Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: Tintinova dobrodružství


ikona
KarelR
mz skalpelPeter Jacksonsteven spielbergtématintin
Co jsme zjistili z teaseru nového filmu Stevena Spielberga? 

Letošní rok je plný comicsových filmů, a to nejen těch podle amerických předloh. Celovečeráky totiž krom Thora, Kapitána Ameriky nebo Green Lanterna vyfasovalo i několik evropských a asijských comicsů. Italský Dylan Dog už stihnul prohučet, korejský Kazatel jakbysmet a v červenci to na diváky zkusí belgičtí Šmoulové. Belgie má ale letos ještě jedno želízko v ohni - poslušně trojrozměrného Tintina.

V Evropě velmi slavný comics o mladém reportérovi, který zažívá jedno dobrodružství za druhým, by mohl minimálně po kvalitativní stránce zlikvidovat veškerou konkurenci. Proč? Protože půjde o ohromnou výpravu za potopeným pokladem, která je nebývalou mezinárodní spoluprácí. Scénář původně napsal Steven Moffat, jeden z tvůrců britského televizního Sherlocka, a finální verzi mají na svědomí jeho krajané Joe Cornish a Edgan Wright (ano, TEN Edgar Wright). Veskrze britské je i obsazení, jemuž vévodí Jamie Bell, Andy Serkis a Daniel Craig, režie už ale putovala do Ameriky za Stevenem Spielbergem. A hudbu neobstará nikdo jiný, než jeho věrný spolupracovník John Williams. Posledním důležitým článkem řetězu je potom Peter Jackson, který produkuje a vlastnoručně dohlíží na Novém Zélandě na triky a postprodukci, zatímco Spielberg dává dohromady svůj druhý letošní film, válečné drama War Horse.

TEASER TINTINOVÝCH DOBRODRUŽSTVÍ S ČESKÝMI TITULKY

Jackson je tak Spielbergovi víceméně rovným partnerem, jeho pevná triková ruka je ale navýsost potřebná. Proč? Protože Tintin není hraný celovečerák, což po chvíli postřehnete i v pár dní starém teaseru. Vzniká za pomocí technologie zvané performance capture, se kterou Robert Zemeckis natočil Beowulfa nebo Vánoční koledu a James Cameron Na'vi v Avatarovi. Nebudeme se teď zabývat tím, čí cestou se Spielberg a Jackson vydávají spíš. Důležité je pro nás to, že mají o něco lepší nářadíčko, než používal Zemeckis. A čas na péči o detaily se mnohem víc blíží Avataru. Zkrátka a dobře - mělo by to celé vypadat lépe, než skeptici odhadují po prvních pár záběrech ve 2D.

Necelý půlrok před premiérou si ale pánové ještě nejsou moc jistí v kramflecích, takže se s propagací začíná pozvolna. Teaser (tedy jeho mezinárodní verzi) proto otevírá Tintinův věrný pes Snowy. U nás běhal pod jmény Filuta, Špunt a Milouš, a ostatní postavy na tom byly podobně, takže počešťování jmen rovnou vzdávám a pojedeme anglicky. Snowy každopádně bude zdrojem mnoha komických vsuvek (ačkoliv si pro sebe nejspíš nebude mluvit jako v comicsu) a pravidelným zachráncem svého páníčka. Je jedinou postavou filmu, která nebude vytvořená přes performance capture, ačkoliv Andy Serkis chvíli čekal, že mu Peter Jackson přišije právě jeho. Po Glumovi a King Kongovi už by ho to prý vůbec nepřekvapilo.

Tintin a Snowy žijí v Bruselu, ačkoliv se autor comicsů Hergé snažil tuhle skutečnost potlačit. Chtěl, aby byl jeho hrdina chápán spíš jako rodilý Evropan, a neměl tedy záměrně přiřčenou národnost, jež by ho brzdila v rozletu. Z comicsů se přesto dalo dobře určit, kde Tintin žije, a jeho prostředí budou velmi věrně zachycena ve filmu. Stačí se podívat na tuhle ulici, která to do adaptace dopracovala v úplně stejných barvách.

Co se týče zápletky filmu, jehož název se nedávno ustálil na Tintinových dobrodružstvích, půjde o mix tří comicsů. Především akční scény si půjčí z Kraba se zlatými klepety, ve kterém Tintin bojuje s pašeráky opia. Většina hlavní dějové linky pochází z Tajemství Jednorožce, které se točí kolem vraku stejnojmenné lodi a pokladu na jeho palubě. A konečně Poklad Rudého Rackhama, přímé pokračování a zakončení příběhu Jednorožce, pravděpodobně poskytne část zakončení filmu.

Po materiálu z Rackhama zatím není ani vidu, ani slechu, což je ale jen dobře. Začíná se pěkně u Jednorožce, přesněji u jeho modelu, který Tintin objeví na začátku filmu. Zprvu obyčejná loďka se ukáže být velmi žádanou komoditou, a odstartuje celé dobrodružství, které by Tintina a jeho přátele mělo dovést k trochu většímu námořnickému objevu.

Když říkám Tintina a jeho přátele, v tuhle chvíli tím myslím dvojčata-detektivy a nepostradatelné hrdiny comicsu, Thomsona a Thompsona. Jedná se o dva nešiky, kteří jen výjimečně odkládají hole a buřinky, a zásadně zakopávají o cokoliv, co se jim postaví do cesty. Možná proto si Spielberg jako jejich hlasy vybral Simona Pegga a Nicka Frosta, kteří se těžko překonávají, co se komediální sehranosti týče.

Thomson a Thompson (rozeznat prý půjdou podle knírů) se budou ve filmu mimo jiné potýkat s velmi šikovným kapsářem, který je po chvíli vytočí natolik, že si přestanou lámat hlavy s opatrným chytáním podezřelým. Žádná velká policejní brutalita, do rukou byste se jim ale dostat nechtěli. Tenhle záběr je mimochodem dalším důkazem toho, jak věrnou adaptací Tintinova dobrodružství budou.

Tahle momentka nepochází z teaseru. Je to ale jedna z prvních fotek a pasuje ke scéně, kterou si už teď můžeme zrekonstruovat. Tintina v ní navštíví jeden ze sběratelů, jenž chtěl koupit jeho model Jednorožce. Zároveň se bude chtít podělit o informace o jeho potopené předloze, což se příliš nelíbí konkurenci. Ta by byla raději, kdyby se Tintin do honu na Jednorožce vůbec nepletl, a situaci vyřeší lehce brutálním způsobem.

Ano, Spielberg kdysi dávno řekl, že vidí Tintina jako "Indiana Jonese pro děti". Neznamená to však, že ve filmu nebudou mrtví. Teaser nám servíruje jednu z prvních obětí honby za pokladem na stříbrném podnose, Tintin se ale něčeho takového nezalekne. A vydává se na moře, i když trochu nedobrovolně.

Je to totiž unesen prvním důstojníkem lodi jménem Karaboudjan, který by nerad viděl správné informace v nesprávných rukou. V tuhle chvíli se přehazuje výhybka mezi předlohami a Tajemství jednorožce plynule přechází v Kraba se zlatými klepety. Tedy, až na pár detailů.

Tím nejočividnějším (ehm...) je, že se na plátně začínají scházet postavy, které se v comicsech nikdy nesetkaly. Pán vlevo je Ivan Ivanovitch Sakharine, další ze sběratelů, jenž toužil po modelu Jednorožce. Z jeho naštvaného pohledu je jasně čitelné, že šéfuje druhému přítomnému, což je před chvílí zmíněný první důstojník Karaboudjana (z Kraba se zlatými klepety). Téma hovoru? Tintin se rozhodl osvobodit ze zajetí a pobíhá po lodi ve snaze zachránit si kůži.

Tintinovy první kroky pochopitelně povedou k vysílačce, s níž se pokusí přivolat pomoc. V jeho plánu se ale objeví drobná chybička, jíž bude muset spravit zjevivší se Snowy. Ten svého páníčka odmítl opustit, a vypadá to, že svoji přítomnost na lodi odhalí v pravou chvíli. Jeho skokový manévr mimochodem není nic neobvyklého, v comicsu totiž po zbraních skáče úplně běžně.

Tintin samozřejmě rychle využije Snowyho pomoci a nebezpečného námořníka knockoutuje. Opět si můžete všimnout, že Spielberg nic nenechává náhodě. A přestože scéna není přímo z comicsu, alespoň se v ní objevuje původní postava. I tam dopadla zle...

Následuje hledání úkrytu, jež Tintinovi poskytne kapitánská kajuta (taktéž jedna z fotek). V té narazí na kapitána lodi, jenž už nějakou dobu nemá kontrolu nad vlastní lodí a utápí se v nekvalitním pití. Tahle scéna je zlomovým momentem comicsu (a tedy i filmu), jelikož v ní Tintin poznává svého budoucího nejlepšího přítele - věčného ochlastu s dobrým srdcem kapitána Haddocka (Andy Serkis).

Haddock se k Tintinovi připojí v honbě za pokladem, jejich následné opuštění lodi ale nedopadne nejšťastněji. Do rána se jim podaří převrátit loď a jediným štěstím je, že na sebe záchrana nenechá dlouho čekat.

O spoileroidní pasáž dál se naši hrdinové letadla zmocní, moc dlouho si ho ale neužijí.

Místo bezpečného přistání na příhodném letišti havarují uprostřed Sahary, což je první očividný 3D moment, který se bude Spielberg snažit prodat. Jestli se povedl, pořádně poznáme až v kině.

Co se s Tintinem, Haddockem a Snowym stane dál? To už se dnes nedozvíte. Teaser správně nezachází dál než k momentu, kdy jsou blízko jisté smrti. A příběh tak opouštíme ve chvíli, kdy se teprve začne překlápět do velkolepého dobrodružství s nefalšovanou "jonesovskou" atmosférou.  Těšíte se na něj? Nejste sami. Spielberg film s Tintinem plánuje už od roku 1981, kdy jeden filmový kritik přirovnal Dobyvatele ztracené archy k jakémusi belgickému comicsu.

Indyho duchovního otec nakázal, aby mu onoho Tintina sehnali, a zvládnul se do něj zamilovat i přes to, že nerozuměl jedinému francouzskému slovu. Stačilo mu sledovat vizuální podání příběhů. Nápad na hranou adaptaci v sobě dusil dva roky, žádost o požehnání na plánovaném srazu s Hergém však překazila autorova smrt. To se psal rok 1983, na svět se klubal Chrám zkázy, a Tintin měl jít na řadu hned po něm. Hotový scénář však za moc nestál a při pohledu na dvě francouzské adaptace Tintina z šedesátých let, které se Hergému nelíbily, Spielberg projekt raději odložil.

Znovu ho vytáhl až v roce 2001, kdy začal u Dreamworks plánovat animák, ze kterého nakonec také sešlo. Poslední návrat k hranému filmu mu potom zatrhl Peter Jackson, po kterém chtěl Spielberg digitálního Snowyho. Tihle dva dali hlavy dohromady a Jackson Spielberga ve finále přesvědčil, že jedinou správnou cestou je pro Tintina performance capture (s jejíž pomocí se také na začátku roku 2009 začalo natáčet). Ptáte se proč? Stačí se podívat na poslední čtveřici obrázků.

Jedině tahle technologie totiž Spielbergovi dovolí dokonale věrnou stylizaci, o kterou mu jde především. Jeden americký web sice podotkl, že animovaný Tintin vypadá jako Tilda Swinton. Pořád je to ale lepší než ušatý Francouz s natuněnou ofinou, který se objevil ve filmech z šedesátých let. Dovolím si tvrdit, že toho počítačem oživený hrdina s hlasem Jamieho Bella okamžitě strká do kapsy.

Slavný belgický reportér to každopádně nebude mít v kinech jednoduché. V Americe ho prakticky nikdo nezná, stylu natáčení neudělaly nejlepší vizitku animáky Roberta Zemeckise a do evropských premiér zbývá jen pět měsíců. Během těch budou Spielberg a Jackson muset všechny přesvědčit o tom, že nás nečeká další přehlídka zhulených igráčků (© 2007 Psema). A aby mohl Tintin o Vánocích ovládnout celé Státy, měla by trailerová kampaň rychle začít šlapat na plyn. Záběry z teaseru se sice dají rozebírat do nejmenších detailů. Faktem ale je, že bez kontextu nijak ohromující nejsou.

Nezbývá proto než doufat, že se brzy odhalí třeba flashbacky s proradným pirátem Redem Reckhamem (Daniel Craig), jenž se plavil na původním Jednorožci. Ty by totiž mohly divákům předvést skutečné měřítko filmu, jemuž dvě zdálky zabírané lodi, letadlo a velká poušť moc úchvatnou reklamu nedělají. Tintin rozhodně patří mezi největší filmové události letošního roku. Jen to zatím ví zatraceně málo lidí...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (26)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace