Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

J. K. Rowling odhalila Pottermore


ikona
KarelR
harry potter
Zapomeňte na Facebook, omladina teď bude trávit čas jinde. 

Co je Pottermore? To je otázka, která před týdnem zmítala nejen celou MovieZone. J. K. Rowling oznámila, že má v kapse nějakou novinku pro svoje věrné fandy. A všichni se mohli přetrhnout ve spekulacích, o co půjde. Je to další potterovská kniha? Encyklopedie? Hra? No, teď už to víme... od každého trošku.

Takže, kdo se moc nechytil. Pottermore je především webová stránka. A to taková, kterou v příštích letech čeká celkem dost masivní návštěvnost. J. K. totiž hodlá donutit všechny svoje fandy, aby si znovu přečetli potterovskou ságu. Tentokrát ale nemusíte sahat do poličky, kde máte hrdě vyskládaných všech sedm knih. Harryho příběh si užijete pěkně na monitoru, kde bude obohacen o čtyři základní věci.

Zaprvé tu budou animace, jež vás budou doprovázet příběhem. Buď od studia Sony, které celý projekt zaštítilo. Nebo od členů Pottermore komunity, kteří budou mít možnost přispívat svými výtvory, a prohlubovat tak zážitek ze čtení knih vlastním přičiněním. S tím souvisí i druhá proprieta webu, jíž je jakýsi interaktivní potterovský svět, jež se bude taktéž prolínat vaším čtením knih. V podstatě byste se měli zapojit do dění jako řadový bradavický student: Vyberete si svou kouzelnickou hůlku, absolvujete setkání s moudrým kloboukem, a šup do jedné z kolejí, pro kterou se budete během čtení snažit získat co nejvíc bodů.

Zatím je nejasné, co dalšího budete v Potteromore dělat. Každopádně se u toho ale budete setkávat se zbytkem tamní komunity, v níž bude mít každý možnost komentovat dění nebo se do něj jiným způsobem zapojovat. Což o to, celé to zní jako ohromně interesantní nápad. Těžko si ale představit, jak se bude něco takového koordinovat.

Pojďme ale ke čtvrté vychytávce, která je nejspíš tou úplně nejdůležitější. Ve světě Pottermore se bude pravidelně pohybovat i samotná J. K. Rowling, která speciálně pro tenhle projekt napsala kupu nových materiálů. Během čtení knih se tedy dozvíte zbrusu nové informace o postavách, místech nebo předmětech s potterovského světa. Což je vlastně hlavní důvod, proč byste si měli celý příběh dát pěkně od začátku.

To je nesporné lákadlo pro každého, kdo občas chodí do školy s hůlkou a v hábitu. A teď už zbývá jen jediná informace. Jak se bude na Pottermore bude vydělávat? To mají u Sony určitě dobře promyšlené, zatím to ale nevypadá na nějaké invazivní tahání peněz. Součástí webu bude obchod, v němž si budete moct koupit e-booky potterovské ságy (prý budou k dostání poprvé v historii - internet nesouhlasí...) a kupu dalších speciálních produktů a služeb. Možná tedy dojde i na stčkem vyhlíženou řadu parfémů, nebo vám třeba Ron Weasley přijede vyplít zahrádku.

Pottermore se oficiálně spustí letos v říjnu (zatím v pěti jazycích), řada fanoušků ale dostane šanci účastnit se jej už od 31. července. To se na webu objeví jistá výzva, a rovný milion nejlepších řešitelů dostane přístup do laděné betaverze nového potterovského výtvoru (registrace tady). Na té se budou dva měsíce vychytávat chybky, aby se následně dostavil plný provoz.

Ten si nenárokuje nic jiného, než přinést nové zážitky stávajícím fanouškům. Především ale půjdu o to, přivést Harryho mezi novou generaci čtenářů, o níž se zřejmě předpokládá, že je líná otevřít tu papírovou věc s deskami. Na jednu stranu je to trochu smutné. Na tu druhou bude hodně zajímavé sledovat, co se z Pottermore ve finále vyklube.

P.S. Správně, Pottermore nemá nic společného s filmy. Když jsme ale tuhle otázku otevřeli, sluší se přinést i odpověď, no ne?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace