Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Encyklopedie akčního filmu: Na pozadí záleží!


ikona
Mr. Hlad
encyklopedie akčních hrdinůtéma
Kde všude je možné vymlátit z protivníka duši?  

Kdo, s kým, jak… a taky kde. Finální bitky v akčních filmech jsou základ. Všichni asi tak nějak tušíte, že blockbuster musí hlavně dobře začít (viz otvíráky v bondovkách, ale dnes už v každém akčním trháku… na expozici je vždycky dost času poté, co se usadí prach z úvodní exploze) a dobře skončit. A teď nemyslíme happy-end, ale prostě něco, co diváka dostane až na kraj křesla, vyleští mu duhovky, rozedře uši a vyždíme ho fyzicky i duševně. Prostě scéna, při které se dostaví požadovaný "wow" efekt. Velkou roli samozřejmě hraje složení týmů a jejich motivace, kontext v rámci celého filmu - viz prezidentské proslovy, které vždy o něco víc nabudí - a samozřejmě i místo, kde k poměřování sil dojde.

I Arnie v Komandu věděl, že musí diváka odvézt na exotický ostrov. Finále musí být zkrátka o třídu, dvě výš nad ostatními potyčkami ve filmu. Je třeba mu dát nádech výjimečnosti. A často se stačí zamyslet nad tím, kde se bude odehrávat. Postavte Stathama a Rocka na louku a možná to bude stačit (všechny hongkongské akční filmy do půlky osmdesátek se s tetelící trávou musely spokojit), ale když je necháte se bít uprostřed obří výletní lodi, která plnou parou míří na pobřeží a co nevidět na ní (možná) spadne meteorit, napětí se hned zvýší. Samozřejmě to nesmíte přehnat, aby scenérie samotná nezastínila aktéry, ale investovat do kulis se určitě vyplatí. Tím spíš, že je můžete zničit. Vybrali jsme pár příkladů, na kterých je jasně vidět, že tvůrci neponechali nic náhodě. Samozřejmě bychom našli i další výjimečné lokace (bitka NA metru ve Spider-Manovi 2), ale ty často nejsou finálním střetem. Na druhou stranu se jich možná dočkáte v některé z budoucích analýz.

Po kliknutí na obrázky se můžete na příslušnou bitku mrknout.

Film: Pravdivé lži
Kdo se rval: Arnold Schwarzenegger a Eliza Dushku vs Art Malik
Arnold se se svými protivníky nikdy nepáral. Rozstřeloval je granátometem a házel do vroucího železa, probodával je kládou nebo jim jedním čistým sekem odděloval šišku od těla. V Pravdivých lžích sice proti bývalému guvernérovi nestál mimozemšťan, robot z budoucnosti nebo čaroděj, ale jen obyčejný magor, který nectil zásady. Zlatým pravidlem akčních filmů je totiž to, že rodina se do bitek zatáhnout nesmí, pak se totiž tatíkové většinou naštvou. Třeba ukradnou Harrier, vystřílí několik pater plných atomuchtivých teroristů a nakonec si vychutnají hlavního záporáka tak, že když se to rozkřikne mezi ostatními teroristy, začnou balit a mizí i se svými velbloudy někde v poušti. Art Malik na Arnolda v Pravdivých lžích fyzicky neměl, a tak se rozhodl unést mu dceru. Když si pro ni tatíček přišel, setkala se tahle trojice přímo na letadle pár desítek metrů na Los Angeles. Neokoukané místo, spousta raket, ne úplně rovná plocha a parta magorů ve vrtulnících všude okolo. Tohle finále stálo za to.

Film: Smrtonosná past 2
Kdo se rval: Bruce Willis vs John Amos a William Sadler
Bruce není Arnold, i on si ale rád zalétá. A opět mu k tomu pomůže rodina. Pokud totiž nic neudělá, tak letadlo s jeho manželkou na palubě skončí zapíchnuté čumákem k zemi někde u Washingtonu. John McClane je naštěstí muž činu a nulového pudu sebezáchovy. Jen magor by se totiž nechal vysadit na křídlo startujícího letadla a rozdal si to na něm na férovku s velitelem vojenského komanda a jeho ještě drsnějším kolegou. Ačkoliv, jak ukázalo finále, pád ze startujícího letadla není pro kosti zdravého člověka problém, pár míst, kde lze protivníkův úsměv ošklivě pocuchat, se dá najít i tady. Bitky jeden na jednoho (respektive v tomhle případě jeden postupně na dva) mohou skončit obyčejnou přesdržkovanou. A nebo tím, že někdo někoho hodí do roztočeného motoru.

Film: Hard-Boiled
Kdo střílel: Chow Yun-Fat, Tony Leung vs armáda gangsterů
Jak se pozná mezi padouchy opravdová svině? Když schová své pašované zbraně do nemocnice. Je to praktické. Většinou jde o velkou budovu a za ploužícími se důchodci se dá při případné přestřelce celkem dobře krýt. Finále akčního inferna a možná nejlepšího filmu Johna Woo Hard-Boiled se právě v nemocnici odehrává a celá přestřelka trvá několik desítek minut. Hlavní hrdinové během ní vyčistí od padouchů několik pater, stačí srovnat do latě druhořadé gangstery i absolvovat epickou přestřelku se superdrsným zabijákem. Krom toho musí ještě zasahovat v oddělení porodnice a předstírat, že zvládnou zabít čtyřicet lidí v jednom jediném záběru bez střihu. Finále Hard-Boiled je fajn nejen proto, že je výtečně natočené, ale hlavně kvůli výbornému využití "neutrálního" prostředí plného doktorů, zdravotních sester i obyčejných návštěvníků uhýbajících před salvami ze samopalů.

Film: X-Men
Kdo se rval:
studenti profesora Xaviera vs Magnetovo bratrstvo
Někdy stačí k dobrému finále najít jen symbol, jenž u diváků vzbudí nějaké emoce. Skladiště, letadla a arény jsou sice fajn, dá se ale říct, že je filmaři používají jen pro jejich cool potenciál. Bryan Singer na to šel v X-Menech tak trošku jinak. Celá závěrečná bitka se odehrává na Soše Svobody. To je logicky místo, které má tak nějak nedotknutelný status a v poslední době ho ničí jen Roland Emmerich. Parta hodných mutantů sem ale přišla zabránit spiknutí zlých mutantů a všechno tu rozsekali na kaši, včetně pochodně, do níž Magneto stylově ukryl svou superzbraň. Přehrada ve dvojce možná nabízí víc a lepší akci, Alcatraz ve třetích X-Menech zase díky své ostrovní poloze poctivou řežbu, ze které hrdinové ani padouší nemohou utéct. Socha Svobody je ale... no prostě Socha Svobody!

Film: Demolition Man
Kdo se rval: Sylvester Stallone vs Wesley Snipes
Ačkoliv se Demolition Man nebere moc vážně, tvůrci se nejspíš rozhodli, že finále bude seriózní až na půdu. A pěkně drsné. V na první pohled utopické budoucnosti se sejdou bývalý superplicajt John Spartan a jeho nemesis Simon Phoenix. Ti už si to rozdali v devadesátých letech a pár lidí kvůli tomu přišlo k úrazu, díky čemuž oba nafasovali pár let v nejmodernějším vězení – budou zmrazení. O pár let později se ale Phoenixovi povede utéct a v pacifistické budoucnosti začne dělat pěknou neplechu. Zastavit ho může pouze Spartan a protože krom Schwarzeneggerovy knihovny není ve městě San Angels nic víc cool než právě kryovězení, sejdou se oba hrdinové tam. Bitka, při které všude okolo nich zamrzá všechno od Coca Coly po stolky, je trikově i po akční stránce vynikající. Ani jeden z drsňáků nesmí udělat chybu, jinak prochladne až na kost. A taky může přijít o svou ledovou škebli díky jednomu velmi povedenému kopu.

Film: Cesta draka a Double Team
Kdo se rval: Bruce Lee vs Chuck Norris / Jean-Claude Van Damme vs tygr
Ačkoliv v každém druhém videobéčku mstí hrdina smrt svého bratra v ilegální aréně v Las Vegas nebo v nějaké rozvojové zemi, je to obyčejně nuda. Občas je bojiště vylepšené o nějaké ty bodáky nebo třeba jámy s krokodýly, ale obvykle se nic moc nového vymyslet nedá. Ale proč se snažit, když ta nejlepší aréna už funguje několik století? Koloseum se dá parádně využít nejen v historických filmech, ale i jako lokace pro závěrečnou bitku dvou hodně naštvaných řezníků. Teď je otázka, jestli je větší drsoň Chuck Norris, s nímž měl Bruce Lee dost problémů, a nebo tygr, jenž zaútočil na Van Damma uprostřed zaminované arény. Zatímco v Cestě draka vznikla jedna z nejslavnějších a dodnes výtečně fungujících bitek jeden na jednoho, v Double Teamu dal režisér Tsui Hark světu úlet, který dokázal překonat jen málokdo.

 

Film: Drak přichází
Kdo se rval: Bruce Lee vs Kien Shih
A ještě jednou Bruce Lee. Ono je celkem snadné natočit dva filmy se super lokacemi pro finálovou bitku, když před tím nikdo pořádné akční filmy nedělal. V Drak přichází, asi nejslavnějším filmu, v němž se tahle mlátička ukázala světu, se Lee rozhodne pomstít smrt své sestry a vyhrát ilegální turnaj bojových umění. A tak trochu při tom pomoci americké tajné službě. Padouch na něj sice fyzicky nemá a v době natáčení bylo Kienu Shihovi šedesát let, na druhou stranu poctivá příprava může věkový a fyzický rozdíl vyrovnat. Bitka v zrcadlovém bludišti, v němž Bruce Lee dostává pěkně po tlamě, dokud se nepřizpůsobí pravidlům, je něco, o čem minimálně slyšel i ten největší odpůrce akčních filmů. Namísto obyčejné bitky tu dostáváme taktiku a nutnost hlídat si každý pohyb, což je příjemná změna.

Film: Zastav a nepřežiješ
Kdo se rval:
Jason Statham vs Jose Pablo Cantillo
Zastav a nepřežiješ je spolu s druhým dílem asi nejdivočejší akční film jednadvacátého století. Jason Statham tu běhá s erekcí po městě, krade policejní motorky, usekává padouchům ruce sekáčkem na maso, pije Redbully po desítkách a parťáka mu dělá transvestita. A proč? Protože mu v krvi koluje jed, jenž ho zabije, pokud se bude chovat slušně. Naštěstí to v tomhle případě nehrozí. Po všech divočinách, které tu hodinu a půl Statham provádí, je nutné sprovodit padoucha ze světa co nejstylověji. Když tedy Chev Chelios vypadne z vrtulníku i se svým protivníkem Veronou, je o osudu obou rozhodnuto. Přesto by to neladilo s celkovým vyzněním filmu, kdyby se jen rozplácli uprostřed křižovatky. Bitka během volného pádu, i když krátká, je velmi vtipnou drsňáckou tečkou za jedním z nejoriginálnějších a nejšílenějších akčňáků posledních let.

Film: Terminátor 2: Den zúčtování
Kdo se rval: Arnold Schwarzenegger vs Robert Patrick
Když už se James Cameron do něčeho pustí, tak to stojí za to. Vždycky. Terminátor 2 redefinoval možnosti filmových triků a na několik let dopředu určil, co bude považováno za dobré akční sci-fi. A dodnes nic ze své působivosti neztratil. Kovový obr s rakouským přízvukem tu dostává poměrně často nakládačku od technologicky vyspělejšího protivníka, ale Arnold ze scény nikdy neutíká. Těžko říct, kde začíná finále téhle klasiky, ale Cameron nesundá nohu z plynu víceméně poslední půlhodinu, během které stihne vyhodit do vzduchu několikapatrovou budovu, rozpoutat peklo na dálnici a dát světu jednu z nejslavnějších hlášek. Opravdové finále ale proběhne až v ocelárně. Všude teče žhavé železo, Arnold přichází o ruku a ke slovu se dostanou brokovnice i granátomety. Ačkoliv se na konci filmu nahání jen čtveřice lidí, málokterý film měl takhle epické finále, u kterého člověk zjistí, že dokáže zadržovat dech mnohem déle, než si myslel.

Film: China Strike Force
Kdo se rval:
Aaron Kwok vs. Coolio
Východ a Západ měl super nápad… vzít ty méně blýskavé americké akční hvězdičky a ozdobit s nimi velkou asijskou pecku. Výsledek by se pak přeci mohl slušně prodávat i na Západě, no ne? Ne… ale to z roztomilého multi-kulti béčka nedělá absolutní prohru, už proto, že se tu sešla celá řada kvalitních bijců a všechny akční scény připomínají poměřování vy-víte-čeho. Prostě kdo skočí a kopne dál, výš nebo silněji. Není divu, že se musíte zamyslet, když potřebujete třešničku na vrchol dortu - v tomto případě čtvrthodinového finále, ve kterém je víc drátů než ve vašem počítači. Tím spíš, že se tu pere Coolio a Aaron Kwok - oba zpěváci se spíše matnou (v případě Coolia nulovou) znalostí bojových umění. Paralelu s tenkým ledem a kluzkou plochou nicméně tvůrci dotáhli k dokonalosti, protože z hořící helikoptéry naši hrdinové (plus pohledná a také přiměřeně akční Norika Fujiwara) spadnou přímo na obrovské okno, zavěšené na laně poblíž špičky mrakodrapu. Na skle se není čeho chytit a okno je zavěšené uprostřed, takže funguje jako klasická houpačka z pískoviště. Pokud se dostanete na hranu a uklouznete, musíte kraulovat rukama a modlit se, aby dlaně našly trakci. A sklo může samozřejmě každou chvíli prasknout.

Film: Božská relikvie 2
Kdo se rval:
Jackie Chan vs. spousta padouchů
Jackie vždy věnoval svým filmům (a zejména těch, které režíroval) onu "extra míli", pokud šlo o vymýšlení lokací na bitky. Chtěl něco netradičního a zároveň už nad náčrtky a fotkami přemýšlel, jak co nejlépe dané prostředí využít. Našli bychom tucty příkladů, ale nacistický podzemní bunkr v Božské relikvii 2 je vzácnou kombinací místa, které je extrémně exotické samo o sobě, a obří arény, ve které se mohou porvat desítky lidí. Finále využívá interiéry naplno, ať už jde o obří kyvné plošiny, úzké uličky nebo aerodynamický tunel, ve kterém lze proud vzduchu nasměrovat tak, aby se z účastníků scény na chvíli stali supermani. A právě síla větru nakonec hrdiny dostane z průšvihu. Jenže zatímco u China Strike Force houpající okno jakž takž úspěšně zastínilo nedostatek bojových schopností herců, tady se z excelentní bitky stává dílem groteska a dílem inspirace pro režiséry superhrdinských filmů. Vykašlete se na CGI a nechte herce občas proletět naživo. Stačí trochu fouknout a je to…

Film: Casino Royale
Kdo se rval:
Bond a poskoci pana Whitea
Jestli věnuje Jackie Chan přípravě lokací hodně práce, u bondovského týmu podobné úsilí musíte vynásobit deseti. Tahle série prostě musí zavést diváka do atraktivního prostředí, pokud možno za nezvyklých okolností. O tom, že se Benátky postupně potápějí, ví každé malé dítě. Ale občas to jde pěkně rychle. Stačí když ve starém baráku kopnete do trámu a třípatrová budova se rozhodne navštívit rybí havěť a rozhodit pár gondol, co zrovna plují kolem. V takovém případě bychom radili nevstupovat do výtahu, protože dolů to stejně jede samo. Ale to ostatně uvidíte sami. Ačkoliv jsou ve filmu i lepší (…zajímavější) akční scény, tahle je podtržena lokací, ale i trpkou pointou. Je zajímavé, že zatímco ve finále Casina pohltí dům voda, jiná budova v Quantum of Solace skončí sežehnuta výbuchy palivových článků. Náhoda? Z baráku, kde se nachází Bond každopádně vycházejte zásadně PŘED ním.

Film: Highlander
Kdo se rval: Christopher Lambert vs Clancy Brown
Méně je někdy více. Ačkoliv se ze série Highlander časem stalo něco, čemu se nesluší říkat ani béčko, první díl byl originální, svěží a zatraceně dobře natočený. Christopher Lambert si to ve finále rozdal za zvuku epické hudby s šíleným a obrovským Clancy Brownem. Po nějaké té naháněčce na střechách oba skončili v obřím a naprosto prázdném skladišti. Ačkoliv vznikly lepší bitky, v tomhle případě dokázal režisér Russell Mulcahy natočit rvačku, při které nemohl hrdina vyhrát nějakým trapným způsobem, jako že by přechytračil svého protivníka, zbaběle ho shodil se střechy nebo do něj pustil elektrický proud z kabelu, jenž jen náhodou leží na zemi. Tohle je nejčistější finále, jaké vůbec film může mít. Dva protivníci, dva meče a nic než léta tréninku a vůle přežít.

Film: Jestli se rozzlobíme, budeme zlí
Kdo se rval: Terence Hill a Bud Spencer vs spousta padouchů
Tenhle italský fenomén samozřejmě nelze odbýt jedním odstavcem, takže to berte spíš jako předkrm. Pecka Jestli se rozzlobíme, budeme zlí je plná velkolepých bitek v netradičních prostředích a jejich využití (např. posilovny) je na jedničku. Ovšem geniální nápad v závěrečné bitce přispěl nejen k vizuální atraktivitě, ale též umožnil drsnější kaskadérské kousky. Jak to? Dům, do kterého hlavní dvojka vjede v milované bugině, je totiž nejen plný gangsterů, ale také nafukovacích balónků. Jsou jich tisíce a podlaha je jimi totálně posetá. Což se hodí, když vás Bud Spencer katapultuje ze schodů nebo prohodí zábradlím z druhého patra do přízemí. A konec konců i ta samotná vila je celkem fajn. Vždyť se v ní dá jezdit autem!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (8)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace