Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Filmové akcie se odkládají


ikona
imf
hollywood
MPAA řekla ne vzniku opravdové Hollywood Stock Exchange 

Na burze se obchoduje se vším - pšenicí, mraženou pomerančovou šťávou i opičími bobky. Filmy a ostatně ani jiná autorská díla - jakkoliv komerční - do téhle vybrané společnosti nepatří. Kdo si chce trochu zariskovat a zatipovat, má několik možností - hrát naší Tipovačku nebo zkusit štěstí v robustní zahraniční předloze - HSX alias Hollywood Stock Exchange, která funguje na klasickém tržním principu poptávky a nabídky. Hráč může kupovat fiktivní akcie filmů a herců, vkládat své jmění do fondů nebo sázet na mety, které se filmům podaří zdolat např. během prvního víkendu.

Je to zábava, ze které nikdo nic nemá (kromě provozovatelů samotného webu), ale kterou mnozí berou hodně vážně. Natolik, že analýzami stráví více času než zástupci studií, jenž jsou za to placeni. Nejen autoři HSX ale posledních pár let zkoušejí prosadit, aby se s filmy v omezené míře obchodovat mohlo.

Jejich snaha teď narazila u MPAA. Kongres právě rozhodl, že na filmy se i nadále bude vztahovat omezení, které jakýmkoliv finančním spekulacím zabrání. Pokud jste v Tipovačce vysoko, vaše šance zbohatnout se tak zase o něco vzdálila. Rozhodnutí ale není zas tak černobílé, jak by se mohlo zdát. Otevření trhu by sice mělo za následek zprůhlednění Hollywoodu jako takového (účetnictví by muselo být transparentnější než dnes, investoři by chtěli vědět, kam jde kolik peněz), na druhou stranu by se hrálo mnohem víc na jistotu. Víc sequelů, remaků, spinoffů a výdělečných žánrů. Můžete sice říct, že Hollywood je na spirále do pekla už dnes, bez dopomoci finančních tlaků (ne že by neexistovaly tak či onak, vydělat chce přece každý), ale jakkoliv křehká rovnováha by prostě zmizela, protože by nastoupil neúprosný zákon trhu.

O Hollywood se ale zjevně nemusíme bát, jeho dlouhé prsty dosáhnou všude. Ačkoliv tomu hubená letní sezona příliš neodpovídá, výroba blockbusterů je pořád ještě velmi výnosný byznys (jen si vzpomeňte na odliv yuppíků z Wall Street do koprodukčních společností) a tedy i zlaté koryto, o nějž se bojuje do posledního dechu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace