Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Parádní start léta: Rychlý a zběsilý příval milionů


ikona
Cival
tržby
Sezona blockbusterů začala velkolepě díky Thorovi a Rychle a zběsile 5. 

Konečně! Dlouhé měsíce Hollywood tonul v bídě a doufal, že ho spasí kanonáda letních hitů. Dočkal se. Hned na první pokus to klaplo! Díky brilantnímu startu Rychle a zběsile 5 se do očí studiových účetní mohl vrátit optimismus. Lidi totiž pořád ještě dokážou dorazit do kina – jen potřebují dostatečně atraktivní titul, který by je přilákal.

Dopředu bylo jasné, že pátý díl z nejrychlejší akční série současnosti vydělá ohromné peníze. Už čtyřka posunula sérii do jiné kasovní dimenze (návrat Paula Walkera a Vina Diesela přivál sedmdesátimilionový první víkend), a když pátý díl v nabušených trailerech představil i Dwayne "The Rock" Johnson|Rocka a adekvátní míru dynamiky, dalo se počítat s tím, že tržby poletí přes osmdesát milionů. Vyšlo to a Rychle a zběsile 5 „otevřelo“ za parádních 83 milionů dolarů. Film Justina Lina tak vydělal během tří dnů tolik, co dosud nejúspěšnější bijáky letošního roku zvládly nasbírat zhruba za měsíc!

Výhra v kasovním žebříčku je to zcela suverénní (druhé Rio utržilo o sedmdesát milionů míň!) a navíc i zasloužená. I za mořem je jenom čtvrtina recenzí záporných, přičemž kritici se shodují na tom, že jde o nejlepší díl série, bavící publikum jako sympatická popcornová jízda. Možná to není film intelektuálně inspirativní, možná nešlape po celou stopáž, ale určitě jde o celkově vyvedený akčňák a výborný příspěvek jak do téhle výfukové série, tak i do celého žánru (viz naše recenze). Universal při jeho výrobě vyšponoval rozpočet na 125 mega, droboulinký risk se studiu ale vrátil jak na kvalitě filmu, tak i na tržbách – protože má Rychle a zběsile 5 na kontě z celého světa už teď 165 milionů, dají se budoucí celkové výnosy odhadovat na nějakých 450 milionů.

VÝDĚLKY FILMŮ ZE SÉRIE RYCHLE A ZBĚSILE

S takovouhle parádní výkonností tu máme za dva roky určitě šestý díl, s ním další herecké posily (dvě z nich – ty nejvíc sexy – vám odhalí už sekvence na konci pětky), plus určitě dojde na ještě velkorysejší rozpočet a větší rozmach v rámci klasické filmové akce. Otázkou je, jestli u toho bude i režisér Justin Lin: Kdysi proklínaný chlapík se díky dvěma posledním „rychlým a zběsilým flákům“ vypracoval ve velkou hollywoodskou persónu, jíž logicky svádí i jiná studia a jiní producenti. Víceméně se počítá s Linovým angažmá u pátého Terminátora, pak by to s jeho podílem na šestém filmu série vypadalo všelijak. Změnu na režijní pozici by si teď navíc moc fandů nepřálo. Linovi totiž můžou být vděční nejen za pořádný rozjezd téhle série, ale i za křísení víry v akční velkofilmy bez robotů a superhrdinů (úspěšnější snímek samozřejmě nemá ve filmografii Vin Diesel, Paul Walker ani The Rock).

Potenciálně rekordní letní sezona, která naservíruje nové Piráty, Transformery, Pottera i celou škálu comicsových pecek, se každopádně velmi pěkně rozjela. Své kladivo v tom měl i Thor. Napjatě očekávaná marvelovka si na start v amerických multiplexech sice ještě týden počká, ve světě už ale dolary sbírá a poměrně úspěšně: Na konto už přistálo skoro sto milionů, což je pro Marvel rozhodně potěšující zpráva.

Na tyhle blockbustery nemají ostatní snímky nárok. Jak už bylo řečeno, druhé Rio si připsalo čtrnáct milionů a radost mohlo mít jen z toho, že překonalo povinnou hranici sta milionů utržených v Americe (celosvětově to dělá už skoro 400 milionů – slušné, ale o kdovíjaký animovaný megahit nejde).

Za další podivností Tylera Perryho Madea´s Big Happy Family a za zklamavší retro romancí Voda pro slony vyhořely dvě drobnější novinky. Teenagerskou dramedii Prom o nástrahách maturitního plesu Disney sice procpal do 2750 kin, vykutálelo se z nich ale jen slabých pět milionů. Jediné štěstí, že film stál osm melounů – na marketing ovšem určitě padlo víc peněz.

Ještě mnohem hůř dopadl dlouho zdržený sequel Karcoolka 2. První díl distribuční společnost bratří Weinsteinů splašila v roce 2006 za nehorázně malý peníz a díky tomu na něm solidně vydělala. Dvojka ale byla dražší, a přitom se na ní lístky prodávají mnohem hůř. Čtyřmilionový start se rovná katastrofě a přináší jistotu, že padesátimilionové americké výdělky se opakovat nebudou. Zlobit se nemusíme. Karcoolka se beztak jen opičila po Shrekovi, vizuálně vyloženě děsila a její druhý díl se dle mínění recenzentů proměnil v úmornou animovanou ostudu.

Ještě větší ťafku dostala comicsárna Dylan Dog: Dead of Night. Jednak se vůbec nevešla do první desítky (tam zůstal úspěšný kvartet Soul Surfer, Insidious, Hop a Zdrojový kód), navíc ji brutálně odstřelili kritici. Na RottenTomatoes evidují jen jednu pozitivní recenzi, přičemž průměrné hodnocení 3 hvězdičky z deseti možných nedává moc nadějí na to, že bychom se dočkali povedeného pokleslého bijáku. Škoda, Dylan Dog to do českých kin určitě nedotáhne, a tak se s kariérou Brandona Routha nebudeme moct rozloučit ve vší důstojnosti…

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se kladivem rozmáchne Thor a rozdrtí jak černošskou romanci Jumping the Broom, tak i romantiku Something Borrowed aka Tvůj snoubenec, můj milenec. Držme mu palce.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace