Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Před Avatarem vládla Princezna


ikona
Cival
tržby
Poslední víkend před nájezdem modrého sci-fi opusu zklamala novinka Clinta Eastwooda... 

Tradice není mrtvá. I starosvětský 2D animák dokáže oslovit masy. Pochopitelně jen v jisté míře. Ale nejspíš ani u Disneyho nečekali, že by nová „plochá pohádka“ Princezna a žabák měla prohánět největší 3D hitovky od Pixaru a DreamWorks. Jejím úkolem bylo spíš vzkřísit zašlé kouzlo „ruční“ animace a přivést k plátnu novou generaci diváků, kterým nebude divné, že je princeznou černoška a jako hudební doprovod zní jižanské odrhovačky.

Tohle všechno se víceméně podařilo. Převažují pozitivní reakce diváků, i velmi pochvalné recenze kritiků, navíc 25 milionů dolarů, utržených o prvním víkendu v široké distribuci, nelze jen tak přehlídnout. Díky blížícím se vánočním svátkům se je podaří několikanásobně navýšit, takže film by na tržbách rozhodně měl překročit hranici sta milionů dolarů. A tedy i uspět. Přihlédneme-li ke stomilionovým nákladům, pak si u Disneyho určitě trochu oddychli.

V popředí samozřejmě vytrval i obrovský hit podzimu The Blind Side. Sportovní melodrama se Sandrou Bullock propadlo jen minimálně, o 22% na 15 milionů za víkend, čímž své tržby zaokrouhlilo na sto padesát milionů dolarů z Ameriky. Monstrúspěch! A 200 milionů není vůbec daleko.

O příčku níž naopak zklamal druhý snímek ze sportovního hřiště. Nehraje se na něm americký fotbal, ale rugby - a v tom možná bude zakopaný pes. Ambiciózní drama Invictus: Neporažený, ve kterém Clint Eastwood „oscarově“ zhmotňuje osudy Nelsona Mandely a jihoafrických rugbystů, vstoupilo do víc jak dvou tisícovek kin. Začalo v nich ale na hanebných devíti milionech dolarů. Z tohohle kasovní hit nevykutá ani tucet oscarových nominací. Naštěstí se o filmu mluví podobně pozitivně jako o posledních Eastwoodových režijních počinech.

Za medailové příčky konečně spadl Nový měsíc. Dalších osm milionů jej dotahuje na kótu 267 mega ze Severní Ameriky, a protože se na Edwarda s Bellou chodí všude, celosvětové tržby už přesáhly šest set milionů.

Mikroskopické ztráty udržely v první pětce Vánoční koledu. Průběžných 124 milionů zkusí Carrey a spol. ještě navýšit přes svátky, pokud jim tedy Avatar nerozkrade úplně všechna plátna. I ve zbytku světa už Koleda mimochodem pokořila stomilionovou hranici - ani třetí předražený 3D počin Roberta Zemeckise tedy vyloženě nepropadne.

Za komerčním i kvalitativním zklamáním, jímž nepochybně jsou zremakovaní Bratři (5 milionů, a 17 průběžně), a za opulentně destruktivní 2012, které se pohybuje na hranici 700 milionů celosvětově, se řadí jen samé nevýrazné tituly.

Komerčně selhala komedie Starý páky, nepřesvědčilo ani béčko Armored a v minusu je i akční výplach Ninja Assassin.

Malinko víc se tentokrát možná čekalo i od oscarového favorita Lítám v tom, který minule vydělal milion a půl z pouhých patnácti kin. Teď expandoval do 72 kin - stačilo to ale zatím „jen“ na dva a půl milionu a jedenáctou pozici.

Kompletní tržby zde.

Za týden vlítne do kin Avatááár, byť ne v rekordním nasazení. Preferují se 3D kina, a těch samozřejmě není tolik, takže Cameronův opus vyrukuje „jen“ zhruba z 3500 lokací. Spider-Manové a Potterové startují standardně ve čtyřech tisícovkách kin, nemůžou ale kasírovat vyšší vstupné za 3D. Ve stínu Avataru se zkusí neztratit i klasická romantická komedie Morganovi s S. J. Parker a Hughem Grantem.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (23)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace