Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Meče, sandály a hrdinové


ikona
Mr. Hlad
clash of the titanstéma
Parta nejen antických hrdinů, kteří by si s Krakenem poradili také. 

Perseus se už za pár dní objeví v českých kinech a bude si to muset rozdat s Krakenem, Medúzou, škorpiony, bohem podsvětí a dalšími humusáky. Kdo by mu mohl případně pomoci? Percyho Jacksona tentokrát vynecháme a podíváme se mu na zoubek, až dostane občanku (a možná druhou šanci v kinech), a dáme prostor opravdovým drsňákům. Testosteronovým bijcům z dávných časů.

Malá domů …

Film: Souboj Titánů (1981)
Hrdina: Perseus (Harry Hamlin)
Režisér: Desmond Davis
Původní Souboj titánů tu už nějaký ten pátek má VIM a pravděpodobně by se jen těžko hledal někdo, kdo se těší na Sama Worthingtona a neví, že v roce 1981 už si to s Krakenem a Medúzou rozdal Harry Hamlin. Díky trikům Raye Harryhausena je to i dnes zábavná podívaná, i když reálně monstra nevypadaly ani tehdy. Starý Souboj titánů je zkrátka vzpomínka na dětství, která ale i přes všechny svoje neduhy má kouzlo, jež se časem jen tak nevytratí. Bude tohle platit i o remaku, nebo jsme dostali jen akční výplach na jaro 2010?

Film: Jáson a Argonauti (1963)
Hrdina:
Jáson (Todd Armstrong)
Režisér: Don Chaffey
Tahle banda měla k Perseovi asi nejblíže. Jáson a jeho parta s Herkulem v čele se vydávají na Kolchidu, aby přivezli legendární Zlaté rouno. Cestou si s nimi pohrávají bohové i lidští záporáci a pochopitelně dojde i na nějaké to zápolení s bestiemi z řecké mytologie. Objeví se harpie, hydra, kostlivci a to zdaleka není všechno. Jáson a Argonauti je klasický dobrodružný příběh, kde namísto jednoho poloboha nastupuje celá parta všeumělů, kteří si dokáží poradit v každé situaci. I když na ně vyběhne gigantický kovový obr, nebo když musí projet dvěma skalisky, která se čas od času tak trošku sťuknou. Vizuální efekty Raye Harryhausena opět zaručují velmi neobvyklou, ale hodně zajímavou podívanou.

Film: Trója (2004)
Hrdina: Achilles (Brad Pitt)
Režisér: Wolfgang Petersen
Jedna ženská a takových problémů. Orlando Bloom se rozhodl, že si za ženu vezme Diane Kruger, ale Brianu Coxovi se to nelíbilo, a tak se Brad Pitt a dalších pár tisíc válečníků vydalo k městu Trója, aby si o tom hezky v klidu všichni promluvili a našli nějaké schůdné řešení. Samozřejmě to skončilo obrovskou bitkou. Brad Pitt strávil kvůli filmu hodně času v posilovně, a i když na tuhle antickou válečnou padla spousta peněz, na bohy už režiséru Wolfgangu Petersenovi nezbylo. No... spíš je v zájmu módní honby za realismem vynechal. A tak – i přes Achillův hrdinský potenciál – jsme dostali jen další historický válečný film. Je to trochu škoda.

Film: 300: Bitva u Thermopyl (2006)
Hrdina:
Leonidas (Gerard Butler)
Režisér: Zack Snyder
Kdyby na Tróju vyrazil Leonidas a tři stovky jeho bojovníků, bylo by město dobyté tak do dvou hodin. Tahle banda ale měla trochu jinou práci. Na Řecko si totiž dovolovala obrovská perská armáda pod vedením velmi zženštilého krále jménem Xerxes a kvůli zákulisním intrikám si to s nimi Sparťané (ti řečtí) nemohli rozdat na férovku. Pár stovek nejlepších válečníků ale dokázalo invazní armádu řádně zredukovat. A krom toho Leonidas ukázal svému protivníkovi, že k bohovi má ještě hodně daleko. Ačkoliv Třístovka vychází ze skutečných událostí, pravděpodobně byla skutečná bitva o něco méně cool a nebylo v ní tolik zpomalovaček a patetických proslovů.

Seriál: Herkules (1995-1999) a Xena (1995-2001)
Hrdina: Hekules a Xena (Kevin Sorbo a Lucy Lawless)
Tvůrce: Sam Raimi
Tihle dva se sice do kin nikdy nepodívali, zato ale seřezali víc protivníků, než Achilles, Perseus a Leonidas dohromady. Sam Raimi zjistil, že na Novém Zélandu se dá natočit opravdu cokoliv a udělat z něho antické Řecko není ani ten nejmenší problém. Sehnat jednoho dobře rostlého dřevorubce a o herečku se silnými hlasivkami a ochotou nosit velmi málo oblečení bylo také snadné. Pak už stačilo jen pořídit partu kaskadérů, kteří by se nechali dobrovolně párkrát do týdne před kamerou seřezat a mohlo se začít točit. Ačkoliv dobrodružství téhle dvojice bývala většinou velmi (ale velmi!) pitomá, tvůrcům často nechyběl nadhled, takže to nakonec byla docela i dobrá televizní oddychovka.

Film: Herkules (1983)
Hrdina: Herkules (Lou Ferrigno)
Režisér: Luigi Cozzi
Herkules to pochopitelně zkoušel na plátně dávno před tím, než se mu začal věnovat Sam Raimi. Někdy slavil úspěch, někdy méně a někdy to dopadlo jako v roce 1983. Sci-fi, roboti, Lou Ferrigno a šílenství na každém kroku. Ne každý kulturista se zrodil pro filmové plátno a ačkoliv měla hlavní herecká hvězda solidně vypracované bicepsy, nějaké to charisma a za kamaráda současného kalifornského guvernéra, tohle byl velký krok vedle. Na druhou stranu když někdo přežije takhle špatný film, měl by si dokázat poradit i s Medúzou.

Film: Herkules (1997)
Hrdina: Herkules (Tate Donovan)
Režiséři: Ron Clements, John Musker
Herkules se do kin podíval i pod dohledem Walta Disneyho. Byl kreslený, byl veselý a vždycky, když někoho zmlátil, bylo to bez krve. Navíc mu kryl záda faun Danny DeVito, takže Hádes, který by rád dělal mezi živými binec, dostal řádně na budku a z Herkula se mohl stát morální vzor pro všechny děti a milovníky veselých animovaných polízanic. Tenhle Herkules by vedle Sama Worthingtona vydržel nejspíš maximálně do poloviny úvodních titulků, pak by ho někdo rozšlápl, rozčtvrtil nebo alespoň probodl rezavým mečem.

… trochu na východ …

V Arábii sice Krakena neznají, ale pár potvor, které by potřebovaly srovnat do latě, tam mají taky. Naštěstí se ale po tamních mořích plaví námořníci, kteří vědí, jak si s nimi poradit.

Film: Sedmá Sindibádova cesta (1958)
Hrdina: Sindibád (Kewin Mathews)
Režisér: Nathan Juran
Tady se Ray Harryhausen vyřádil. Námořník Sindibád se musí vydat na tajemný ostrov a najít vejce obřího ptáka, díky němuž by mohl zachránit princeznu Parisu, kterou zlý čaroděj proklel a ona se teď zmenšuje. Na ostrově Collosa je ale – jak už je z názvu patrné – pár hodně velkých problémů. Mimo jiné dvouhlavý dravý pták, nějaký ten drak chrlící oheň, naštvaný kyklop a samozřejmě i kouzelník, jemuž nedělá problém probrat k životu nějakou tu kostru, se kterou si to bude muset Sindibád rozdat. Před půl stoletím nebyla sranda točit výpravné fantasy filmy, díky Harryhausenovi to ale šlo... a dá se na to (nejen nostalgicky) koukat i dnes. Milá klasika.

Film: Zlatá Sindibádova cesta (1974)
Hrdina: Sindibád (John Phillip Law)
Režisér: Gordon Hessler
To, že triky Raye Harryhausena stárnou pomaleji než většina filmových propriet, dokazuje právě Zlatá Sindibádova cesta. Ta vznikla téměř dvacet let po předchozím dobrodružství hrdinného námořníka a triky přitom vypadají skoro stejně. Ne že by se Harryhausen flákal, ale na jeho práci se najde jen máloco, co by se muselo vylepšovat. Tentokrát se hraje o věčné mládí a krom záporáckých kouzelníků se pochopitelně objeví i nějaká ta potvora jako například jednooký kentaur, grif, oživlá socha na lodi a především legendární Kálí. S někým, kdo má šest rukou a v každé meč, se šermuje dost blbě. Hůř než s generálem Grievousem z Epizody 3.

Film: Sindibád a Tygří oko (1977)
Hrdina: Sindibád (Patrick Wayne)
Režisér: Sam Wannamaker
Sindibád zjišťuje, že jeho potenciální švagr byl začarován do podoby opičáka a že za to všechno může jeho macecha. Kletba se však dá zvrátit, a tak Sindibád vyplouvá na další cestu a pokouší se najít Tygří oko. V patách má však nejen zlou kouzelnici, jejího syna a nadlidsky silnou bronzovou sochu, ale čeká ho i boj se šavlozubým tygrem nebo přerostlým mrožem. I tentokrát všechno šlape tak, jak u Sindibáda a Raye Harryhausena má. Hromada monster, hromada bojů a v jedné z vedlejších rolích doktorka Quinnová a Peter Mayhew, který si ve Hvězdných válkách zahrál Žvejkala. Ani tady ale jeho tvář neuvidíte.

Film: Pohádky tisíce a jedné noci (1974)
Hrdina: Sindibád (Jan Tříska)
Režisér: Karel Zeman
Tentokrát bez Harryhausena, na jeho místo ale nastupuje stejně povolaný vizionář. Karel Zeman natočil sedm krátkých filmů o námořníků Sindibádovi a když zjistil, že mu dají dohromady skoro hodinu a půl, rozhodl se je vypustit do světa jako Pohádky tisíce a jedné noci. Osobitá a kouzelná animace nezestárla ani o den a Sindibád tu má s monstry stejně práce jako u konkurence. Máme tu cestování na létajícím koberci, setkání s mořským sultánem i návštěvu země obrů. Je dobré vědět, že i u nás byl režisér, který se dokázal postarat o jednoho z nejslavnějších hrdinů tak, jak si zasloužil.

… a ještě dál.

Film: Barbar Conan (1982)
Hrdina: Conan (Arnold Schwarzenegger)
Režisér: John Milius
Conan se sice ve filmu s žádnými přerostlými chobotnicemi neutkal, na pár monster ovšem narazil. Především však pracoval s lidmi - a to mohou být také pěkné zrůdy. Figura bývalého kulturisty a charisma budoucího guvernéra v osmdesátých letech udělaly z Conana hrdinu, kterého byste chtěli mít za zády v jakékoliv situaci. A je jedno, jestli by bylo potřeba zredukovat počet členů nějaké to sekty, vyřídit si to s čarodějnicí nebo srovnat do latě kněze, který se občas proměňuje v obřího hada. Ačkoliv Conan neměl tak velké a tak „fantastické“ protivníky, nejspíš by mu nedělalo problém ufiknout medúze škebli. Jen by u toho bylo asi trochu víc krve. A fenomenální hudba Basila Poledourise. 

Film: Rudá Sonja (1985)
Hrdinka: Rudá Sonja (Brigitte Nielsen)
Režisér: Richard Fleisher
No tak aby feministky neřvaly. Rudá Sonja by si s Conanem mohla potykat, protože minimálně papírově by měla zvládat podobné věci, co on. Ve filmu se jí ale tolik nedařilo. Možná, že za to mohla naprosto nevýrazná a poměrně i nehezká Brigitte Nielsen, mizerné triky nebo fakt, že se vedle hlavní hvězdy objevil i Arnold Schwarzenegger a evidentně se nudil. Potenciál na nějaké to mlácení mystických potvor tu bezpochyby byl, jenže v osmdesátých letech se ho bohužel nepodařilo zcela využít. Uvidíme, co pro Rudou Sonju chystá budoucnost (s Megan Fox?). Každopádně sympatická hrdinka, která to umí s mečem, by si pár fanoušků měla získat bez větších problémů.

Film: Kull dobyvatel (1997)
Hrdina:
Kull (Kevin Sorbo)
Režisér: John Nicolella
Ne každý hrdina pocházející z pera R. E. Howarda dokáže úspěšně dobýt filmové plátno. Kull dobyvatel by o tom mohl vyprávět. Film, který mohl s trochou snahy dopadnout jako Conan, se moc nepovedl. Hlavní hrdina – seriálový Herkules – tu byl vyměklý srab, který se nechal ukecat čarodějnicí, a ta mu potom ukradla trůn. Pár monster se tu sice objevilo, přesto ve výsledku nebylo o co stát. A s tou obrovskou sekyrou se také dali protivníci krájet mnohem stylovějším způsobem. Každopádně potenciál na pořádného fantasy řezníka Kull má. Jen ho nesmí hrát dřevák Kevin Sorbo a za kamerou musí být někdo, kdo ví, co lidé od téhle postavy chtějí. Dočkáme se nápravy?

Film: Král Škorpion (2002)
Hrdina: Mathayus (The Rock)
Režisér: Chuck Russell
Těžko říct, jak by si tenhle nájemný vrah poradil s Titány. Sám na nic podobného nenarazil, mezi lidskými protivníky ale uměl nadělat solidní paseku. Když ho podrazili a zabili jeho kolegy, naštval se a zadupal do země celou armádu i s jejím slavným vůdcem, který si myslel, že umí mečem odrazit šíp. Neuměl. Na žádné nadpřirozené potvory sice Mathayus během svého putování nenarazil, ale při soubojích s nepřáteli nejednou naznačil, že by mohla být docela velká zábava postavit proti němu nějakého veselého démona nebo něco podobného.

Film: Pán šelem (1982)
Hrdina: Dar (Marc Singer)
Režisér: Don Coscarelli
Umět zacházet s mečem je fajn, když ovšem člověku kryje záda nějaká ta kočkovitá šelma, kope se hned jiná liga. Don Coscarelli věděl, že se nemůže Conanovi vyrovnat, a tak do svého béčka narval alespoň spoustu monster a humusáků, kteří si zaslouží propíchnout mečem plíce nebo ufiknout hlavu. Zombíci, šílení kněží, lidské oběti, tygři a fretky, je tu zkrátka všechno. Ano, je to brak a Marc Singer má charisma asi jako Zdeněk Podhůrský, ale celá ta brakovost má v sobě po letech něco fascinujícího. Není to dobrý film. Má mizerné triky, průhledný scénář a v hlavní roli střevo, které si člověk ani nedokáže představit. Přesto je to... fajn.

Film: Barbaři (1987)
Hrdinové: Kutcher a Gore (Peter Paul a David Paul)
Režisér: Ruggero Deodato
I Itálie chtěla své kulturistické hrdiny, Arnold ale neměl moc času, a tak na jeho místo měl přijít jiný osvalenec. Režisér Ruggero Deodato si navíc řekl, že by byla škoda mít jen jednoho, když může mít dva. Peter Paul a David Paul sice vypadají jako negramotní Mongolové a stejně tak i hrají a bojují, nicméně při své cestě za pomstou potkají nejedno monstrum. Hrůznost potvor je sice pravděpodobně založena na tom, že Deodato měl k dispozici zkouřené maskéry, ovšem třeba takový albínský padouch Richard Lynch (jenž dal před lety zabrat i Chucku Norrisovi) má svoje kouzlo i po letech. I když popravdě řečeno – tihle dva dementi by to v pořádné fantasy nepřežili ani do dvanácté minuty.

Hrdinů, kteří by si to mohli s filmovými monstry rozdat, je dost. Navíc se už příští rok objeví další akce z antické Řecka Immortals nebo restartovaný Conan a pokud v kinech tihle hrdinové uspějí, příchod dalších mlátiček v sandálech bude jen otázkou času. Už teď se mluví i dvojce Souboje Titánů, nové verzi Jásona a Argonautů, comicsovém Herkulovi nebo Rudé Sonje. Tak uvidíme, co nám budoucnost přinese.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace