Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

83. Oscaři - Králova řeč triumfuje


ikona
Mr. Hlad
oscar
Králova řeč a Počátek kralují Oscarům 

Nejlepším filmem roku je podle akademie Králova řeč. Vyhrála nejen Oscara za nejlepší film, ale oceněni byli i Tom Hooper za režii, Colin Firth za mužský herecký výkon v hlavní roli a David Seidler za původní scénář. Čtyři ceny si odnesli i tvůrci Počátku a to v kategoriích zvuk, střih zvukových efektů, kamera a vizuální efekty. The Social Network má nakonec tři sošky a to za adaptovaný scénář, střih a hudbu. Dva plešouny dostal Fighter, konkrétně Christian Bale a Melissa Leo za své herecké výkony ve vedlejších rolích, Toy Story 3: Příběh hraček má Oscara za píseň a nejlepší animák, Alenka v říši divů si odnese ceny pro nejlepší kostýmy a výpravu, Natalie Portman je nejlepší herečka roku za Černou labuť a tvůrci Vlkodlaka mají Oscara za masky.

Docela velkým překvapením byla soška za režii pro Toma Hoopera za Královu řeč. Tak trochu se čekalo, že tohohle Oscara si odnese David Fincher, ale bohužel pro něj dala akademie přednost Hooperovi. Jinak ale všechno probíhalo tak nějak podle plánu. Počátek bral technické kategorie, v hereckých to dopadlo přesně tak, jak se očekávalo (Firth, Portman, Bale, Leo) a všude jinde vlastně taky. Někoho možná zarazí dvě sošky pro Alenku v říši divů, což je sice průměrný film, ale kostýmy a výpravu si tvůrci pohlídat dokázali.

Co se týče celého večera a nové koncepce, kdy se moderování hodilo na krk mladým a pohledným hercům, tak to dopadlo celkem použitelně. James Franco hláškoval a celou dobu byl hrozně nad věcí a Anne Hathaway byla roztomilá, ale bylo jasné, že v moderátorské dvojici hraje druhé housle.  Pětadevadesátiletý Kirk Douglas si přes problémy se zdravím užil celý svůj pobyt na jevišti, při kterém si dokázal udělat srandu z mladé generace a zkoušel balit Anne Hathaway, Melissa Leo řekla "fuck" a Jude Law s Robert Downey, Jr.|Robertem Downeym, Jr. byli sherlockholmesovsky vtipní. Přesto se člověk neubránil pocitu, že i přes pár pokusů o omlazení celé show byl scénář celého večera až příliš staromilský a jestliže chtějí tvůrci opravdu přilákat k obrazovkám mladé diváky, je potřeba trochu zásadnějších změn. A teď nemáme zrovna na mysli přidání momentů, ve kterých se James Franco převléká do ženských šatů.

Tak a teď se můžete začít hádat, kdo to dostal po právu, koho akademie přehlédla a co se vám na tomhle ročníku líbilo nebo nelíbilo. Každopádně s výsledky teď už nikdo nic neudělá, takže pokud nevyhrál vás favorit, berte to s nadhledem. Je to jen film.

Vítězové 83. Oscarů:  

Nejlepší film
127 hodin
Černá labuť
Fighter
Počátek
Děcka jsou v pohodě
Králova řeč
The Social Network
Toy Story 3: Příběh hraček
Opravdová kuráž
Winter`s Bone

Králova řeč vs. The Social Network = 1:0. Drama Davida Finchera sice sbíralo ovace a ceny ještě před několika týdny ve velkém, pak do toho ale šlápli tvůrci Královi řeči pořádně a síly se začaly vyrovnávat. Pár dní před předáváním Oscarů už měla parta okolo Colina Firtha a Toma Hoopera lehký náskok a ten dokázala ve finále zúročit.

Nejlepší režie
Daren Aronofsky – Černá labuť
Ethan Coen, Joel Coen – Opravdová kuráž
David Fincher – The Social Network
Tom Hooper – Králova řeč
David O. Russell – Fighter

V kategorii Nejlepší režie se tak trochu čekalo vítězství Davida Finchera, Oscara mu ale vyfoukl Tom Hooper. Králova řeč se nejspíš líbila víc než The Social Network a její konzervativnější styl nejspíš akademii seděl víc.

Nejlepší herec v hlavní roli
Javier Bardem – Biutiful
Jeff Bridges – Opravdová kuráž
Jesse Eisenberg – The Social Network
Colin Firth – Králova řeč
James Franco – 127 hodin

Colin Firth bral s Královou řečí snad úplně všechno, co mohl a kdyby mu Oscar utekl, nejspíš by to vyvolalo nepříjemné otázky spojené s přepočítáváním hlasů akademie. Předpoklady se tedy vyplnily a s Firtha je po neúspěšném loňském pokusu konečně oscarový herec.

Nejlepší herec ve vedlejší roli

Christian Bale – Fighter
John Hawker – Winter`s Bone
Jeremy Renner – Město
Mark Ruffalo – Děcka jsou v pohodě
Geoffrey Rush – Králova řeč

Christian Bale si nechal narůst stylovou bradku, aby byl na Oscarech za fešáka, a vyplatilo se mu to. O tom, že zrovna on má v kategorii nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli největší šanci, se mluvilo už pár týdnů. Byla to pravda.

Nejlepší herečka v hlavní roli
Annette Bening – Děcka jsou v pohodě
Nicole Kidman—Rabbit Hole
Jennifer Lawrence – Winter`s Bone
Natalie Portman – Černá labuť
Michelle Williams – Blue Valentine

Tak tady by to bylo fakt velké překvapení, kdyby vyhrál někdo jiný. Darren Aronofsky natočil Černou labuť tak, aby nechal svou herečku maximálně vyniknout a Natalie Portman toho dokonale využila. Tohle byl její film a cenu měla posichrovanou prakticky od prvního okamžiku. Nevadilo to ale nikomu, protože letos opravdu neměla konkurenci.

Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Amy Adams – Fighter
Helena Bonham Carter – Králova řeč
Melissa Leo – Fighter
Hailee Steinfeld – Opravdová kuráž
Jacki Weaver – Království zvěrstev

Pětadevadesátiletý Kirk Douglas se sice na jeviště dobelhal s obtížemi a mluvení mu už taky moc nejde, ale to mu nezabránilo si to celé totálně užít a ještě si zaflirtovat s Anne Hathaway a dělat si srandu z Hugha Jackmana. Oscara od něho dostala Melissa Leo, která byla v téhle kategorii dlouhodobě favoritkou, takže o překvapení se moc mluvit nedá, její výkon si však ocenění zasloužil bez debat. A jako bonus nám na pódiu pěkně zafuckovala.

Nejlepší adaptovaný scénář
127 hodin - Danny Boyle, Simon Beaufoy
The Social Network - Aaron Sorkin
Toy Story 3: Příběh hraček - Michael Arndt, John Lasseter, Andrew Stanton, Lee Unkrich
Opravdová kuráž - Joel Coen, Ethan Coen

Winter`s Bone - Debra Granik, Anne Rosellini

Tady se žádné překvapení také nekonalo. The Social Network bude nejspíš v těch nejdůležitějších kategoriích bojovat s Královou řečí, u adaptovaného scénáře se ale téhle konkurence bát nemusela. Social Network bude nejspíš v těch nejdůležitějších kategoriích bojovat s Královou řečí, u adaptovaného scénáře se ale téhle konkurence bát nemusela.Aaron Sorkin byl favorit od začátku a došel si pro plešouna celkem suverénně.

Nejlepší původní scénář
Další rok - Mike Leigh
Fighter - Scott Silver, Paul Tamasy, Eric Johnson, Keith Dorrington
Počátek - Christopher Nolan
Děcka jsou v pohodě - Lisa Cholodenko, Stuart Blumberg
Králova řeč - David Seidler

Když se řekne A, musí se říct i B. The Social Network dostala Oscara za adaptovaný scénář, Králova řeč vyhrála v kategorii původní scénář. Řád světa a vesmíru je zachován a někoho maximálně možná může mrzet, že utřel Počátek Christophera Nolana. Ale teď s tím bohužel už fandové nic neudělají. .

Nejlepší cizojazyčný film
Biutiful (Mexiko)
Kynodontas (Řecko)
Lepší svět (Dánsko)
Incendies (Kanada)
Hors-la-loi (Alžíř)

Susanne Bier natočila Bratry, což je film, u kterého svého času bez legrace bulela celá redakce MovieZone (krom imfa, který to neviděl). Takže máme opravdu velkou radost, že tahle talentovaná dáma s pivním příjmením Oscara dostala. Favorizované drama Biutiful utřelo, ale Alejandro González Iñárritu už tři nominace má, takže se nejspíš dočká v budoucnu.

Nejlepší animovaný film
Jak vycvičit draka
Iluzionista
Toy Story 3: Příběh hraček

V kategorii Nejlepší animovaný film si to měli rozdat třetí Toy Story a Jak vycvičit draka. O něco větší šance měla pixarovská komerční bomba a taky toho dokázala využít. Třetí Toy Story se líbilo divákům, kritici ho milovali a tvůrci na něm trhli přes miliardu. Především to ale byl parádní film. U Pixarů se ale o tohohle Oscara nejspíš báli až do poslední chvíle.

Nejlepší výprava
Alenka v říši divů
Harry Potter a relikvie smrti: Část I
Počátek
Králova řeč
Opravdová kuráž

Tom Hanks připomněl, že Titanic je boží film a předal cenu pro nejlepší výpravu. A při prvním vyhlašování se žádné velké překvapení nekoná, protože Oscara dostávají tvůrci Alenky v říši divů. Můžete si o tomhle miliardovém fláku Tima Burtona myslet, co chcete, ale výprava rozhodně odfláknutá nebyla.

Nejlepší kostýmy
Alenka v říši divů
Io sono l`amore
Králova řeč
Bouře
Opravdová kuráž

Alenka v říši divů možná nebyl nejlepší film roku, ale kostýmy se rozhodně povedly, takže Oscar je i tady zasloužený. Ale ta děkovačka nemusela být tak mrtvolná.

Nejlepší masky
Barney`s Version
Cesta zpět
Vlkodlak

U kategorie Nejlepší masky se sice sešly jen tři filmy, ale nakonec to byl celkem tvrdý boj. Někdo vsadil na realitu, někdo na Benicia Del Tora měnícího se ve vlkodlaka. A druhá možnost zaujala akademii víc. Maskérská legenda Rick Baker si domů odnáší už sedmou sošku!

Nejlepší kamera
Černá labuť - Matthew Libatique
Počátek - Wally Pfister
Králova řeč - Danny Cohen
The Social Network - Jeff Cronenweth
Opravdová kuráž - Roger Deakins

Favorizovaný Roger Deakins má smůlu, protože Oscara mu vyfoukl Wally Pfister a Christopher Nolan, nenominovaný na režii, může alespoň začít slavit se svým kameramanem. Zasloužená cena a čerstvému oscarovému kameramanovi ji rozhodně přejeme. Na počtvrté mu to u Nolana po třech neproměněných nominacích (oba Batmani a Dokonalý trik) konečně vyšlo.

Nejlepší hudba
127 hodin - A.R. Rahman
Jak vycvičit draka - John Powell
Počátek - Hans Zimmer
Králova řeč - Alexandre Desplat
The Social Network - Trent Reznor, Atticus Ross

 

Trent Reznor a Atticus Ross si za The Social Network odnesli už Zlatý Globus, a tak bylo celkem jasné, že si brousí zuby i na toho Oscara. A zadařilo se jim. Teď by to chtělo další albu Nine Inch Nails.

 

Nejlepší píseň
127 hodin (If I Rise)
Country Strong (Coming Home)
Na vlásku (I See the Light)
Toy Story 3: Příběh hraček (We Belong Together)

Sympaticky nostalgické Toy Story, klasicky disneyovský duet z Na vlásku, country odrhovačka od Gwyneth Paltrow z Country Strong a parádně emocionální song ze 127 hodin. Těžko vybírat nejzajímavější píseň, ale akademii se nejvíc líbilo chytlavé Toy Story 3.

Nejlepší střih
127 hodin
Černá labuť
Fighter
Králova řeč
The Social Network

Tohle byla hodně našlapaná kategorie, akademici ale mají nejspíš facebook, dobré filmy a Davida Finchera rádi, takže Oscar míří k The Social Network.

Nejlepší zvuk
Počátek
Králova řeč
Salt
The Social Network
Opravdová kuráž

Technické kategorie byly tak nějak dopředu připravené pro Počátek, takže není žádné velké překvapení, že kategorii Nejlepší zvuk vyhrál. Je to technicky brilantní film a zasloužil si to.

Nejlepší střih zvuku
Počátek
Toy Story 3: Příběh hraček
Tron: Dědictví
Opravdová kuráž
Nezastavitelný

Nejlepší střih zvukových efektů je možná tak trochu vysmívané ocenění, ale Oscar je Oscar a když s ním budete machrovat na příbuzné, nikdo se nebude ptát, za co jste ho dostali. Počátek si tohohle plešouna ale nejspíš také zasloužil.

Nejlepší vizuální efekty
Alenka v říši divů
Harry Potter a relikvie smrti: část I.
Život po životě
Počátek
Iron Man 2

Tady se hrálo na jistotu. Tsunami z Života po životě je sice hodně povedená, ale zbytek nominovaných filmů nenabídl zdaleka tak efektní věci, jaké se děly v Nolanově Počátku. Takže tady je to bez debat.

Nejlepší dokument
Exit Through the Gift Shop
GasLand
Inside Job
Restrepo
Waste Land

Čekal se souboj mezi dokumentem o streetartovém umělci Banksym Exit Through the Gift Shop a válečném Restrepo. Nakonec ale vyhrál film, jehož tvůrci se rozhodli zanalyzovat důvody a důsledky finanční krize z roku 2008. A prý je to hodně zajímavý kousek.

Tak a teď začněte pomalu vyhlížet favority pro 84. ročník.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (525)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace