Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Pattinsonovy slabé Velikonoce


ikona
Cival
tržby
Před nájezdem Rychlé a zběsilé pětky se prosadil jen nezničitelný Tyler Perry...  

Smutné zjištění, ale dalo se čekat: Jedním z mála filmů, jež letos nepropadly, a jedním z mála tvůrců, kteří stabilně vykazují zisky, se stali režisér Tyler Perry a další díl jeho bizarní ságy Madea´s Big Happy Family. Černošská uječená babka Madea, jíž si samozřejmě znovu zahrál sám pan režisér, se dočkala už pátého celovečerního dobrodružství. A i pátý film slavil komerční úspěch.

Tyler Perry má jasně vymezené publikum a dává mu zjevně přesně to, co se po něm žádá. Jistě, nemůžeme pochopit, že jsou lidé za mořem ochotni platit peníze za skopičiny transexuálního zjevu v teplákách, které doprovází jen kýčovité emoce, sterilní filmařina a uondané dialogy. Ale Perry prostě má jasnou cílovku a ta na něj pořád slyší. Novinka Madea´s Big Happy Family díky tomu utržila 25 milionů dolarů a stejně jako první dva díly téhle absurdní série se bude tlačit přes padesát melounů celkově (ohromující devadesátimilionové tržby čtvrtého dílu se naštěstí konat nebudou, aspoň že tak).

TRŽBY FILMŮ TYLERA PERRYHO

Kroutili jsme hlavou, když Perryho filmy poprvé vydělávaly několikanásobek svých nákladů. Nechápali jsme, když se mu dařilo finanční úspěchy řetězit rychle za sebou. Teď už nám ale nezbývá, než se přímo zbláznit, protože Perry se jeví jako jedna z posledních komerčních jistot v potápějícím se Hollywoodu. Letošní sezona nám nabízí jedno selhání za druhým, blednou velké herecké hvězdy i osvědčení režiséři… jen tenhle afroamerický hitmaker, adaptující za pár šupů své vlastní (a pro našince vesměs nepochopitelné) divadelní hry, si dál spokojeně přepočítává dolary. Nemáme z toho radost, ale svým způsobem to musíme ocenit. Takovouhle výkonnost nemá ani Zdeněk Troška.

Totálnímu Perryho vítězství o víkendu jen těsně zamezil animák Rio. Díky velikonočním svátku propadly jeho tržby jen o třetinu a na účet přilítlo čerstvých 26 milionů. Rio má momentálně na kontě osmdesátku, což naoko není žádná bomba, ale hned tři skutečnosti hrají výrazně v jeho prospěch: Jednak na tenhle pestrobarevný film výborně slyší dětičky ze zbytku světa (podobně jako na Doby ledové), takže se mimo Ameriku nastřádalo už přes 200 mega. Zadruhé, tenhle animák nestál podle oficiálních informací ani sto milionů dolarů. A zatřetí, v rámci letošní bídy jde jednoznačně o nejúspěšnější titul probíhajícího roku. Foxové z něj nejspíš chtěli vytřískat víc, ale smutnit nemusí.

Zklamání témuž studiu naopak přinesla novinka Voda pro slony. Režisér Francis Lawrence v ní vehnal pod cirkusové šapitó Reese Witherspoon, Christopha Waltze a Roberta Pattinsona, diváci se ale nechytli. Sedmnáct milionů za víkend prokázalo, že Pattinson není žádnou velkou hereckou hvězdou, která by zvládla sama utáhnou film – tuhle pověst okolo něj akorát buduje Twilight sága, ale u té by fanynky pištěly a plakaly, i kdyby hrál v hlavní roli Roman Skamene. Pattinson a nejspíš i Taylor Lautner bez Twilight ságy nikoho nezajímají, stejně jako Megan Fox nikoho netankovala, když zrovna nepobíhala mezi Transformery (Daniel Radcliffe na tom bude po konci Pottera nejspíš podobně).

Tohle nás ale trápit nemusí. Trochu smutnější je zjištění, že režisér hitovek Constantine a Já, legenda Francis Lawrence se svou novinkou nepochodil u kritiků. Recenze mluví o skrz naskrz průměrném melodramatu, mdlém v emocích a rozpačitém v hereckých výkonech (diví se někdo, že Pattinsona válcuje jeho sok v lásce Waltz?), a ani reakce běžných diváků nedávají moc nadějí na zrod retro majstrštyku. Škoda. Hollywoodsky naleštěný upgrade Cirkusu Humberto bychom si dali líbit.

Na čtvrtou příčku kasovního žebříčku vyskočil velikonoční zajíček Hop. Důvod je evidentní, čokoládové bobky a vajíčka musí momentálně táhnout. Čerstvě vydělaných dvanáct milionů vytlačilo tržby relativně levné rodinné bžundy na kulatou stovku (zatím ji letos zdolal jen Rango, Zelený sršeň o milion nedosáhl).

Nekompromisně brutální propad tržeb o 61% odsoudil do pozice kasovního propadáku Vřískot 4 (i když přihlídneme k nevelkému čtyřicetimilionovému rozpočtu, jde s ohledem na výdělky předchozích dílů o katastrofu). Část fandů je sice s novou verzí spokojena, ale série je celkově zjevně brána za vyšeptalou, a tak musí skončit. Pátý díl už nebude.

V žebříčku stojí za zmínku ještě disneyovský dokument African Cats o lvech pobíhajících v divočině okolo rovníku. Výchovná lekce přírodopisu s milými čičinami utržila šest milionů a zařadila se na šestý flek.

Na nižších pozicích najdeme dva nenápadné hity: Sentimentální drama Soul Surfer a nízkorozpočtový horor Insidious. Vysoká kvalita udržela v desítce i thriller Hanna a sci-fi Zdrojový kód.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden nám konečně začne léto! Sezona odstartuje zhurta díky naspeedovanému fláku Rychle a zběsile 5 (má zatím nejlepší recenze z celé série). Na vzedmuté vlně zájmu o popcornové oddychovky se pokusí svézt i Karcoolka 2, romantický film o maturáku Prom a nezávislá comicsárna Dylan Dog: Dead of Night. Zapněte si pásy, konečně by to mohla být pořádná dolarová jízda!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (11)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace