Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Avatar prohání Titanic, Svítání nepropadlo


ikona
Cival
tržby
Na modrásky nikdo nestačí, ani trochu drsnější upíři... 

Modrá je dobrá. Zvlášť pro pokladníky. Triumfální tažení Cameronova Avatara jsme důkladně mapovali ve dnech minulých, během nichž stihl největší projekt minulého roku rozšířit smetánku filmů, jejichž tržby z kin přesáhly miliardu dolarů. Během uplynulého týdne Avatar svou misi dotáhl, když zdolal i Návrat krále a druhé Piráty z Karibiku. James Cameron se stal režisérem dvou snímků s nejvyššími tržbami historie (bráno čistě nominálně bez ohledu na inflaci). I proto houstnou uštěpačné poznámky: Třeba že bez 3D by to Cameron nikdy nedokázal. Nebo že s ohledem na dnešní váhu dolaru vlastně vydělává jen zlomek toho, co urvaly Čelisti nebo Za zvuků hudby (ale tipuju, že Avatar zas „trochu“ víc vytěží z prodeje DVD). Anebo se proslýchá – na CSFD je to má oblíbená poznámka – že v kinoripu stojí Cameronův flák za prd.

FILMY S NEJVYŠŠÍMI TRŽBAMI HISTORIE

Žádný z těchhle výpadů ale nemůže zastřít, že je Cameron výjimečně úspěšný filmař a ve své podstatě i geniální obchodník, který přitáhl do kin davy v míře nevídané. I když největší humbuk ve většině zemí světa opadává, pořád se objevují nové vysoké cifry. V Americe Avatar propadl oproti novoročnímu víkendu o velmi mírných 29% a připočítal si dalších 48 mega. Zdolal tak první rekordní zápis Titanicu, a to v kategorii nejvyšší čtvrté víkendy (Titanic jej před dvanácti lety ustanovil sumou o dvacet milionů nižší). Nápodobně bude Cameron sám sobě ubírat rekord i v rámci víkendů pátých, další víkendy už ale Titanicu nejspíš zůstanou.

NEJRYCHLEJŠÍCH 400 MILIONŮ

Avatar z Ameriky hlásí 429 milionů dolarů (Transformeři 2 museli přepustit první pozici) a ze zbytku světa už víc jak 902 mega, což lehkým početním úkonem dává přes 1,33 miliardy dolarů. K první příčce už chybí ani ne půlmiliarda, takže Foxové teď asi budou pozorně hlídat každý dolar a hlavně lačně vyhlížet případný oscarový doping. I když se Cameronovi moc šancí na hlavní ceny nedává, humbuk okolo nějakých deseti nominací by mohl zavést k dalším pytlům s dolary.

AMERICKÉ TRŽBY FILMŮ ROKU 2009

Nejen že se podobným sumám nikdo nepřibližuje, ale žádný z vánočních hitů nezvládá držet ani nasazené tempo. Sherlock Holmes i  Alvin a Chipmunkové 2 klesli o 54%. Oba už ale mají své jisté. Sherlock se bez problémů uvedl na trh, klíčí v něm nová popcornová série se štramákem Downeym. Jen v Americe už nastřádal 165 mega. Zbytek světa se s novou podobou slavného detektiva ještě v plné míře neseznámil, ovšem i tak celosvětové tržby stihly přesáhnout hranici čtvrt miliardy dolarů. Hezký mezisoučet.

Chipmunkové padají na poměry rodinných blbin nezvykle rychle, jen to ale vypovídá o jejich „rychlokvašenosti“ a mizerných kvalitách. Spousta diváků se bohužel nahrnula už o Vánocích, takže konec série je v nedohlednu. Momentálních 178 milionů se bez problémů rozmnoží v dvoustovku, i zbytek světa navíc přispěl dalšími sto miliony. Takže úspěch. Sherlock i Alvin se mimochodem derou nahoru v pořadí hitů, které nikdy nestanuly na první příčce kasovního žebříčku. I v závětří se zkrátka dokázali prosadit.

FILMY, KTERÉ NIKDY NEBYLY NA PRVNÍ PŘÍČCE

Už dost okoukané tituly obohatily konečně nové akvizice. Upírské akční drama Svítání vyhlíží velmi pěkně – ale bylo zřejmé, že v době, kdy za krvesaji nejvíc běhají roztoužené puberťačky, nemá moc šancí. Willem Dafoe přeci jen nevypadá tak sladce jako Robert Pattinson, Ethan Hawke už taky zestárl a navíc tu teče krev v trochu větším množství, aniž by to někoho motivovalo ke spontánnímu svlíkání. Takový film se těžko prodává, proto je i úvodních patnáct milionů potěšujících. Víc by čekal jen naivka. Svítání může díky obstojnému startu bojovat o padesát milionů dolarů z amerických kin, což s ohledem na mrzký dvacetimilionový rozpočet můžeme prohlásit za malé vítězství. Nám nezbývá než se těšit do kin českých, protože recenze jsou pozitivní a reakce diváků dokonce vynikající! Snad nematou.

PRVNÍ VÍKENDY UPÍŘIN

Protože se už k 76 milionům vytáhla romantika Nějak se to komplikuje, musela druhá zamilovaná oddychovka  (a druhá premiéra týdne) začínat až na šestém místě. Rozverný Přestupný rok prozradil, že zrzka Amy Adams ještě nedorostla k pozici hvězdy, která sama utáhne i béčkovou zápletku. Pro Amy není problém pomoct předem „nachystané“ látce s velkým komerčním potenciálem (Noc v muzeu 2, Julie a Julia, Kouzelná romance), na vlastní velkolepou kariéru ve stylu Julie Roberts nebo Meg Ryan to ale ještě není. Přestupný rok otevřel za devět milionů a bude bojovat jen o celkovou třicítku.

Na sedmé příčce má už skoro 220 melounů superhit Sandry Bullock The Blind Side (až se zveřejní oscarové nominace, půjdu si na její vítězství vsadit), na osmičce si sedm milionů připočítal největší favorit sezóny cen Lítám v tom. Reitmanova „dramedie“ má zatím 54 milionů, dost vysoko ji ale můžete vidět v seznamu filmů, které se v americkém žebříčku tržeb nikdy neumístily v první pětce. Ještě v něm půjde nahoru, to si piště.

FILMY, KTERÉ NIKDY NEBYLY V TOP 5

Desítku uzavírá pohádka Princezna a žabák, která nakonec přeci jen bude stomilionová (ale byla to dřina - a ještě bude), před ní se ještě objevuje poslední novinka: Adaptace nesmrtelné knížky Mládí v hajzlu potvrdila, že studio bratří Weinsteinů je… v hajzlu. Už měsíce se spekuluje o velkých finančních problémech, Weinsteini navíc zvládli komerčně vyhořet s muzikálem Nine (16 milionů na tržbách při rozpočtu osmdesát milionů!), vůbec neprodali drsnou Cestu a teď dle očekávání nezaujalo ani Mládí v hajzlu. Komedie s Michaelem Cerou utržila jen sedm milionů a sotva se dobelhá k celkové dvacítce, což je zatraceně bídná bilance. Kdo ví, co by se dělo, kdyby studio letos nepodržel Quentin Tarantino se svými superúspěšnými Pancharty – možná by už bylo o jednoho hollywoodského hráče méně.

Pokud se podíváme do ještě nižších pater, uvidíme, že Eastwoodovo drama Invictus: Neporažený opravdu silně prodělalo, Nový měsíc ještě z posledních sil zabojuje o 300 milionů, Imaginárium dr. Parnasse minimálně v Americe zdokumentuje prachbídnou komerční výkonnost Terryho Gilliama (1,7 milionu z 550 kin je málo) a dvojka Pokrevních bratrů se velmi nenápadně dohrabala k průběžným deseti milionům. Stála přitom jen osm, takže tvůrci můžou být víceméně spokojeni.

Kompletní tržby zde.

Za týden bude veselo. Postapokalyptická Kniha přežití hlásí návrat bratrů Hughesových (Z pekla), Jackie Chan bude řádit v lobotomické komedii Chůva v akci a komerční průser roku hrozí Peteru Jacksonovi kvůli Pevnému poutu. Jeho mix bolavého thrilleru a přebarvičkované exhibice totiž přišel na sto milionů dolarů – přitom jej neprovází velká kampaň, ani oscarový virvál. Padne jeden z hrdinů poslední dekády na kolena symbolicky zrovna na jejím konci? Nechme se překvapit.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (22)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace