Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Potter přejel Rocka a pláchl disneyovce


ikona
Cival
tržby
Akčňák Faster, Gyllenhaal na Viagře, ani muzikál Varieté na Pottera nestačili... 

Načasování premiéry před Díkuvzdání se u velkých ság pro teenagery (nebo rovnou celé rodiny) každoročně ukazuje jako ideální. Takový blockbuster si nejdřív užije mohutný první víkend, pak hned dostane silnou dolarovou injekci během pětidenních prázdnin, a pokud má nějakou trvalejší kvalitu, stihne ještě nějaký ten peníz přisypat i během Vánoc. Letos takhle vydělává Potter.

Stodvacetimilionový americký otvírák se během oslav Díkuvzdání rozrostl o dalších 76 milionů. Díky tomu Potter momentálně hlásí 220 mega a zhurta se tlačí ke třístovce. Celkové hodnocení zámořského tažení se bude hodně odvíjet od příštího víkendu, kdy budou všechny filmy notně ztrácet, protože diváctvo je Díkuvzdáním obvykle ukojeno a vyčerpáno – jakkoliv umírněné propady výdělků by Warnerům udělaly velkou radost.

Studio už nicméně musel potěšit razantní nástup obrýleného čaroděje ve zbytku světa. Sedmý Potter si připsal rekord kupříkladu v Česku, kde na něj o prvním víkendu zašlo čtvrt milionu diváků, velký zájem byl ale i v řadě dalších destinací, takže si sága mohla připsat nejlepší světový start nejen v rámci série, ale i v kontextu všech filmů, které byly uvedeny mimo letní sezónu – stačilo na to 205 milionů za minulý víkend. Když k tomu připočteme aktuální americké výnosy, tak je zřejmé, že po dnešní aktualizaci tržeb ze zbytku světa už bude Potter daleko za hranicí půlmiliardy dolarů. Je to rychlík, tenhle klučina...

Během Díkuvzdání, tedy v čase stmelených rodin a zabitých krůt, se tradičně daří i disneyovkám. Stabilní studio naservírovalo poměrně tradiční pohádkové menu – klasicky stylizovanou komedii Na vlásku o princezně Rapunzel, která má megadlouhé vlasy a umí s nimi takové věci, že by se za ně nestyděl ani tekutý terminátor. Snímek získal okamžité zastání u americké kritiky – 87% pozitivních recenzí líčí Na vlásku jako bezproblémovou rodinnou oddychovku, která sice nemůže konkurovat Drakovi nebo Toy Story 3, ale svoje peníze si zaslouží.

NEJVĚTŠÍ OTVÍRÁKY Z DÍKUVZDÁNÍ

Nepřiteklo jich málo… Za mořem sice odborníci nepochopitelně předvídali tržby jen okolo čtyřiceti milionů, nakonec však Na vlásku urvalo během pěti dnů 69 mega a bude se tlačit ke 150 milionům. Je to výrazně lepší bilance, než jakou měla loňská pohádka Princezna a žabák. Disney se tak nemusí spoléhat jen na Pixary.

Třetí se udržel animák Megamysl. Zajímavě hodnocená novinka od DreamWorks si během svátků připsala sedmnáct milionů, celkově jich má zatím 130.

Stejnou sumu přepočítávají tvůrci muzikálového Varieté (v originále Burlesque). Filmaři pozvali před kameru Christinu Aguileru a vytáhli z penzionu seniorů Cher, načež rozehráli oprýskaný příběh o talentované děvečce, která dobyla prkna, co znamenají svět. Kritici zívali, diváci pár dolarů utratili. Ale žádné terno…

Alespoň trochu si kasovní reputaci spravil thriller Nezastavitelný s Denzelem Washingtonem a Chrisem Pinem. Chválená adrenalinovka o krocení splašeného vlaku se udržela v popředí i po náletu několika zajímavých novinek a připsala si dalších šestnáct milionů. Na průběžnou šedesátku z amerických pokladen se kouká už trošku líp.

Krůty naopak přinesly smutek Edwardu Zwickovi. Režisér Posledního samuraje, Slávy nebo Legendy o vášni nečekaně uhnul k subtilní romantické látce o distributorovi Viagry, ovšem narazil: Komedie Láska a jiné závislosti sbírá pouze průměrné ohlasy a slabé tržby. Z úvodních čtrnácti milionů lze vyvodit, že film nevydělá za mořem ani třicítku, což je při účasti „perského prince“ Jakea Gyllenhaala a romantické jistoty Anne Hathaway celkem průšvih.

Ještě o řád hůř dopadl The Rock s akčňárnou Faster! Než začne za volantem machrovat v pátém díle Rychle a zběsile, chtěl si Rock očuchal vůni spálené gumy, střelného prachu a čerstvě prolité krve. Faster slibovalo z trailerů moderní revenge-story – jenže tu se prý nepodařilo v adekvátně nabušené formě přivézt  i na plátno. Snímek navíc distribuovala slabá filmová divize společnosti CBS, která už má na kontě jeden komerční propadák a jednu rozpačitou romantiku, a bohužel novinkou Faster reparát nesložila. Testosteronový pokus prošuměl jen s dvanácti miliony za pět dní a v zámoří vydělá sotva dvacku. Nedorovná tak ani svůj rozpočet. Pokolikáté nám už, sakra, nezbývá než jen plakat nad nezájmem o akci?

Desítku uzavírají road-movie Na doraz, propadák The Next Three Days s Russellem Crowem a konverzačka Hezké vstávání.

Kompletní žebříček třídenních víkendových tržeb zde.

Příští týden se v kinech zkusí prosadit akční fantasy Warrior´s Way a 3D verze klasického Louskáčku. První film vypadá od začátku na komerční průser, druhý na obludnost nejtěžšího kalibru. Čeká někdo na překvapení?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace