Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Sidney Lumet (1924-2011)


ikona
Mr. Hlad
ripsidney lumet
Hollywood opustila legenda 

Sidney Lumet byl vždycky filmař, který o sobě nedával moc vědět, ale mluvila za něj práce. Spousta filmových fandů si dokonce myslela, že už je dávno po smrti. Teď mají bohužel pravdu.

Šestaosmdesátiletý Lumet totiž dnes podlehl rakovině. Hollywood tak přišel o člověka, který byl aktivním režisérem více než půl století, má na svém kontě pět nominací na Oscara a při vyhlašování příštích plešounů se nejspíš ozve dost lidí, kterým bude vadit, že během své bohaté kariéry dostal jen toho za celoživotní dílo. Začínal v televizi, ale i kdyby natočil jen jeden celovečerní film, mluvilo by se o něm dodnes. Jeho debutem totiž bylo slavné drama Dvanáct rozhněvaných mužů. I když v dalších letech natočil filmy různých žánrů, jeho dominantou byly vždycky civilní a inteligentní thrillery.

Na svém kontě má například slavný příběh o korupci v řadách policie Serpico, skvělé drama o nepovedené loupeži Psí odpoledne, film snad s nejlepším castingem všech dob Vražda v Orient Expressu, právnické drama Rozsudek, protiválečný Pahorek nebo pohled za kulisy televizního vysílání Network. Lumet neztratil elán ani v jednadvacátém století, kdy s Vinem Dieselem natočil velmi příjemné komediální drama z právnického prostředí Dokažte mi vinu nebo vynikající thriller Než ďábel zjistí, že seš mrtvej. Lumet možná nebyl tím nejvýraznějším režisérem a jeho díla obvykle člověka neposadí okamžitě na zadek, ale vždycky dokázal vyprávět chytré a působivé příběhy, které v člověku rezonovaly hodně dlouhou dobu. Hollywoodu bude chybět. A nám tím spíš...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace