Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Největší pracháči Hollywoodu


ikona
KarelR
téma
Co se loni dělo v továrně na sny? To se dozvíte pěkně v 10 bodech. 

Začal nám únor, a to znamená, že se ve Vanity Fair již tradičně ohlíží za uplynulým rokem. Nepátrá se ale po nejlépe oblékané osobě, jak by někteří mohli čekat, nýbrž po hollywoodských hráčích, kteří si loni nejvíc namastili peněženky. Minulý rok se na špici čtyřicetimístného žebříčku usadilo trio Bay-Spielberg-Emmerich, kterému dýchali na záda James Cameron s Toddem Phillipsem. Letos ale nadvláda režisérů končí, protože si místa v první desítce spravedlivě rozdělili s herci. Což znamená jednu podstatnou věc, jíž podporují i podrobnější čísla. Hvězdný systém možná v posledních letech utrpěl tolik zásahů, že se prakticky zhroutil. V roce 2010 se ale herci sakra snažili, aby ho zase nastartovali. Dobře totiž vědí, že s ním jim bude mnohem lépe.

To je jen jeden z mála faktů, jež lze vyčíst z přehledu loňské finanční nadílky. Jsou v ní velké pády, velké vzestupy, pár stálic… a určitě z ní jde vytáhnout daleko víc, než jen 10 zajímavých postřehů. Takovou pitvu by ale učetl málokdo, takže si pojďme představit desítku nejlepších obchodníků (a jejich celkových výplat). A pak už směle k tomu, co bezpochyby stojí za větší zmíňku.

1. James Cameron (257 milionů dolarů)
2. Johnny Depp (100)
3. Steven Spielberg (80)
4. Christopher Nolan (71,5)
5. Leonardo DiCaprio (62)
6. Tim Burton (53)
7. Adam Sandler (50)
8. Todd Phillips (34)
9. Taylor Lautner (33,5)
10. Robert Downey, Jr. (31,5)

1. James Cameron je (zase) král světa

Železný Jim kutil Avatara proklatě dlouho. A dobře věděl, co dělá. Jeho epická sci-fi šla sice do kin už předminulý prosinec a vynesla mu tak čtvrté místo v loňském žebříčku. Všichni ale dobře věděli, že na vlastní vilu na měsíci bude mít Cameron až letos. Z 2,8 miliardy, které Avatar nastřádal, totiž putovalo do Jimovy kapsy monstrózních 248!

Když k tomu připočtete 50, které dostal ještě předloni, je to téměř třísetmilionová výplata. O podobném back-endu (aneb podílu ze zisku filmu) se může zbytku Hollywoodu jen zdát, a kdekdo teď asi sedí u počítače a ukousává si nehty při přemítání o tom, jak takový úspěch zopakovat. Na to ale zná odpověď jen Cameron, protože… no protože ho právě zopakoval.

2. Jak oloupit studio: V hlavních rolích Johnny Depp a Vince Vaughn

Mužské filmové hvězdy vrací úder. Loňský rok byl comebackem Willa Smithe, který za třetí Muže v černém vyfasoval obvyklých 20 milionů. Tomu ale Johnny Depp říká kapesné, protože když mu na dveře zaklepali pánové od Disneyho s tím, že by rádi čtvrté Piráty s Karibiku, nasadil upřímný výraz a pozval je dál. Následovala rozprava o tom, že tahle značka běžně vydělává stamiliony, takže vlastně není nerozumné, aby měl tahoun série nějaká solidní procenta ze zisku… a k nim 35 mega na dřevo!

Takový balík před filmem podle dostupných informací dostal už Tom Hanks za Anděle a démony, o Deppově tvrdém proražení dvacetimilionového stropu se ale i tak bude mluvit ještě dlouho. A závidět mu ho budou i jiní šikovní vyjednavači loňského roku, mezi kterými najdeme třeba Vince Vaughna (17,5 milionu za hlavní roli v komediálním dramatu Dilema!), Vina Diesela (15 za Rychlou a zběsilou pětku) nebo Shiu LaBeoufa, který se konečně pochlapil a vyhádal si za třetí Transformery 15 mega. Po půl milionu za jedničku a pěti za dvojku to jsou konečně pořádné peníze.

3. Jak neoloupit studio: Tajní agenti selhávají

Ne všechny známé tváře si ale mohou vyskakovat. Takový Robert Downey Jr. teď sice hraje ve dvou veleúspěšných filmových sériích, nějaké úplně závratné peníze ale nevydělává. Ano, je desátým nejlépe placeným člověkem v Hollywoodu a 15 milionů za druhého Holmese už je opravdu slušný balík. Jenže z výdělků prvního posbíral jen slabých 3,5 a Iron Man 2 mu takhle hodil 12 (předem měl 10). Pořád má tedy sakra kam stoupat, což platí i u zbytku podplacených hvězd. Hugh Jackman třeba dostal 9 milionů za Real Steel (i režírující Levy má o mega víc!) a Daniel Craig vyinkasoval za Kovboje a vetřelce a Fincherovu The Girl with a Dragon Tatoo jen po šesti milionech. Kolik bondovek musí natočit, aby ho producenti brali vážně? 

Nejvíc ústupků však musel loni udělat Tom Cruise, který čtvrtý díl série Mission Impossible produkuje, hraje v něm a dokonce se i podílel na scénáři. Jeho hvězdnému statusu ale zámořský neúspěch Zatím spolu, zatím živí ublížil natolik, že za všechny tyhle služby dostane pouhých 12,5 milionu. Časy 20 - 25 mega na dřevo jsou pryč, Cruise tak bude muset spasit až podíl z tržeb, který mívá u téhle série celkem značný.

4. Když to vydělá, vyděláš i ty!

Back-endy aneb procenta ze zisku byly letos vůbec tučné. A vlastně se zasloužily skoro o půlku topky. Nolan a DiCaprio se do ní dostali jen díky Počátku (prvnímu vydělal 59 milionů, druhému 69), Burton a Depp zase kvůli Alence v říši divů (50 a 40). Z té mimochodem její producent Joe Roth vytřískal 27 a půl milionu, díky kterým se ocitl na dvanáctém místě žebříčku.

Producenti vůbec měli dobrý rok, třeba takový Chris Meledandri si z tržeb animáku Já, padouch ukrojil 17,5 milionu. Jon Favreau pak dostal za druhého Iron Mana 12 (tam ale i režíroval) a Joelu Silverovi zbylo z Sherlocka Holmese 18. Přesto se tihle pánové musí klanět duu Jason Blum a Oren Peli, které diváky trápilo dvěma díly Paranormal Activity. Z kinotržeb dvojky dostali 19 milionů, za DVDčka a televizní premiéry jedničky potom dalších 7,5. U filmů za 15 tisíc a 3 miliony dolarů to jsou zatraceně obdivuhodné částky.

5. Komu se stmívá na lepší časy?

A když jsme u toho údivu, toho si asi nejvíc zaslouží Taylor Lautner, lépe známý jako věčně polonahý indián Jacob z Twilight ságy. Přes jeho mrzké herecké schopnosti se mu totiž povedlo vyšplhat na deváté místo letošního žebříčku, čímž nakopal pozadí oběma svým slavnějším kolegům. Jak se mu to podařilo? Za Rozbřesk, na dva filmy rozseknutý závěr upíří série, dostal stejně jako Robert Pattinson a Kristen Stewart – 2 x 12,5 milionu dolarů (jen pro srovnání – Radcliffe bral za závěr Pottera 2 x 20 a Grint s Emmou Watson 2 x 15).

Jeho lístkem do Top 10 tím pádem bylo 7,5 milionu za akční thriller Abduction, ve kterém snad bude lámat kosti s větším nasazením, než s jakým dokáže pobíhat po lesích. Na tak malý projekt to jsou obrovské peníze a Robert s Kirsten mu je můžou jen tiše závidět. Ti totiž za svoje vedlejšáky dostávají výrazně menší částky, jak dokazuje Kristeniných 2,5 mega za dobrodružné drama Na cestě a Robových 1,5 milionu za cirkusáckou romanci Voda pro slony. Abychom ale byli fér, za tu si ani Reese Witherspoon nevzala jen 2 miliony. Že by kvalitní scénář a hodně vstřícné smlouvy na procenta ze zisku?

6. Mě nedostanete!

Některé hollywoodské hvězdy jsou věčné. A nejsou to ty, u kterých by to člověk čekal. Do kin se už z velké části nechodí na jména, pořád se ale najdou tací, na které davy slyší. A to ani nemusí točit kvalitní filmy. Nemyslím teď Nicolase Cage, který se úspěšně pohybuje na hranici 6-12 milionů za film (záleží na látce a jejím rozpočtu), a nejspíš tak nebude mít do konce kariéry nouzi o práci. Mluvím spíš o dvou žánrových stálicích, které se přes (hlavně kritické) neúspěchy v minulých letech pořád drží sakra vysoko.

Tou viditelnější persónou je určitě Adam Sandler, který se z loňského dvanáctého místa v žebříčku letos vyšplhal na sedmé. A podařilo se mu to proto, že jeho žalostná komedie Machři vydělala celosvětově 271 milionů dolarů (rozpočet byl přepálených 80). Po předloňských 25 milionech, které za Machry dostal, si letos nadělil dalších 20 za Jacka a Jill a 25 za Zkus mě rozesmát (tyhle částky sice většinou zahrnují i peníze za produkci nebo scénář, ale to nebývá víc než desetina). Tomu říkám kariéra.

A určitě není náhoda, že v posledním jmenovaném filmu spojil síly s Jennifer Aniston. Ta se poslední roky pohybovala na stabilních 8 milionech za film (loni tolik dostala za apatowowský Wanderlust a přidala 6 za Horibble Bosses), Sandler jí ale pomohl tuhle hranici poprvé přelézt. Za Zkus mě rozesmát vyinkasovala kulatou desítku, od které už není zas tak daleko k patnácti - a tudíž i k pevné pozici mezi královnami trhu. Kdyby se k ní ale dokutala přes lepší filmy, než jaké teď točí, vůbec by to nebylo od věci.

7. I krásky si drží standard

A jak to vlastně vypadá s Jeninou konkurencí? Té není zase tolik, což je dobře vidět i na tom, že se do žebříčku dostalo pouze šest žen. Z hrstky vysoce aktivních hereček Jen vlastně předbíhají pouze čtyři slečny/paní: Katherine Heigl ještě v roce 2009 stačily dvanáctimilionové výplaty, s romantickou komedií One for the Money ale loni poskočila na zlomových 15. Reese Witherspoon se z předloňských 10 milionů za brooksovku Poznáš, až to přijde? vyšplhala na 12 za McGho akční komedii This Means War. Vzhledem k tomu, že je zvyklá na šeky začínající číslem 15, ale v současnosti nejede na plný plyn. Není ostatně divu, když se jí v posledních letech nepodařilo ulovit nějaký výrazně zajímavý projekt.

Hvězdou první velikosti tak zůstává jen Angelina Jolie, která po 20 milionech za Salt loni brala 19 za hrůzného Cizince s Johnnym Deppem (ten dostal o symbolický milion víc). Tenhle přešlap ji ale nemá šanci zastavit, protože ať už bude její příští hereckou prácičkou sequel Salt nebo epická Kleopatra, měla by lámat výplatní rekordy. Což je něco, co na první pohled nehrozí Sandře Bullock. Jenže ta je mazanější než všechny výše zmíněné dámy dohromady. Když se předminulý rok upsala malému dramatu Zrození šampióna, nechala si předem vyplatit jen 5 milonů a spoléhala se na procenta ze zisku. Vyplatilo se. Film nakonec vydělal třista milionů a Sandře do ledna putovalo do kapsy bonusových 10 mega. Zbytek back-endu se jí potom doplatil letos… a byla to kulatá dvacítka. Víc než deset procent tržeb do kapsy jediné osoby? To by znělo jako neuvěřitelná bilance i ve chvíli, kdyby z filmu navíc nevytřískala i oscarovou šošku!

8. Animákové přestávky už tak neletí

Je dobře známo, že velké hvězdy rády berou hlasové práce v animácích. Zabere to minimum času, není potřeba motat se na place s perfektním účesem a ratolesti určitě potěší, když maminka a tatínek přestanou ve filmech zabíjet lidi a natočí taky něco, na co můžou koukat s potomstvem. Minulý rok byl ale na hvězdné štace docela skoupý, protože se v žebříčku objevují jen 3 herci, kteří z nich těžili. A ještě to byly minimální peníze.

Zatímco předloni padaly obří sumy, třeba když Johnny Depp dostal 7,5 milionu za Ranga, Cameron Diaz 10 za čtvrtého Shreka a Tom Hanks neskutečných 15 za třetí Toy Story, letos se takhle nejvíc přiživil Owen Wilson. Ten vyfasoval 2,5 milionu za pokračování pixarovských Aut, přičemž mu sekundovali jen Angelina Jolie s milionem za vedlejší roli v Kung Fu Pandě 2 a Nicolas Cage s tou samou částkou za prehistorickou komedii The Croods, kterou uvidíme až napřesrok. Je samozřejmě docela pravděpodobné, že spousta herců brala za hlasovou práci víc. Nebyla to ale žádná ze superstar, které to dotáhly mezi loňskou hrabošskou čtyřicítku.

9. Kdo kraluje režisérům?

Herce, herečky a producenty máme za sebou, animákovou zastávku také. Nezbývá tedy než probrat režiséry, aby to bylo komplet. Takže: Kdo bere nejvíc? Ano, s velkým náskokem James Cameron. Ten ale vydělává především na vysokých tržbách svých filmů a točí jednou za deset let. Dovolím si ho tudíž z tohohle závodu vyloučit, aby mohlo žezlo spadnout do klína Stevenu Spielbergovi. Nepříliš překvapivě je to právě on, kdo si může říct ještě před natáčením o největší výplatu, jíž pak většinou doplňuje solidním podílem z tržeb. Kolik tedy dostává? Zbytkem startovního pole nedorovnaných 20 milionů dolarů, které si předloni odnesl za stále nedokončeného Tintina a loni za válečné drama War Horse. Je na tom jasně vidět, že Spielberg svoji cenu nikdy nemění (Tintin je výrazně dražší špás než War Horse). A s ohledem na 50 milionů, které každoročně dostává od Universalu za rady v organizaci studiového parku (je v nich zahrnut i tučný podíl ze zisku), se v budoucích letech nechystá z žebříčku Vanity Fair zmizet.

Spielbergovi potom v platbě předem kupodivu nekonkuruje Martin Scorsese, který i tak velký projekt, jakým je 3D fantasy Hugo Cabret, točí za „pouhých“ 10 milionů. Pomyslnou stříbrnou pozici by místo něj loni získal Todd Phillips, který si za Pařbu ve Vegas 2 řekl o 15. A dostal je, protože jednička v tu dobu ještě pořád vydělávala (pro něj dalších 13 milionů!) a za Na doraz rok předtím fasoval jen 5 mega. Zbytek filmařské smetánky už pak vydělává víceméně stejně, a to 10 milionů (často to zahrnuje i produkci). Dostal je Ron Howard za Dilema (tunel!), Jon Favreau za Kovboje a vetřelce a také Shawn Levy za Real Steel.

U toho tak velká cifra možná překvapí, nezapomínejte ale, že jeho filmy pravidelně vydělávají balík (pod 100 milionů nešel od roku 2003 a u Nocí v muzeu se výdělky zastavily na cifrách 547 a 413). Za desítku tím pádem točil už loňské Noční rande. Všichni zmínění si samozřejmě přicházejí i na slušná procenta ze zisků jejich filmů, proto třeba takového Guye Ritchie přemluvilo k režii druhého Sherlocka Holmese jen 7,5 milionu. A perlička na závěr? Angelina Jolie si za scénář a režii svého debutu hodlá nadělit 2,5 milionu dolarů. Na maličké drama o válce v Bosně to není zrovna almužna.

10. Snad zase za rok…

To bychom měli výčet toho nejzajímavějšího, co se dá vypreparovat z letošního přehledu lidí s nechutně velkými výplatami. Možná jste si ale všimli, že tu chybí řada známých tváří. To je však pochopitelné už proto, že se musí "výherci" obměňovat každý rok v závislosti na tom, kdo se zrovna dostal k lukrativnímu projektu. Jen díky takovému štěstí se do božsky placené čtyřicítky letos probojovali Christopher Nolan, Leonardo DiCaprio nebo třeba Jon Favreau, kteří minule absentovali.

A komu ukradli místa? Chybí loňský vítěz Michael Bay, který trávil rok zavřený u robotů, a Roland Emmerich, který se zase věnovat Shakespearovi. Není tu J.J. Abrams, jenž v tichosti chystá tajuplnou sci-fi Super 8 a další Star Trek. Na velké honoráře si pak loni nepřišli Tom Hanks, Denzel Washington nebo Russell Crowe, ani trio Clooney - Pitt - Damon, které se vyhýbalo velkým filmům. K návratu do žebříčku budou potřebovat minimálně čtvrté Dannyho parťáky, o těch se zatím ale ani nespekuluje.

A kdo tu letos není, a netřeba ho čekat ani napřesrok? Ti pozornější si jistě všimli, že Daniel Radcliffe, Rupert Grint a Emma Watson dostali za finále Harryho Pottera zaplaceno už předloni. Můžou tudíž dát pozicím v žebříčku sbohem až do chvíle, kdy někdo J. K. Rowling ukecá, aby zase sedla za psací stroj. Hádejte, kdo je bude ve stejném stylu následovat příští rok…

Kompletní žebříček s podrobnostmi najdete tady. V týdnu nabídneme ještě minimálně dva vydatné kasovní články, tak se těště.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace