Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Pixar a Disney: Kamarádi do deště?


ikona
imf
disneypixartoy story 3
 

Před necelým týdnem jsme upozornili na obchodní spekulace, podle nichž měl Disney koupit za neuvěřitelně mamutí sumu (7.3 miliardy) firmu Pixar. Pozadí téhle transakce už jsme dostatečně osvětlili v minulém článku. Dva dny po jeho vydání se v televizních relacích finančních kanálů začali objevovat nervózní mužíci a zběsile celou záležitost analyzovali. A nejen oni. Možná i proto se Disney rozhodl celou záležitost urychlit. Na obou stranách se sešly komise a rozhodly se dát nejdůležitějším škatulatům roku (tohle těžko někdo trumfne) zelenou.

Steve Jobs tak získal šest procent Disneyho koncernu, což z něj činí nejen velice bohatého (zaslouží si to, i když je to blázen), ale i vlivného Američana. Jobs je možná občas trochu podivín, ale má vizi. Měl jí s Macintoshem (dokud mu jí Bill Gates nevyfouknul před nosem) a měl jí i ve chvíli, kdy od Lucase kupoval za milion dolarů jeho divizi animátorů. Stačí lusknout prsty a přesunout se o desítky let dál a hle... investice se zúročila tisícinásobně a Pixar je vůdčí silou na poli CGI animace. Spousta fanoušků při prvních zprávách o Disneyho záměrech padala v diskuzích do mdlob se slovy "Tak to je konec..." na rtech. To je ale kardinální omyl, jak už jsem nakousnul v minulém článku. Tohle je teprve začátek.

Všechno může být samozřejmě trochu jinak, než se pokusím vyspekulovat a určitě se nevyplatí věřit firmě, která provozuje potrhlé lunaparky s předraženými hotdogy, přesolenými hranolkami a přeslazenou kolou. :) Momentálně to však pro Pixar vypadá docela dobře. Nemluvím teď jenom o Steveu Jobsovi, který má vystaráno. I jeho kamarádi John Lasseter a Edwin Catmull, dvě velké Pixaří hlavy, si notně polepší. Nejen že budou mít plnou kreativní kontrolu nad Pixarem, budou moci mluvit i do některých disneyovských věcí. Lasseter se třeba objeví na postu, kde může kontrolovat právě Disneylandy (za jaké postavičky se tam budou zaměstnanci vydávat, jak moc se budou solit hranolky apod. ;) a zřejmě bude mít co mluvit i do rozhození animátorů v Disneyho produkci. Dokonce by se mohl vrátit i 2D animák, protože Lasseter má pro tuhle "obstarožní" formu docela slabost.

Stát by se to klidně mohlo, protože Robert Iger jim teď půjde ve všem na ruku. Navíc to opravdu vypadá, že Disneyho animační sekce neví kudy kam a jediné na co se zmohla bylo sestávení speciální asijské divize Circle 7, která měla vyrábět na vztek Pixaru sequely jako Toy Story 3 nebo Finding Nemo 2. K tomu už nedojde, Toy Story 3 byl oficiálně zrušen v den podpisu smlouvy a dá se předpokládat, že divize Circle 7 bude rozpuštěna do jiných oddělení.

Takže kdo koho koupil? S odstupem bych se na tuhle otázku nekoukal zas tak růžově, i když by k tomu předchozí řádky jistě sváděly. Když dospělák (Disney) pozve dítě (Pixar) do cukrárny, většinou to není jen tak. Představenstvo akcionářů může Pixaru pěkně zatápět, navzdory tomu, že k tomu momentálně není důvod. Chleba se zřejmě začne lámat až ve chvíli, kdy Pixar vyprodukuje nějaký propadák. Pak uvidíme, zda to bylo lákání do lví klece, nebo upřímný pokus o vylepšení dlouhodobé historické spolupráce. Pevně doufám, že Steve Jobs už se podruhé napálit nenechá.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace