcast, na kterém by komentoval předávání Zlatých glóbů spolu s Lousem CK, Chrisem Rockem, Johnem Stewartem nebo třeba Larrym Davidem. Stačí si zapnout televizi, vypnout zvuk a naladit si tuhle partu a hned budete mít z celé té slávy větší zážitek. Uvidíme, jestli to Gervais dotáhne do konce.

Zločinec týdne
Tahle zpráva je už přes týden stará, ale do minulého výplachu jsme ji necpali, protože ... protože se týká Daryl Hannah. Kdyby se týkala třeba Charlize Theron, bylo by to něco jiného, ale Daryl Hannah je slavná asi jako KarelR, takže nebylo nutné informovat vás o jejím zatčení hned. Každopádně tahle herečka, kterou můžete znát třeba z Kill Billa nebo z komedie Žbluňk! odmítla spolu se stovkou dalších lidí odejít z chodníku před Bílým domem, protože protestovala proti ropovodu Keystone XL a chce žít v zelenějším přírodě. OK.

Boty týdne
Návrat do budoucnosti je série, u které je hodně těžké říct, co je na ní nejlepší, nejzajímavější a nejdůležitější. Do první pětky těchto "nej" by se však bezpochyby dostaly ty super boty, které Marty nosí ve dvojce a nemusí je zavazovat. A vy je teď můžete mít. Teda pokud máte hodně peněz a budete mít kliku. Už od čtvrtka se totiž boty Nike Mag draží a výtěžek celé aukce půjde na nadaci Michaela J. Foxe na výzkum Parkinsonovy choroby. Takže když vyhrajete, budete nejen cool, ale uděláte i nějakou tu dobrou věc.

Umění týdne
Sidney Lumet je jedním z největších režisérů všech dob. Málokdy a málokde ho najdete na první místě, ale během své dlouhé kariéry natočil spoustu filmů, které mezi největšími klasikami najdete se stoprocentní jistotou. Dvanáct rozhněvaných mužů, Serpico, Network, Psí odpoledne a spousty dalších kousků patří dnes do zlatého fondu kinematografie. V páterk jste se mohli s dílem Sidneyho Lumeta setkat tak trošku jinak. V denverské galerii Laundry on Lawrence totiž proběhla výstava The Machines Are Winning: A Tribute to Sidney Lumet, na které se sedmnáct umělců pokusilo interpretovat režisérovy filmy po svém.

Hrdina týdne
Ryan Gosling je herec, kterému patří rok 2011. Objevil se nebo se teprve objeví v hodně zajímavých filmech a pokaždé ve zcela jiném typu role. Je tu mlčenlivý řidič v Drive, naivní politik v dramatu The Ides of march, alfa samec v Bláznivá, zatracená láska a v budoucnu chystá také pár zajímavých věcí. A teď o sobě dává vědět i v civilu. Žádný pikantní průšvih ale nečekejte, Ryan Gosling jen zabránil rvačce uprostřed rušné newyorské ulice. Bez násilí, bez policie a zdá se, že i bez hvězdných manýrů. Za tohle rozhodně palec nahoru.

Smrt týdne
V sobotu 10. září zemřel den po svých osmaosmdesátých narozeninách Cliff Robertson. Většina z vás si ho nejspíš bude pamatovat jako strýčka Bena Parkera ze Spider-Mana, ale Robertson se objevil třeba i v Útěku z L. A, špionážní klasice Tři dny Kondora, v Bitvě o Midway, v ranném thrilleru Briana De Palmy Posedlost nebo třeba ve sci-fi dramatu Charly, kde si zahrál mentálně zaostalého hrdinu, jehož IQ stoupne po experimentální operaci do závratných výšin. Právě za tuhle roli dostal Cliff Robertson v roce 1968 Oscara. Zkrátka šikovný herec, kterého je škoda.

Duel týdne
Minule jsme se vás ptali, jestli budete nebo nebudete kupovat Star Wars na Blu-ray. Víc z vás se podle všeho obejde (nebo bude muset obejít) bez Lucasovy ságy.

Dnes se podíváme kousek zpátky do minulosti. Léto máme za sebou a tím pádem i letní filmy. Těch povedených bylo letos opravdu hodně, takže by nás zajímalo, který letošní letní film se vám líbil nejvíc. Název pište do předmětu, důvody do text. Vždyť víte.

Za týden zdar

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace