Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Pochvaly a pohlavky - prosinec 2009


ikona
Cival
pochvaly a pohlavky
Fackujeme a chválíme nejen Avatar... 

Pochvaly a pohlavky si získaly na frekvenci MovieZone FM docela slušnou popularitu, proto nastal čas oprášit jejich formát a vyrukovat s ním mezi písmenka. Systém zůstává stejný. Jednou za měsíc (či dva, či tři...) budeme rozdávat červené a černé puntíky, na vás bude s námi souhlasit nebo hlasitě protestovat. Tímhle vydáním se mimochodem vracíme k měsíční periodě. Snad nám elán vydrží. Takže... kdo nám padl do oka tentokrát?

Cival

Pochvala: Byl, a asi i pořád je nejslavnějším hollywoodským režisérem současnosti. Přesto letos zůstává ve stínu jiných jmen. Cameron, Tarantino, i ten zpropadený Blomkamp jsou v hovorech (nejen) filmových geeků zmiňováni výrazně častěji než Steven Spielberg. Velký tvůrce, který může točit v podstatě cokoliv, co mu přijde na mysl, sice kutí Tintina, ale z venku se zdá, že spíš dlouhé měsíce přešlapuje na místě (vypovídá to mimochodem něco nepěkného o Tintinovi samotném). Spielbergovo jméno se mezitím spojilo s dvěma remaky: S americkou verzí Oldboye a s novou podobou Harveyho. Ani jedno neznělo moc lákavě, ani jedno nedávalo příliš smysl. Z obou naštěstí Steven vycouval. Díky za to! Přičemž je vcelku podružné, z jakých důvodů, v jaké fázi preprodukce, nebo nakolik šlo jen o novinářské víření. Dlouholetá filmařská jednička by měla razit cestu vlastním směrem a neparazitovat na jiných… jinak už jedničkou nebude. Adeptů na Spielbergův trůn je hodně. A letos mají „formu“. Čas realizovat konečně Interstellar? :-)

Pohlavek: U webu Unie filmových distributorů člověk zažívá totéž, co kolikrát u českých filmů. Jako by se vrátil minimálně o pět let nazpátek a musel si zvykat, že na některá místa pokrok nedorazí. UFD, jako vitrína českých distributorů, stále servíruje svá data v nepohodlných excelovských tabulkách. A když se zjeví někdo schopnější a šikovnější, někdo, kdo zvládne data seřadit do přehlednější formy a vpíchnout z ní stovky zajímavých statistik, tak mu pohrozí žalobou a donutí ho projekt zrušit. Přestože jde spíš o fanouškovskou iniciativu, než rejžování nějaké korporace (ano, mluvím o padlém webu kinovydelky.cz). Škoda pro nás, a vlastně i pro distributory samotné.

imf

Pochvala: Duncanu Jonesovi. Je pro mě dost důležité děkovat jemu a ne synovi Davida Bowieho. Jistě, jedná se o tu samou osobu, ale když jsem na jeho film Moon koukal, podobné příbuzenské vztahy jsem neřešil. Média to samozřejmě řeší předem, takže teď, když byl Měsíc vyhlášen nejlepším britským nezávislákem, bude na něj většina potenciálních diváků koukat jako na film Bowieho kluka. A to je škoda, protože Duncan (jméno si změnil už v osmnácti) ten film natočil sám za sebe. Tu cenu dostal za sebe a do NASA ho pozvali jako Duncana Jonese... ne jako syna Davida Bowieho. Moon je jedním z nejzajímavějších projektů, které se letos dostaly do širšího oběhu a je velká škoda, že nebyl v české distribuci uveden (viz Hladův pohlavek). Totéž se ještě donedávna dalo tvrdit o válečném filmu Hurt Locker od Kathryn Bigelow. Ta kdysi natočila vynikající sci-fi Strange Days, u které ale řada fanoušků dodnes říká, že na jejích kvalitách má lví podíl James Cameron - tehdejší manžel režisérky - který napsal scénář. Trochu se zapomíná na to, že Kathryn natočila i dokonale chlapácký film Bod zlomu, takže úspěch Hurt Lockera v začátku sezóny nejrůznějších ocenění je asi pro režisérku velkou satisfakcí a definitivním vystoupením ze stínu slavného exmanžela. Stejně jako uvedení na český trh: Palace Cinemas film nabízí na DVD pod názvem Smrt číhá všude. Shánějte. Patří k letošní základní násobilce stejně jako Star Trek, šestý Potter nebo Avatar. Takže chvála těm, co si to zaslouží, a pryč s falešnou protekcí.

Pohlavek: Paramountu, který chce udělat akční hvězdu z... tramtadadá... Taylora Lautnera! Nebožák trochu potrápil tělo v posilovně a Paramount se teď chce povozit na laciné vlně upíří popularity tím, že mu dá hlavní roli v akčňáku Max Steel. Zápletka filmu až nečekaně připomíná Iron Mana v teen balení (Lautnerovi je pouhých sedmnáct let), ale vážně tohle dřevo chcete nasadit proti Tony Starkovi? U konkurence (Dreamworks) se pro změnu připravuje Real Steel, připomínající roboRockyho, ve kterém budou šroubky létat z protivníků předem, protože se budou rubat s Hughem Jackmanem. Kdo je tu opravdový Steel? Z následujících dvou fotek by vám snad mělo být jasné, kde rozhodovali účetní. Fanynky už mohou skupinově omdlévat. Já si asi půjdu rovnou hodit...

KarelR

Pochvala: Chválit dnes budu distribuční společnost Magicbox, která mi svými platinovými DVD edicemi dělá velkou radost už nějakou dobu. Vyšla díky ní spousta vynikajících starších filmů, v říjnu a listopadu ale přibyly dvě velké várky, které vážně stojí za to. Slavné westerny s Johnem Waynem, muzikály s Fredem Astairem, dramata s Kirkem Douglasem nebo Spencerem Tracym, gangsterky s Jamesem Cagneym… a dokonce čtyřnásobná nálož Grety Garbo. Nádherný výběr, díky kterému si lze pod stromeček nadělit třeba vánočně laděné muzikály Setkáme se v St. Louis a Bílé Vánoce, napínavý thriller Čekej do tmy anebo i po víc než padesáti letech obdivuhodně odvážnou Džungli před tabulí. Díky za to a těším se, co přinese prosinec a další měsíce.

Pohlavek: Není jasné, kdo přesně za to může, a nejspíš se to nikdy nedozvíme, ale můj prosincový pohlavek patří osobě nebo osobám zodpovědným za to, že si v českých kinech neužijeme ani jedinou kopii Avatara ve 3D v originálním znění. Nevadí mi nadvláda dabingu, která je pochopitelná (a mnohými vítaná), ale úplné eliminovaní možnosti vidět u nás Cameronův comeback v přesné audiovizuální podobě, v jaké ho velký Jim stvořil, mi přijde jako vražení kudly do zad všem „fajnšmekrům“, kteří film vyhlížejí už slušnou řádku let. Nutí je to plánovat náročné a ošemetné výlety do Vídně, které ale stejně neřeší problém s případnými dalšími zhlédnutími, u kterých si člověk bude muset složitě vybírat, jestli oželí třetí rozměr nebo hlášky Sama Worthingtona. A to člověku vážně dokáže zkazit předvánoční náladu.

Mr. Hlad

Pochvala: Pochvalu si ode mě tentokrát možná trošku překvapivě odnesou Pražská kina. Po pár týdnech života v hlavním městě jsem totiž na vlastní kůži mohl zjistit, že Praha je pro filmového fanouška nejlepší místo v Čechách (pokud tedy nepočítám pár prvních prázdninových dní v Karlových Varech). To, co chválím, nejsou pro Pražáky nejspíš žádné novinky, ale člověk by si měl uvědomit, že rozhodně není standardem vyrazit si do kina v sobotu v jedenáct dopoledne, přemýšlet, jestli utratit své peníze za festival filmů Alfreda Hitchcocka, přehlídku francouzské kinematografie nebo současné Asie. Je tu z čeho vybírat a člověk dost často ani nemusí sahat moc hluboko do peněženky.

Pohlavek: Pohlavek míří ke společnosti Atypfilm. Často si tu stěžujeme na to, jak se kvalitní filmy vyhnou našim kinům a místo nich jsou nám servírovány prvotřídní hovadiny, na které není nikdo zvědavý. Teď si ale ukažme konečně prstem na společnost, která by z našeho trhu měla co nejrychleji zmizet. Atypfilm k nám přivezl filmy jako Kněžna Libuše, Noc oživlých mrtvol 3D, španělskou romanci Láska prochází žaludkem nebo chystaného Kung-Fu Kyborga. Nikdo na tyhle blitky nechodí, nikoho nezajímají a na člověka padne deprese, když vidí, co se české kinodistribuci vyhne. Nad touhle situací brečíme v Pochvalách a pohlavcích pravidelně, ale nic se na tom nezmění, dokud půjdou filmy jako (500) Days of Summer rovnou na DVD a Kněžna Libuše bude obtěžovat v kinech.

st39.6

Pochvala: Tentokrát mi chvilku trvalo, než jsem si vzpomněl na cokoliv, co bych chtěl alespoň trochu pochválit. A pak mi do očí padnul dnešní program kin, který si zmínku rozhodně zaslouží. Ne snad kvůli své skladbě (jak pohlavkují kolegové, furt se najde tuna zajímavostí, které se k nám sotva dostanou), spíš kvůli cenám. Začal totiž týden Filmánie. Sedm dní budeme moct chodit do všech Palace Cinemas za padesát korun, což je třetina základní ceny lupenu. Pravda, za cenu přeplněných kinosálů, ale to skousnete hlavně v případě návštěv těch filmů, na které byste jinak nešli. Vždyť kdo by kinu za pade odolal.

Pohlavek: UNIVERSALU za oboustrané disky. To, jakým způsobem se filmová studia snaží zákazníkům vnutit Blu-ray, je na jednu stranu obdivuhodné a jistě to přinese nějaké výsledky, jenže všichni jaksi zapomínají, že kvůli tomu nakonec trpíme hlavně my: lidé, kteří už doma Blu-ray přehrávač mají a nějaké DVDčko je absolutně nezajímá. Universal přišel s novým typem disku, na jehož první straně je Blu-ray vrstva a na druhé DVDčko. Disk tedy nemá žádný potisk, to znamená, že se velmi snadno umaže, nemůžete ho nikam položit, špatně se s ním manipuluje a vypadá hnusně. Co ještě? Edice kvůli tomu bude dražší. Idea je taková, že si člověk prozatím koupí DVDčko a až se konečně dokope ke koupi Blu-ray playeru, akorát otočí placku. Pěkné, ale nezájem.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (42)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace