Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: John Carter: Děda Star Wars a Avatara


ikona
KarelR
avatarjohn carterstar warstéma
Co víme o nadcházející velkolepé sci-fi? Přiloženy první koncept arty. 

Ne, John Carter není jen ten hodný doktor z Pohotovosti. Jde především o známého knižního hrdinu z pera Edgara Rice Burroughse, který zažíval mimozemská dobrodružství mnohem dřív než Luke Skywalker nebo Jake Sully. Jestli se ptáte, proč by vás měl zajímat právě teď, tak vězte, že v druhé polovině roku se o něm bude všude mluvit. John Carter je totiž hlavní postavou stejnojmenného mixu sci-fi, fantasy a historických filmů, který dorazí do kin 9. března 2012. A ačkoliv to teď většina filmových fanoušků ještě netuší, bude to zatraceně velká filmová událost.

John Carter je hlavní inspirací Avatara.Kdo je John Carter? V podstatě obyčejný veterán Americké občanské války. Jeho život ale nabere celkem zajímavý směr ve chvíli, kdy se po útěku do tajemné jeskyně přenese na Mars. Tam zjistí, že se obří civilizací nechlubí jen matička Země. A poté, co zachrání jednu princeznu a skamarádí se s pár marťany, ho čeká další válečné tažení, které by mělo vrcholit minimálně záchrannou celé planety. Zkrátka klasický sci-fi/fantasy příběh plný pulpových propriet, který už jste četli nebo viděli nesčetněkrát.

Fór je ale v tom, že John Carter byl v podobných eskapádách víceméně první. To z něj George Lucas vysál prvky mytologie do Star Wars. To jeho James Cameron citoval jako hlavní inspiraci Avatara (žádný Tanec s vlky!). A když byste se Raye Bradburyho a Arthura C. Clarkea zeptali, na čem vyrůstali, hned by na vás vytáhli právě Burroughsovu jedenáctidílnou knižní sérii. Tvůrce Tarzana v ní od roku 1912 prováděl nevídané věci, nikdo se tak nedivil tomu, když se o ni začal zajímat Hollywood.

Tím ale nemyslím kořeny současné adaptace, která se začala rozjíždět v roce 2001, když smetl kina podobně propracovaný Pán prstenů. Filmová historie Johna Cartera sahá až k nerealizovanému animáku z třicátých let, který následoval zájem Raye Harryhousena o celovečerák v letech padesátých, a docela reálně plánovaný film z osmdesátek. Tehdy vyhlížený režisér John McTiernan ale prohlásil, že se triková úroveň doby ještě není natolik dobrá, aby natočil opravdu hodnotnou konkurenci Barbaru Conanovi a Star Wars.

A tak Carter putoval k ledu a vynořil se právě až ve chvíli, kdy podobné obavy smetla tolkienovská trilogie. V poslední dekádě koketovali s adaptací první knihy, A Princess of Mars, třeba Robert Rodriguez nebo Jon Favreau. Nakonec ale přistála v rukách animákové jistoty Andrewea Stantona, které se po Hledá se Nemo a WALL-Em poprvé přesunul k hrané produkci. Pak už jen stačilo najít Johna Cartera a jeho princeznu v Tayloru Kitschovi a Lynn Collins (Gambit a Kayla Silverfox z Wolverinea!), ostatní role rozdat do rukou Jamese Purefoye, Willema Dafoe nebo Marka Stronga, a mohlo se jít na věc.

Čekají nás mimozemšťané, epické bitvy i trocha romantiky.To znamenalo rozsáhlé natáčení před zeleným plátnem a v americkém Utahu (leden - červenec 2010), aby se produkující studia Disney a Pixar mohla následně pustit do téměř dvouleté postprodukce (Pixar ale jen nepřímo). Ta nyní dospěla do takové fáze, že se konečně rozjíždí propagace filmu, a po prvním plakátu se na internetu objevily dva koncept arty. Už ty jasně naznačují, že nás nečeká nic menšího než "další Avatar", ačkoliv se všichni samozřejmě ohánějí tím, že John Carter existoval mnohem dřív.

Před tvůrci tak stojí těžký úkol, přesvědčit davy o tom, že nevykrádají Lucasův a Cameronův vesmír. Ale že konečně přinášejí na plátna kin jeden z jejich největších inspiračních zdrojů, který je o něco barbarštější a především v něm absentuje hi-tech nářadíčko. Čekají nás v něm mimozemšťané, epické bitvy i trocha romantiky. V jádru by ale mělo jít o starý dobrý příběh jednoho sympaťáka, který se rychle zorientoval v cizím prostředí a všem předvedl, že je největší borec široko daleko. První fotky a teaser jsou určitě blízko, do té doby tak vlastně stačí udělat jen jednu věc. Uložit si v hlavě tři slova "John", "Carter" a "snad to nebude fiasko jako Green Lantern".

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace