Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: V jednotě je síla


ikona
Mr. Hlad
comicstémax-men
Na jaké comicsové týmovky byste si měli dávat pozor? 

To, že comicsové filmy vládnou posledních pár let kinům, ví snad i lidé, kteří nerozeznají Kačera Donalda od Wolverina. Jednoduše je to zlatý důl. Máme tu silnou fanouškovskou základnu, která bude na své oblíbence vždycky zvědavá, zároveň i dostatek možností k  epickým výbuchům nebo akčním scénám, při nichž se ničí jinak nedotknutelné památky a zachraňuje se svět, což zase láká žrouty popcornu. Comicsy jsou zkrátka jistota.

Většina hrdinů zvládne dvouhodinový film utáhnout sama bez nejmenších problémů, přeci jenom je to ale zajímavější, když se po plátně prohání celá parta okostýmovaných kašparů, z nichž jeden umí létat, další si pohazuje s auty silou vůle a jiný umí nazpaměť všechny texty Haničky Zagorové. Momentálně si můžete zajít do kin na hodně povedenou věc X-Men: První třída, tahle parta ale není zdaleka jediná, která se rozhodla pro spolupráci na filmovém plátně. I když vlastně byli u úplného začátku.

Ti nejslavnější

X-Men (viděli jsme naposledy v 2011)
Tvůrci: Bryan Singer, Brett Ratner
Slavní členové: Wolverine, Profesor X a asi milion dalších

X-Meni to vlastně všechno začali. V roce 2000 dostal Bryan Singer, jenž do té doby neměl žádné zkušenosti s akčním filmem, za úkol zadaptovat legendární comicsovou řadu. A zvládl to tak, že z toho žánr žije dodnes. Tým X-Men jsou mutanti, tedy další stupeň na vývojovém žebříčku člověka. Máme tu telepaty, telekinetiky, ale i lidi, kteří umí procházet zdmi, ovládat kov, měnit svou podobu nebo se sami bleskově léčí. X-Menů je opravdu velká spousta a s každým filmem se jich v kinech představovalo víc a víc. Původní Singerem započatou trilogii ukončil nakonec Brett Ratner filmem, který sice nebyl zdaleka tak chytrý a ambiciózní, ale jako akční spektákl obstál na jedničku. X-Meni pomohli dostat comicsový žánr tam, kde je dnes a ani letošní zářez téhle sérii nedělá ostudu, spíš naopak. Pokud se filmu v kinech zadaří, tahle banda se určitě ještě vrátí. A fanoušci by si nejspíš nestěžovali, kdyby tvůrci krom navázali nejen na První třídu, ale vrátili se i k původní "aktuální" trilogii. Prostor by tu byl a fanoušci rozhodně také.

Profil X-Men, X-Men 2, X-Men: Poslední vzdor, Wolverine, X-Men: První třída

The Avengers (uvidíme v 2012)
Tvůrci: Joss Wheddon
Slavní členové: Iron Man, Captain America, Thor a další

Tým Avengers je vlastně výkladní skříň vydavatelství Marvel. Jde o partu těch nejslavnějších hrdinů, kteří kdy do téhle stáje patřili. Captain America, Thor, Iron Man nebo Hulk už se dočkali svých vlastních filmů, Černá vdova či Hawkeye se už alespoň stačili divákům nějakým způsobem představit. Ale v Avengers může být jinak skoro každý. Složení týmu se mění pravidelněji než naši ministři, ale ve filmovém světě to tvůrci tak snadné mít nebudou. X-Meni kopou sami za sebe a i když by bylo cool postavit vedle zmíněných hrdinů Wolverina, máme nejspíš smůlu. Hugh Jackman sice před pár lety naznačil, že by neměl problém objevit se ve filmu, pokud by se právníci nějak domluvili, ale takovéhle kamarádíčkování je zkrátka v Hollywoodu výrazně obtížnější než v comicsovém světě. Každopádně pokud Avengers uspějí (o čemž nikdo nepochybuje), je dost pravděpodobné, že v dalších dílech bychom se mohli setkávat i s jinými hrdiny. Ono představit neznámého borce po boku prověřených hvězd je jednodušší než pokoušet se protlačit ho na plátno sólo.

Profil The Avengers

Justice League (uvidíme bůhví kdy)
Tvůrci: možná George Miller
Slavní členové: Superman, Batman, Green Lantern a další

Marvel má Avengers, DC Comics zase Justice League. Největší superhrdinský tým tohohle vydavatelství zahrnuje Supermana, Batmana, Green Lanterna a spoustu dalších hrdinů. Problém je, že tu spoustu dalších hrdinů nikdo pořádně nezná. Marvel má náskok v tom, že dokázal filmovým divákům představit ty základní, se kterými je možné pracovat. U DC by potřebovali ještě pár let a pár filmů, aby dostali do povědomí lidí něco o tom, kdo je a co umí Flash, Jade nebo Jesse Quick. Každopádně samotný Superman bude v chystaném Man of Steel bojovat s generálem Zodem o osud Země, je tedy jasné, že pokud se JLA někdy natočí, nejspíš nepůjde o komorní drama plné dlouhých pohledů do kamery a minimalistických dialogů. Kdo, kdy, jak a s kým zatím netušíme. V roce 2008 se okolo Justice League motal tvůrce Šíleného Maxe a Happy Feet George Miller, ale projekt je momentálně u ledu. Díky bohu za to, protože před těmi třemi lety to minimálně co se potenciálního obsazení týče vypadalo na pořádný průšvih.

Fantastická čtyřka (viděli jsme naposledy v 2007)
Tvůrci: Tim Story
Slavní členové: Reed Richards, Sue Storm, Ben Grimm, Johnny Storm

Fantastická čtyřka je bezpochyby legendou v comicsovém světě, v tom filmovém však rozruch neudělala. A dalo se to čekat, největší hvězdou v obsazení byla Jessica Alba, na jejíž filmy se nikdy nechodilo kvůli jejím hereckým schopnostem, a za kamerou seděl Tim Story. Tenhle člověk měl na svědomí je pár černošských komedií a mizernou americkou verzi akční komedie Taxy. A tak to dopadlo tak, jak to dopadlo. Filmová Fantastická čtyřka není úplně průšvih, nejspíš byste ale jen těžko hledali někoho, komu chybí. Jak už ale bylo řečeno, tahle skoro rodinný tým je klasika a Hollywood ho nejspíš nenechá ležet. Nedávno došlo i v comicsech na pár zásadních změn, takže filmový restart se přímo nabízí. Neoficiálně létala vzduchem jména jako Jonathan Rhys Meyers, Adrien Brody, Alice Eve nebo Amber Heard. Bude ale ještě nejspíš chvilku trvat, než se okolo Fantastické čtyřky začne dít něco, co by stálo za delší novinku. 

Profil Fantastická čtyřka, Fantastická čtyřka a Silver Surfer

Ti osobitější

Liga výjimečných (viděli jsme v 2003)
Tvůrci: Stephen Norrington
Slavní členové: Allan Quatermain, kapitán Nemo, Dr. Jekkyll, Mina Harker

Liga výjimečných je jeden z nejlepších comicsů, který u nás kdy vyšel. Tak to prostě je. Jeho autor Alan Moore vzal slavné literární hrdiny z devatenáctého století, dal je dohromady a nechal je zachraňovat svět. Měli jsme tu kapitána Nema, Allana Quatermaina, který v mnohém připomíná Indiana Jonese, bývalou přítelkyni hraběte Drákuly, neviditelného muže nebo Dr. Jekkylla i jeho kolegu pana Hyda. Comics je velmi chytré čtení plné odkazů na klasickou (nejen) dobrodružnou literaturu a má výbornou atmosféru. Film má místo toho idiotský příběh, slušné akční scény a unaveného Seana Conneryho v jeho poslední roli. Na Ligu výjimečných se dá koukat a nenáročného diváka, jenž touží jen po akci a trikově opulentních scénách, snad dokonce i potěší. Celkově je to ale přinejlepším průměr, ať už srovnáváme s předlohou nebo s comicsovou konkurencí. S návratem téhle party radši nepočítejte. A to to mohla být opravdu parádní zábavně-braková podívaná.

Profil Liga výjimečných

Parchanti (viděli jsme v 2010)
Tvůrci: Sylvain White
Slavní členové: Clay, Puma, Roque, Jensen, Pooch, Aisha

Parchanti se našim kinům vyhnuli a zamířili po komerčním neúspěchu za mořem rovnou na DVD. Pokud jste po nich v půjčovně sáhli, možná vás ani nenapadlo, že tenhle tým je původem také z comicsů. Brutálních, cynických, tarantinovsky vtipných a nacpaných akcí. Film se snaží být věrný a do značné míry se tu režisérovi Whiteovi daří, ale klacky mu pod nohy házel rozpočet a možná trochu i nejistota za kamerou. Každopádně v Parchantech - comicsových i filmových - budete jen marně hledat někoho v kostýmu nebo lidi, kteří umí létat a s protivníky bojují s pomocí smrtelně rychlé střelby z praku. Tohle jsou "jen" dokonale vycvičení vojáci, kteří navíc touží po pomstě jako po ničem jiném. Parchanti jsou jednoduchý a vizuálně docela našlapaný akční film, který ani v nejmenším nepřipomíná Iron Mana a podobnou konkurenci. Dvojky se ale nejspíš nedočkáme, fanoušků předlohy nejspíš nebylo dost na to, aby se film zaplatil. Je to trochu škoda.

Profil Parchanti

The Boys (uvidíme bůhví kdy)
Tvůrci: Možná Adam McKay
Slavní členové: Řezník, Mateřský Mlíko, Ženská, Francouz, Hughie

The Boys rozhodně nepatří mezi klasické comicsové hrdiny. A pokud je bude chtít někdo někdy zfilmovat, půjde o zatraceně těžko práci. Jde o skupinu vládních agentů, jejích úkolem je dohlížet na superhrdiny. Ve světě The Boys totiž platí, že každý, kdo nosí kostým, je minimálně sexuální deviant nebo sériový vrah. A takoví lidé potřebují občas trochu proplesknout, zvlášť, když při jejich akcích často dojde i na mrtvoly z řad civilistů. The Boys je krutá, brutální a strašně vtipná comicsová série, která člověka po pár sešitech buď absolutně znechutí, nebo si ji zamiluje. Její tvůrce Garth Ennis je zodpovědný i za podobně "potenciálně amorální" sérii Preacher. Nebo znáte jiný comics, v němž mezi klaďáky patří člověk jménem Řezník, Ženská, která zabije každého, kdo na ni sáhne, psychopatický Francouz nebo obrovitý afroameričan, kterého je možná nutné kojit i v dospělosti? Před pár měsíci projevil zájem o režii Adam McKay, jenž natočil třeba Zprávaře nebo loňskou akční komedii Benga v záloze. Jedno je ale jisté nejspíš už teď. Hlavní hrdina Hughie byl nakreslen podle Simona Pegga (prý ho nemuseli dlouho přemlouvat, aby to povolil), takže castingové oddělení bude mít jednodušší práci.

Ti klasičtí

Želvy Ninja (viděli jsme naposledy v 2007)
Tvůrci: Kevin Munroe
Slavní členové: Leonardo, Michelangelo, Donatello, Raphael

Filmoví fanoušci, kteří mají dnes pětadvacet až třicet let, v dětství vyrůstali na Želvách Ninja. Ačkoliv to z odstupem celé vypadá jako naprostý úlet, tahle čtveřice hrdinů dokázala na začátku devadesátých let totálně zblbnout celou generaci dětí. Čtyři zmutovaní želváci se pod vedením mistra Třísky naučili bojová umění a rvali se s Trhačem. Úspěšní byli v comicsech, v televizi a nakonec i ve třech hraných filmech. Naposledy o sobě dali vědět před čtyřmi lety v docela povedeném animáku, jehož tvůrci pochopili, že dnešní generace není na Ninja Želvy nijak zvlášť zvědavá, a tak raději nechali své hrdiny dospět. Stejně jako dospěli fanoušci. Želvy Ninja byla celkem zábavná a hodně akční podívaná, megahit to však nakonec nebyl. I tak ale slýcháme docela často, že by se Hollywood nebránil dalšímu filmu. Ať by měl být animovaný, nebo hraný s CGI želvami.

Profil Želvy Ninja

Rychlé Šípy (viděli jsme naposledy v 1993)
Tvůrci: Jaroslav Foglar, Petr Kotek
Slavní členové: Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček, Rychlonožka

I my máme comicsovou klasiku. Rychlé šípy – ať už jako knížku nebo comics – četlo hned několik generací a černobílý seriál, v němž Roman Skamene hláškuje jako Čevenáček, je dodnes považován za televizní klasiku. Na film z roku 1993 se však trochu zapomnělo, což je docela škoda. Ne že by šlo o bůhvíjak geniální dílo, svoje kouzlo však porevoluční Záhada hlavolamu má. Nejspíš nemá moc smysl mluvit o tom, co že jsou Rychlé šípy zač a ani není důvod teoretizovat nad tím, jestli se Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka někdy vrátí. Tahle pětice je sice zábavná, dnes už však spíš trochu nostalgicky. A těžko říct, jak by na jejich boj za správnou věc, morálku a kamarádství reagovali dnešní mladí diváci. Osobně se obávám, že v dnešní době pro jejich naivní příběhy už není místo.

Čtyřlístek (uvidíme v 2012)
Tvůrci: Michal Žabka
Slavní členové: Myšpulín, Bobík, Fifinka, Pinďa

Pokud jsou Rychlé šípy klasika, těžko říct, jak pojmenovat Čtyřlístek. Bobík, Pinďa, Fifinka a Myšpulín jsou součástí dětství snad každého, kdo se narodil a žil v Čechách. To ovšem neznamená, že by se tahle čtveřice měla vydat na filmová plátna. Experiment s názvem Kozí příběh nás dostatečně varoval, že k animátorské špičce má Česká republika ještě sakra daleko. Dětem to samozřejmě bude v kině úplně jedno, protože jim bude jednoduše stačit, že vidí Myšpulína, ale rodiče budou dost možná trpět. Ve filmu Čtyřlístek ve službách krále se tahle čtveřice vydá do minulosti, aby zachránila Rudolfa II. a našli Kámen mudrců. No... doufejme v to nejlepší, ale buďme připraveni na nejhorší. Tahle týmovka to totiž bude mít vedle nových X-Menů a blížících se The Avengers zatraceně těžké.

Profil Čtyřlístek ve službách krále

Comicsových týmovek a týmů je ještě spousta. U velkých vydavatelství navíc není výjimkou, že někteří hrdinové dělí svůj čas mezi hned několik superhrdinských part. Ty nejdůležitější a nejfilmovější jsme si ale právě probrali. Pokud však v kinech noví X-Meni uspějí a podobně se povede i The Avengers, je možné, že za pár let se tu objeví další týmovky. Které to budou, však raději hádat nebudeme. Nebo máte favority?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (19)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace