Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hra o trůny: Filmové fantasy to můžou zabalit


ikona
KarelR
game of throneshboseriál
Nový seriál od HBO se rozjíždí… a jen tak neskončí. 

Už od Pána prstenů brečíte po kvalitní fantasy? Štve vás milion plus jedna trikami narvaných pohádek, které se chtějí vecpat do žánrové škatulky, ale končí žalostně? Inu, vaše čekání je u konce. A nebude vás to ani stát lístek do kina.

V neděli si totiž odbyla premiéru jedna z televizních událostí roku (možná i ta největší). Na všech třech amerických kanálech HBO se objevil první díl fantasy seriálu Hra o Trůny, jenž je desetidílnou adaptací stejnojmenné knihy George R. R. Martina. Ta je rozjezdem zatím čtyřdílné ságy Píseň ledu o ohně (pětka vyjde v červenci). A není velkým překvapením, že z dobrého čtiva vznikl dobrý seriál. Co se týče výchozího bodu dokonce vynikající.

Ačkoliv je vynášení soudů po první epizodě předčasné, už v ní splnili tvůrci sny mnoha lidí. Hra o trůny je jednoznačně dospělácká podívaná, v níž se krom sexu a násilí nešetří především komplexními postavami a propracovanými vztahy mezi nimi. Veterán HBO Tim Van Patten (naposledy natočil třetinu Boarwalk Empire) dokázal během jedné hodiny velmi obratně představit nepřeberné množství hrdinů, kteří budou v nadcházejících dílech bojovat o Železný trůn. Vládcem slovutného Westerosu by totiž chtěl být kdekdo, ten současný ale určitě nehodlá přijít o korunu bez boje.

TRAILER HRY O TRŮNY

Nějaké hlubší dojmy ze seriálu si na MovieZone zřejmě přečtete po pár dalších epizodách (mrkám směrem k durovi), smyslem tohohle článku jsou tak vlastně jen dvě věci. Zaprvé upozornit na to, že televizní událost jara dorazila a stoprocentně byste ji neměli minout. Všechno od vizuálu, přes herce, až po zpracování příběhu je zatím prvotřídní nejen na televizní poměry. A s přibývajícími díly by mělo být jen lépe. Za druhé potom uklidnit čerstvé fanoušky seriálu i dávné uctívače předlohy, že se po první sezóně nekončí. Pánové od HBO totiž ihned po zveřejnění sledovanosti odklepli druhou, jejíž předlohou logicky bude následující kniha v sérii, Střet králů.

Premiéra Hry o trůny se sice nemůže chlubit čísly Scorseseho Mafie v Atlantic City (7,1 milionu diváků ze všech vysílání v první den), i finálních 4,2 milionu je ale na schválení další sezóny až až. Jak je totiž u HBO zvykem, na výpravě, kostýmech a dalších vychytávkách se příliš nešetřilo. Tudíž se natáčení vícero sérií obvykle zaráží jen v případě, že se nějaký projekt dočká mrzké sledovanosti a zdrcujících recenzí k tomu. A takové problémy Hra o Trůny zdaleka nemá, jelikož chválu zatím pějí téměř všichni, sledovanost je víc než slušná a díky ohlasům by mohla stálá divácká základna jen růst.

PĚTADVACETIMINUTOVÝ POHLED ZA KULISY

Hra o trůny mimochodem běží i na českém HBO (premiéra byla jen o den později), kde se k celé věci postavili nadmíru sympaticky. Jednotlivé díly se budou vysílat každé pondělí večer v originálním znění s českými titulky, přičemž se od neděle 15. května začne souběžně nasazovat dabovaná verze. Pěkně od prvního dílu. Pondělky potom budou nadále patřit originálu (seriál normálně doběhne) a neděle tedy ovládne dabing, který ale stále půjde přepnout na česky titulkovanou angličtinu. Zkrátka servis na stříbrném podnose, kterého se snad někdy daleké budoucnosti dočkáme i u jiných seriálů na běžných televizních programech.

Zatím každopádně velký palec nahoru jak HBO, tak tvůrcům seriálu, a v diskuzi se můžete podělit o svoje dojmy z první epizody. Uchvátila vás a budete sledovat dál? Nebo máte pocit, že Hře o trůny už svůj čas věnovat nechcete?

P.S. Další zastávka kanálu, který „není televizí“? Dostihovo-mafiánské drama Luck, ve kterém se hlavní role zhostí Dustin Hoffman. Pod dohledem Michaela Manna by se svým velkým comebackem neměl mít vůbec žádný problém.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace