Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Konečně: Star Wars vycházejí na Blu-ray!


ikona
st39.6
blu-raystar wars
Co všechno čekat od chystané Blu-ray edice Hvězdných válek? 

George Lucas je vypočítavý člověk, tudíž není nic zvláštního na tom, že jsme si museli počkat tak dlouho. Fanoušci vysokého rozlišení sice po Star Wars toužili od samého začátku, tedy ještě v dobách, kdy o naší přízeň vedle Blu-ray bojovalo také HD DVD, jenže těm rozumnějším bylo jasné, že se Blučko Hvězdných válek jen tak neobjeví. Lucasovi totiž nejde o nic jiného než o peníze, a tak si počkal, než se adopce formátu dostane do trochu zajímavějších čísel.

Blu-ray si k nim po pěti letech své existence přičichl - BD přehrávač má kolem třiceti milionů amerických domácností a Evropa ani zbytek světa nikterak nezaostávají. Ba co víc, zatímco DVD tržby posledních pár let prudce klesají, Blučku se podařilo i přes ekonomickou recesi udržet vzestupnou tendenci, a tak se může pochlubit rychlejším nástupem, než svého času VHS nebo DVD. Vzhledem ke konkurenci v podobě VoD a k faktu, že je momentálně internetové pirátství mnohem rozšířenější, než v počátcích předchozích formátů, docela obdivuhodné.

Strýček Lucas se proto usmyslel, že nastal čas trochu rozvířit vody vysokého rozlišení. Ne že by byly zakalené, naopak - letos vyšlo nebo ještě vyjde tolik zajímavých filmů, že člověk neví, kam dříve. Jenže Lucasovy Star Wars dovedou něco, co má v moci jen malé množství titulů: dokážou přimět masy k přechodu na nový formát. Podobný vliv už mají jen Vánoce a Černý pátek ;).

Díky Lucasovu rozhodnutí nechat Jedie vstoupit na trh si můžeme v kalendářích kroužkovat datum 16. září. To je den, kdy Star Wars dorazí na pulty českých obchodů. Na co se můžeme těšit?

Zatímco u nové trilogie to pravděpodobně nebude potřeba, starou trilogii nechal Lucas kompletně remasterovat a jelikož není žádný troškař, nové přepisy vznikají pod dohledem THX, které samozřejmě vysokodefiniční master rovnou ocejchuje THX certifikací. Lucas prý kladl velký důraz na to, aby byly možnosti Blu-ray využity naplno, každý film by proto měl zabrat téměř celou kapacitu disku (reálně tedy kolem 40GB na film) a FullHD obraz budou doprovázet nové sedmikanálové remixy v DTS-HD MA.

Když už jsme u toho zvuku, připravte se vůbec poprvé na dabing dostupný napříč celou ságou. Například při releasu staré trilogie na DVD Lucas nedovoloval přítomnost cizojazyčné mutace, což - pokud se dobře vzpomínám - platilo i pro první dva díly nové trilogie. Dobrou zprávou tedy budiž fakt, že Star Wars vůbec poprvé vyjdou kompletně odabované. Čekáte i na špatnou zprávu? Tu máte: Stará trilogie bude kompletně předabovaná, aby dabing odpovídal vyšším kvalitativním standardům a mohl případně být použit při obnovené kinopremiéře ve 3D.

V praxi to vypadá asi takhle:

Luke Skywalker – Petr Lněnička

Han Solo – Michal Dlouhý

princezna Leia – Nikola Votočková

Darth Vader – Jiří Klem

C3PO – Tomáš Juřička

Obi Wan Kenobi – Jiří Schwarz

Lando Carlissian – Lukáš Hlavica

mistr Yoda – Bohuslav Kalva

císař Palpatine – Jiří Plachý

Všímavější čtenáři už si jistě všimli kuriózního faktu, že nově nadabovaný Han Solo bude mít hlas Lukea Skywalkera (kterého Michal Dlouhý daboval před lety ještě na VHS). Jak bude nový dabing znít, samozřejmě těžko říct, ale fanoušci odrostlí na tom stařičkém, plném nesmyslných blábolů a nepřesných překladů, z něj asi nebudou moc nadšení. Osobně dabing nesnáším, ale ten starwarsácký mi přirostl k srdci.

Počítat mimochodem musíte se Speciální edicí, tedy se sestřihem ze sedmadevadesátého, který vyšel už na DVD. Původní kinoverze se na Blučko nedostanou, což Lucas odůvodnil tím, že už prakticky neexistují použitelné kopie. Škoda.

Pojďme k bonusům. Blučko jich slibuje zatím největší množství, ostatně Lucas svého času sliboval, že na novém formátu vydá všechny dostupné dokumenty o Star Wars (tedy ty, ke kterým má práva). Pokud si tedy koupíte kompletní kolekci všech šesti filmů, dostanete v jejím rámci také tři nové bonusové disky, kde se mimo jiné objeví hodinu a půl dlouhý dokument Star Warriors o charitativních akcích v oblecích starwarsáckých hrdinů, půlhodinovka "Konverzace s mistry 30 let poté, co Impérium vrátilo úder" z roku 2010, tedy s ještě živým Irvinem Kershnerem, několik parodií a filmů o filmu, které byly k nalezení už na starších edicích.

Trochu zarazí skutečnost, že nebyla ohlášena přítomnost několika starších dokumentů z DVD v čele s Empire of Dreams, což je ohromně slavný dokument o celé sáze a o jejím vlivu. Lucas sliboval ultimátní dokumentární nálož, zatím to ale vypadá, že sice dostaneme pár hodin nových materiálů, ale možná tu nebudou úplně všechny, jak bylo slíbeno. Uvidíme, třeba se mezi těmi čtyřiceti hodinami bonusových materiálů budou někde skrývat a jen nebyly oficiálně přiznané. Většinu fanoušků stejně přinutí nakupovat už sama přítomnost vystřižených, dříve nezveřejněných scén.

Každopádně pokud budete chtít nakoukávat dokumenty, budete muset sáhnout po všech šesti dílech. Star Wars se jinak budou prodávat ještě po trilogiích (tedy nová a stará), v rámci těchto polo-edic ale žádné bonusové disky nedostanete. Cen se přitom bát nemusíte ani v Česku - samostatná trilogie vyjde na pouhých 899,- (takže tři stovky za film), kompletní sága s bonusy pak na nějakých dva a čtvrt tisíce. To jsou na český trh velice zajímavé ceny, takže se možná ani nebudete muset poohlížet po zahraničních e-shopech.

Kdyby vám to ale nedalo a nelpíte na české jazykové podpoře: Britský Amazon hlásí kompletní ságu za necelých devatenáct stovek (pokud přičtete jejich VAT a poštovné, jste na stejné ceně jako v Česku), ten americký po vás bude chtít jen patnáct stovek, vedle poštovného pod deset dolarů ale musíte připočíst nově zavedenou dvacetiprocentní daň, kterou vám napálí celníci, takže se opět rámcově dostanete na českou cenu. Německý Amazon si pak řekne dokonce o víc než tuzemské e-shopy. Jinými slovy: import vlastně nemá smysl, kupujte doma.

Tak se přiznejte. Kdo z vás už začal šetřit a kdo začal přemýšlet o přechodu z DVD na Blu-ray?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (105)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace