Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Skyline: Recenze


ikona
k0C0UR
Zlí mimozemšťané napadli Los Angeles. Zase! Jak dopadl nízkorozpočtový předvoj k očekávané bombě letošního jara? 

Ufoni jsou tu! Ano, zase. Předtím, než bude Los Angeles za desítky milionů rozloženo na kusy pod taktovkou Jonathan Libesmana, rozkládají ho tvůrci AvP 2 za rozpočet zlomkový. Co z toho vyplývá pro potenciál filmu, který má vypadat velkolepě, lze shrnout ve třech krátkých bodech:

1) Velkolepých (můžete číst též jako „trikových“) scén si můžete dovolit asi tak dvě minuty a pokud chcete nalákat lidi do kin, musíte je všechny narvat do traileru.
2) Protože ve filmu jsou přesně jen dvě minuty velkolepých scén (a sakra, už to prasklo), zbytek stopáže by diváci měli sledovat zajímavý příběh založený na premise, že i když nepotřebujete vidět trikové scény, pořád budete mít pocit, že v Los Angeles zuří válka a bude vás to zatraceně bavit.
3) Aby všechno mělo smysl, potřebujete alespoň jednoho známého herce, který všechny přesvědčí, že dvě minuty velkolepých trikových scén jsou pro podobný film tak akorát, protože scenáristé odvedli minimálně nadprůměrnou práci. Proto je i co hrát a všechno vypadá ohromně přesvědčivě i bez „bum“, „prásk“ a „fujtosemselek“!

Kdo předem hádal, že Skyline selhává ve všech bodech výčtu, vyhrává tyčinku Mars, jejíž konzumace roztažená na 90 minut je bezpochyby zajímavější než celý film dohromady.

K bodu 1) lze dodat jen to, že je jako jediný pravdivý a ve filmu toho opravdu moc neuvidíte. Většinu času jsou hrdinové zavřeni v prostorách bytu, který jim skýtá dostatečné útočiště pro to, aby režiséři triky používat nemuseli. A bohužel i pro to, aby se scenáristé museli snažit o to víc. Čímž se dostáváme k bodu 2), Achillově patě celého filmu, který bohužel nedává VŮBEC ŽÁDNÝ smysl. Hrdinové pobíhají z místa na místo (střecha, podzemní garáž) bez jakékoliv vnitřní logiky a místo toho, aby se snažili řešit situaci ohledně zabijáckých emzáků, řeší vztahy mezi sebou a tónem patnáctiletých puberťáků se osočují z naprostých nesmyslů. Jak by řekla Eva Holubová, nemáš řešit pravěk, vole, a starej se radši se o svůj kehják.

Vůdčími osobnostmi hereckého ansámblu jsou Bauerův přihrávač Milo z 24 hodin a seržant Batista z Dextera. Pokud si tyhle dva hýčkáte v kolonce „hvězdy roku“, pak je desetiprocentní šance, že k jejich výstupu dokážete být shovívaví. Pokud je vůbec neznáte, pak je absolutně jisté, že to má asi svůj důvod. A tolik k bodu 3).

Skyline není dobrý film, není to ani dobré „čupr béčko na jedno zkouknutí“, popř. „dobrej sci-fi filmek na deštivé nedělní odpoledne“. A bohužel z něj nikdy nebude guilty pleasure, navzdory totálně ujetému závěru, který sem asi vážně dopadl z jiné planety, protože je jako jediný zajímavý a celkem dobře natočený. Zbytek není, takže s ním neztrácejte čas.

P.S. Kdo se bude ohánět tím, že ve filmu je víc než dvě minuty trikových scén, a proto je super, vyhrává cenu roku pro geeka s největším množstvím volného času v ČR.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (25)

Verdikt

avatar2/10

k0C0UR

Bratři Strauseové, tedy režisérské duo zodpovědné za dvojku Alien vs. Predátor vrací úder. A bolí to. Tihle dva experti přes filmové triky si mysleli, že když vytvoří pár momentek z jedniček a nul, budou si diváci myslet, že tu je nový strhující megafilm o mimozemské invazi. Nestalo se... Na tenhle mix Dne nezávislosti, Districtu 9 a tvorby Eda Wooda rychle zapomeňte, nebo vás mizerní herci, šílený scénář a vražedný celkový dojem ubijí.



Hodnocení redakce

  • avatar2/10

    Spooner


Hodnocení čtenářů

  • avatar5/10

    Ravenhorn

  • avatar4/10

    luksa

  • avatar3/10

    st39.6

  • avatar2/10

    yeniczek

  • avatar4/10

    Baz

  • avatar2/10

    Hitumi

  • avatar4/10

    mcb

  • avatar4/10

    Maxipes

  • avatar5/10

    beast6776

  • avatar3/10

    nox948

  • avatar7/10

    kyller

  • avatar1/10

    mikosuo

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace