Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hobit: Velká představovačka postav (2/3)


ikona
KarelR
hobitpeter jacksontéma
Kteří hobiti, trpaslíci a elfové se objeví v Jacksonově dvojfilmu? 

Minulý týden jste mohli zjistit, s kým přesně budeme o Vánocích 2012 a 2013 putovat z Hobitína do Ereboru. V Hobitovi Petera Jacksona se ale objeví i řada vedlejších postav, které si buď odbudou svoji středozemskou premiéru, nebo už jsou dobře známé z Pána prstenů. Dnes se podíváme na první desítku z nich a řekneme si, jak by měly nebo mohly zapadnout do příběhu.

HOBIT: VELKÁ PŘEDSTAVOVAČKA POSTAV (1/3)

 

Hobiti

Frodo Pytlík
Elijah Wood

Frodo se vrací! Ehm… cože? Jak ti sečtělejší z vás určitě vědí, hlavní hrdina Pána prstenů nemá v Hobitovi co dělat. Narodil se celých 27 let po jeho událostech, tudíž by asi hodně lidí vytočilo, kdyby se najednou objevil po Bilbově boku při výpravě k Osamělé hoře. To se samozřejmě nestane, Peter Jackson si ale stejně usmyslel, že se objeví v nadcházejících filmech. Jak? Díky starému dobrému triku s retrospektivním vyprávěním. Na konci Návratu krále jste si možná všimli, že Frodo psal do Červené knihy Západní marky. Tenhle „deníček“ mu věnoval Bilbo, aby do něj přispěl dalšími dobrodružstvími. A mezi těmi, které už v knize byly zapsané, se nacházely právě vzpomínky na cestu za drakem Šmakem. Na začátku filmového Hobita by si měl tedy Frodo nalistovat příslušnou stránku a ponořit se do Bilbova putování. Úplně stejně, jako všichni na druhé straně plátna.

 

Bilbo Pytlík
Ian Holm

Frodo ale podle všeho nebude při čtení sám. V pár scénách, jež budou rámovat dávný příběh, by se měl objevit i Bilbo. A to samozřejmě znamená návrat Iana Holma, který si jej zahrál v Pánovi Prstenů. Zatím se neví, nakolik Bilbo do čtení zasáhne (mohl by třeba sem tam přidat nezapsanou vzpomínku). Tohle herecké setkání po letech bude každopádně nostalgické až běda.

 

Trpaslíci

Thrór
Jeffrey Thomas

Hned na začátku Hobita bychom se měli krom třinácti putujících trpaslíků setkat ještě s dalšími dvěma. A to ve flashbacích, jež by mohl mít na svědomí Gandalf. V prvním z nich bude trpasličí lid pokojně žít v Ereboru, než se objeví drak Šmak a všechny vyžene. Trpaslíky v tu dobu povede děd Thorina Pavézy, král Thrór, který se svojí rodinou a s malou družinou věrných prchne do Vrchoviny. Nějaký čas poté se pokusí dostat do Morie, tam ale narazí na skřeta Azoga, který mu usekne hlavu a zbytkem jeho těla nakrmí havrany. Tak začne šestiletá válka mezi trpaslíky a skřety, jejíž důsledky budou pomalu doznívat ještě během událostí Hobita.

 

Thráin II.
Mike Mizrahi

O něco důležitější roli v příběhu bude hrát Thrórův syn (a tedy Thorinův otec), Thráin II. Ne že by se dožil chvíle, kdy se trpaslíci sejdou u Bilba doma. Bude to ale docela těsně. Thráin se po smrti svého otce stává trpasličím králem, čímž dědí nejen velkou zodpovědnost, ale také poslední ze sedmi trpasličích prstenů. Ten mu po válce se skřety nedopřává klidu a donutí ho zosnovat první výpravu k Osamělé hoře. Sto let předtím, než se tam trpaslíci vydají v doprovodu Bilba a Gandalfa, se však dostane jen na její úpatí, kde je po přepadení zajat vládcem Dol Gulduru. Právě v tamních kopkách ho potom najde Gandalf, kterému ještě před smrtí předá mapu a klíč od Osamělé hory. Gandalf následně potká v Hůrce Thorina… a zbytek se dozvíte v kině.

 

Elfové

Elrond
Hugo Weaving

A můžeme se směle přesunout k elfům. Ti se v Hobitovi také dostanou ke slovu a největší by měl mít Elrond. Jeden z nejslavnějších elfů vůbec má dlouhou a složitou historii, která mimo jiné zahrnuje válčení proti Sauronovi, přemlouvání Isildura ke zničení Jednoho prstenu nebo skrývání jakéhosi Aragorna, jenž by měl v budoucnu znovu usednout na trůn Gondoru. Ale to určitě víte. Co už si možná nepamatujete, je jeho role v Hobitovi, která bude úplně jiná než v Pánovi prstenů. Poskytne totiž naší výpravě útočiště při cestě z Hobitína k Mlžným horám a... ups. No, pokud jdete z Kraje na východ, těžko se Roklince vyhnete, takže Tolkienovi recyklaci téhle zastávky nebudeme mít za zlé. Elrond každopádně trpaslíkům poradí, jak přesně se dostanou do nitra Osamělé hory, a především se spřátelí s Bilbem, čímž opodstatní jeho budoucí pobývání v Roklince (ano, viděli jsme ho v Pánovi prstenů). Krom toho má Elrond také důležitou roli v Bílé radě, o té si ale víc povíme až v dalším odstavci.

 

Galadriel
Cate Blanchett

Jak nacpat do filmového Hobita Galadriel, když v knize není? Žádný problém. Jak už Peter Jackson avizoval dříve, oblíbená pohádka bude na plátně o něco epičtější, než si ji pamatujeme. Nejzásadnějším rozšířením by mělo být přidání Bílé rady, která bude řešit problémy s novým vládcem Dol Gulduru. Bílá rada, nebo také Rada Moudrých, je uskupení nejmocnějších čarodějů a elfů, kteří ji vytvořili za účelem ochrany Středozemě. Což znamená především hlídání nebezpečných individuí, která mají čas od času tendence dobýt něčí zemi a zotročit její obyvatele. Vedle Elronda, Sarumana, Gandalfa a Cídrana patří mezi její zakladatele i Galadriel, na jejíž žádost byla zformována. Překrásná elfská vládkyně se totiž bála o svou říši, Lothlórien, která neměla zrovna dobré sousedské vztahy s Dol Guldurem. Gandalf si v Hobitovi minimálně jednou odskočí na setkání Bílé rady, dá se tedy předpokládat, že právě tam se Galadriel objeví. Jestli ale bude dělat i něco víc, než jen naléhavě vyprávět o blížící se temnotě, zjistíme až za rok a půl.

 

Thranduil
Lee Pace

V Hobitovi se objeví ještě jeden elf, který bude šéfovat spoustě dalších. Půjde o krále Thranduila, a kupodivu nebude k trpasličí návštěvě zdaleka tak milý jako Elrond. Thranduil vládne v Temném hvozdu, kde trpaslíci a Bilbo narazí na obří pavouky. A ačkoliv se jim podaří přežít, elfové nebudou brát průchod jejich územím o moc přátelštěji. Trpaslíky zajmou, a když jim odmítnout sdělit cíl svojí cesty, uvrhnou je do vězení. Jejich další osud už nastiňovat nebudu, s Thranduilem se ale následně setkají ještě jednou. A všichni budou mít v rukou zbraně.

 

Legolas
Orlando Bloom

Thranduil měl v událostech z Hobita docela velkou roli. Co se ale týče osudu celé Středozemě, tam ho v důležitosti lehce předčí jeho syn Legolas. Budoucí člen Společenstva prstenu se v době Thorinovy výpravy motal někde po Temném hvozdu, v knize ale nebylo specifikováno, zda nějakého jejího člena potkal. Ve filmu to zřejmě bude jinak, protože se ho Jackson rozhodl použít jako další propojení s velkou trilogií. Teoreticky by mohl výpravu přímo zajmout a dovést ke svému otci, a určitě se dá vměstnat i do závěrečné bitvy, kde se pro kvalitního lukostřelce najde místo vždycky. Finanční poradce Orlanda Blooma z toho musí mít obrovskou radost.

 

Tauriel
Evangeline Lilly

Ano, Kate z LOSTu si zahraje elfku. Její filmové kamarádky z Temného hvozdu jí budou říkat Tauriel, jinak o ní ale nevíme zhola nic. Tahle postava totiž v Tolkienovském vesmíru vůbec neexistuje, a tak bude velkým překvapením, za jakým účelem si ji Peter Jackson vymyslel. Zatím odhalil jen jediné – nějaké milostné pletky s Legolasem čekat nemáme.

 

 

Lindir
Bret McKenzie

Povědomý obličej? Pro fanoušky seriálu Flight of the Conchords určitě. V Hobitovi se znovu setkáme s řadou důvěrně známých postav. Malá skupinka lidí ale jásá hlavně nad návratem bezejmenného elfa z Roklinky. Nenápadný Elrondův pobočník se mihnul jak ve Společenstvu prstenu, tak v Návratu krále, a tokienovská komunita mu brzy udělila jméno Figwit (zkratka "slavného" diváckého výroku: „Frodo is Great… Who is that?“). V Hobitovi tahle tvář vyfasuje jméno Lindir, a nikdo netuší, co s ní hodlá Jackson provádět (jeho jedinou úlohou v knižním vesmíru bylo ve Společenstvu poslouchat Bilbův zpěv). Už teď je ale jasné, že jakmile se objeví na plátně, může se ve vašem sále objevit náhodný nadšeně výskající divák.

HOBIT: VELKÁ PŘEDSTAVOVAČKA POSTAV (3/3)

To bychom měli druhou várku postav. Snad se vám zalidnění Hobita zatím líbí, za týden se podíváme na posledních deset postav. Budou mezi nimi lidé a čarodějové, nevynecháme ale ani ty děsivější obyvatele Středozemě.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (36)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace