Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zelený sršeň bodl do černého


ikona
Cival
tržby
Povedená comicsovka se prosadila v pokladnách... 

Moc se jim nevěřilo, ale oni dokázali obstát. Zámožný floutek Britt Reid a jeho ďábelský poskok Kato se sympaticky uvedli na plátnech kin. Uvolněný Zelený sršeň se zvládl prosadit i v době, kdy jsou comicsárnami všichni přecpaní, a bez problémů ovládl čtyřdenní prodloužený víkend, během kterého za mořem oslavují památku Martina Luthera Kinga.

Zelený sršeň si připsal 34 milionů od pátku do neděle. A rovnou čtyřicítku za čtyři dny. Je to slušný počin na nezavedenou, hravou a relativně skromnou comicsárnu, která se nemůže pochlubit monstrózními triky, ani hereckými megahvězdami. Sršeň diváky nalákal a ti odcházeli docela spokojení – ratingy na diváckých databázích jsou vesměs kladné, i když se najde dost rejpalů, kterým tohle podání kreslených dobrodružství nesedlo.

Nespokojeně brblá i zámořská kritika, přičemž evidentní třecí plochou je vztah k Sethu Rogenovi. Přímočarý komik, se zálibou ve více či méně obhroublém buranském humoru, docela účinně rozděluje diváckou obec na spokojené a naštvané. Nenávistných výlevů vůči „protivnému hlavnímu hrdinovi“ najdete spoustu, stejně jako výtek, že tahle hollywoodská comicsárna utlumila osobité experimentátorství Michela Gondryho. Stejné rozpory koneckonců panují i u nás v redakci - nakonec ale přeci jen převládá radost z toho, jakým směrem se Sršeň během svého prvního letu vydal.

Klidně oceníme i druhý díl. A Zelený sršeň k němu má solidně nakročeno, protože pokud bude mít výdrž jako loňská Kniha přežití (startovala ve stejném termínu, otvírák ale měla o dva miliony nižší než Sršeň), zdolá kýženou stomilionovou hranici. Vcelku bych to chlapcům přál...

Slabé zimní konkurence naopak nedokázala využít prapodivná novinka Rona Howarda Dilema. Prominentní hollywoodský režisér se tentokrát chopil dialogovky, u níž nikdo moc nechápe, jestli jde spíš o drama nebo o komedii. Každopádně mělo jít o kasovní hit, protože sólo filmy Vince Vaughna a Kevina Jamese vydělávají desítky milionů. Jejich spojení ale vůbec nezafungovalo. Kritici jsou otrávení, diváci zcela znudění a účetní v rozpacích, protože Dilema utržilo za čtyři dny jen dvacet mega. To je hodně málo. Tahle hvězdná herecká sešlost, pořízená zhruba za osmdesát milionů, v kinech prodělá.

Na třetím místě se drží western bratří Coenů Opravdová kuráž. Vzývané oživení kovbojek v Americe nastřádalo už 126 milionů! To je jen o sedm milionů míň, než má momentálně na kontě komedie Fotři jsou lotři, a o třicet milionů méně, než kolik nasbírala megaprodukce Tron: Legacy (najdete je tentokrát na šesté a osmé pozici). Kdybyste se na začátku prosince kohokoliv zeptali, jestli budou Coeni po kasovní stránce pohánět takovéhle velikášské fláky, ťukal by si dotázaný nejspíš hodně silně na čelo. Ale kvalita se holt cení… a oscarové bratrské duo ji prokázalo.

Víkend ve znamení Zlatých glóbů se samozřejmě pozitivně podepsal i na ziscích snímků, které připomínají spíš sběrače cen. Králova řeč s oceněným Colinem Firthem vyskočila až na čtvrté místo s jedenácti miliony za prodloužený víkend, Černá labuť si na pátém fleku připsala vedle Zlatého glóbu pro Natalii Portman i dalších deset melounů.

Na svůj rozpočet si bez problémů vydělalo i boxerské – a herecky vytříbené – drama Fighter. Jeho plusovou bilanci mu závidí nepovedený Méďa Béďa a vlastně i chválený, leč oficiálně předražený animák Na vlásku.

Kompletní čtyřdenní žebříček tržeb zde.

Za týden jde do kin sexy komedie se souložící Natalií Portman Hlavně nezávazně a Weirovo očekávané drama Útěk ze Sibiře.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (23)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace