Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Den Draka: Konečně v kinech


ikona
imf
První opravdový český kung-fu minifilm je na světě. A nevypadá věru zle! 

Celkem třikrát bude k vidění pětadvacetiminutový režijní debut Michala Reicha v pražském kině Atlas. První šanci - za účasti hlavní hvězdy snímku - jste propásli dnes večer, ale můžete to napravit ještě ve čtvrtek 21. dubna nebo ve středu 27. dubna. Vstupné je pouhých 40 Kč a počet míst je vzhledem k tomu, že se promítá v malém sále, poněkud skromný. Takže rezervujte jako o život.

Den draka kombinuje prvky nezávislých snímků (sám tvůrce rovnou říká art filmů, ale nečekejte dvacetiminutový záběr na šumící les) a hongkongských kung-fu pecek. Skoro třetina stopáže sestává z toho, jak někdo někoho mlátí. Končetinami tu máchají opravdové kapacity oboru a celý snímek, ač se obejde beze slov, má příjemně filozofický podtext. Nečekejte strhující tempo, spíš velmi originální a svěží odklon od typických famáckých produkcí (Michal Reich studuje posledním rokem střih). Snímek se mimochodem točil na Red One, v nativním 4K formátu, a v kombinaci s velmi pěknými lokacemi vypadá na české poměry hodně... nečesky.


Už od prvních informací o filmu jsme byli zvědavi, jak celá ta výprava za nefalšovanou kung-fu inspirací dopadne. Rozhodně nečekejte český Ong-Bak nebo bezhlavou akční spršku, nicméně zároveň je vidět, že se do bojových umění pustili odborníci na slovo vzatí. A pokud to akčním bitkám vydláždí cestu i do mainstreamovější produkce, tím líp. Takže kdo si chce zpestřit jeden ze zmíněných večerů, ať neváhá. Něco podobného se skutečně nepromítá každý den. A abychom trochu nalákali, přikládáme exkluzivní film o filmu - najdete v něm řadu záběrů, rozhovory s režisérem i herci a ještě spoustu dalšího. Za sebe jen dodám, že se s řadou herců znám osobně, ještě z dob, kdy metali kozelce v tělocvičnách, případně rozkopávali opuštěné kůlny v amatérských filmech. Těžko si někdo z nich (...nás) mohl někdy pomyslet, že vystuduje FAMU a protlačí na stříbrné plátno alespoň kousek z té fascinace asijskou školou bleskurychlých otoček. Ale povedlo se a nezbývá než věřit, že je to teprve první krok na dlouhé cestě.

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace