Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

OST střípky #1 - Ennio v Česku, ceny pro Powella


ikona
LukasMa
ost střípky
Letmý výběr novinek a událostí ze světa filmové hudby... 

Naše soundtracková posila Lukáš Masner (LukasMa) přináší letmý přehled důležitých událostí na poli filmové hudby...  

Ennio Morricone v Česku!

Pro fanoušky filmové hudby patrně největší událost letošního roku: 14. července navštíví Českou Republiku slavný skladatel Ennio Morricone (Tenkrát na západě, Misie, Neúplatní), aby českým příznivcům vůbec poprvé představil svou tvorbu. Pod taktovkou samotného maestra tu zazní nejen proslulé, dnes již klasické filmové melodie, ale i Morriconeho původní kompozice pro smíšený sbor a orchestr. Zcela výlučná událost je nejen příležitostí zaposlouchat se do, bez nadsázky, krásných melodií, ale i jedinečnou šancí spatřit hudební legendu, zažít nejvlivnějšího a nejinspirativnějšího skladatele současné filmové hudby. Koncert se uskuteční 14. července 2011 v Obecním domě, a to v rámci mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms. Vice informací na jeho oficiálních stránkách

Concert for Help

Další pozvánka je neméně lákavá a rovněž se jedná o mimořádný koncert ve znamení slavných osobností. Jednou z nich má být polský skladatel Jan A. P. Kaczmarek. Držitel Oscara za hudbu ke snímku Hledání Země Nezemě (2004) předběžně přislíbil hostování na benefiční kulturní akci Concert for Help, která proběhne 21. listopadu 2011 v pražském Rudolfinu. Kaczmarek zde představí suitu z výše zmiňovaného filmu, nicméně zazní i další slavné filmové melodie, z nichž stojí za pozornost kupříkladu Avatar, Piráti z Karibiku, Star Trek, Barbar Conan, Batman začíná či Harry Potter. Dohromady šestnáct skladeb, v přednesu Symfonického orchestru Českého rozhlasu a Pražského filharmonického sboru, představuje dvouhodinový koncert, jehož výtěžek poputuje na boj proti rakovině. Kromě Kaczmarka je předběžně přislíbena účast i Briana Tylera (Oko dravce), Klause Badelta (Piráti z Karibiku) a v jednání je Michael Giacchino (Mission Impossible III). Více informací tady

Ceny hudebních kritiků za rok 2010

Ve čtvrtek 24. února byly vyhlášeny ceny Mezinárodní asociace kritiků filmové hudby. Největší úspěch slavil John Powell, jehož soundtrack ke snímku Jak vycvičit draka získal nejen hlavní cenu v kategorii Nejlepší soundtrack roku, ale i ocenění za nejlepší hudbu k animovanému filmu. Skladatelem roku se pak stal komponista Alexandre Desplat, který si rovněž připsal i další dvě vítězství za soundtracky Králova řeč a Muž ve stínu. Duo francouzských hudebníků Daft Punk (Tron: Legacy) bodovalo v kategorii Nejlepší hudba ke sci-fi. Podle kritiků „nejlepší hudební motiv“ zazněl ve filmu Alenka v říši divů, za jehož soundtrackem stojí renomovaný skladatel Danny Elfman. Další info a kompletní seznam vítězů naleznete zde.

Ramin Djawadi komponuje pro středověkou fantasy

Ramin Djawadi nahradil Stephena Warbecka (Zamilovaný Shakespeare) a měl by tak skládat hudbu pro výpravný seriál Game of Thrones, který vzniká v produkci televize HBO. Výpravná podívaná, natočená na motivy slavné knižní ságy Píseň ohně a ledu, vypráví o historii Zapadozemě a tisíciletých bojích o její trůn. Djawadi je známý především jako spolupracovník Hanse Zimmera a rovněž jako autor hudebního doprovodu k prvnímu Iron Manovi, nejnovější verzi Souboje Titánů nebo seriálu Útěk z vězení. Volba skladatele, jehož dosavadní tvorba není – přiznejme si - příliš přesvědčivá, je pro řadu fanoušků přinejmenším zarážející. Nezbývá tedy nic jiného než si počkat, zda-li se panující obavy rozplynou a vyvrátí jako liché. Věřme, že epický seriál Djawadimu poskytne mnoho příležitostí k melodicky bohatému i patřičně monumentálnímu hudebnímu doprovodu. Premiéra pilotní dílu je stanovena na 17. dubna 2011.     

Remasterovaný soundtrack Beat Girl

Krátce po smrti Johna Barryho vydává společnost El Record remasterovaný soundtrack k filmu Beat Girl (1959) – jde o vůbec první film, na kterém se slavný skladatel podílel. Hudební doprovod, kombinující rockové a jazzové variace s klasickým orchestrem, svými kvalitami předjímá Barryho pozdější tvorbu, především pak bondovské motivy. Nonšalantní a velmi temperamentní soundtrack dlouho čekal na vydání v důstojné kvalitě, tudíž ho nezbývá než doporučit. Vice informací zde.

Nabídka raritních soundtracků

I vydavatelství Intrada připravilo edici rozšířených, avšak kusově limitovaných soundtracků, které by rozhodně neměly zůstat mimo vaši pozornost. Kompletní seznam a další informace jsou k nalezení přímo na stránkách vydavatelství. Že se jedná o mimořádnou kolekci svědčí i velký zájem, který o jednotlivé kusy panuje. Beznadějně vyprodán je kupříkladu kompletní hudební doprovod k akčnímu filmu Cliffhanger (Trevor Jones) nebo dvoudiskový soundtrack Hanse Zimmera z filmu Operace: Zlomený šíp, obsahující mimo jiné více jak 30 minut doposud nepublikované, remasterované hudby. K dostání jsou však i další slavná a po právu raritní díla – zmiňme kupříkladu 3CD soundtrack k filmu Velký útěk (Elmer Bernstein) či premiérové vydání soundtracku The Kremlin Letter (Robert Drasnin). Aktivní sledování neobyčejně zajímavých nabídek by se proto mělo stát samozřejmostí. 

Za čtrnáct dní se můžete těšit na recenzi dvou dalších soundtracků a za měsíc přilítnou další střípky!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace