Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Matný Ninja, superstar Sandra a Nový měsíc


ikona
Cival
tržby
Dolarově hojné Díkuvzdání potěšilo nejen upíry... 

Dlouho jsme to tušili, ale teď už to víme definitivně. Výlet „tvůrců Matrixu“ do Asie se vůbec nepovedl. Sourozenci Wachowští se nejdřív inspirovali pro svého Speed Racera. Díky brutální audiovizuální smršti se vklínili do úvah filmových vědců, potěšili tisíce odvážných fandů, ale jejich srdeční projekt absolutně komerčně propadl.

Vratkou pozici nenapravil ani jejich producentský počin Ninja Assassin. Do kin měl jít původně už letos v lednu, nakonec se poprava odložila a zabijácký ninja vlétl do multiplexů až o uplynulém víkendu. Tedy, vlétl… spíš se nenápadně prošoural a potvrdil, že o akci v kině nikdo moc nestojí. Během pětidenního Díkuvzdání, které se od středy slavilo za mořem, si Ninja vysloužil jen 21 milionů dolarů. Dost pravděpodobně tak v zámořských kinech neutrží ani čtyřicet milionů. Právě tak nákladný přitom film byl (naštěstí pro investory se natáčelo v levných německých ateliérech), takže z kinodistribuce najisto vyjde s minusovou bilancí. Wachowské už do Asie asi nikdo nepustí – nekompromisní recenze naznačují, že by se mohli pro příště vykašlat i na svého režírujícího chráněnce Jamese McTeiguea.

Ninja zíral na špičku až ze šesté pozice. I tak mohl zahlédnout desítky milionů, sypající se na konta dvou nejúspěšnějších titulů. O dolarových žních Nového měsíce jsme se vydatně rozepisovali tady a tady, milionový kolotoč se ovšem nezastavil a hotovost dál přitéká. O třídenním víkendu sice Twilight 2 potkal brutální propad o 70%, jenže i tak si od středy do neděle připsalo dalších 66 milionů.

Momentálně má z Ameriky 230 mega a mocně usiluje o zdolání třísetmilionové bariéry. Ve zbytku světa dá stejnou sumu bez problémů, díky čemuž se vklíní mezi TOP 6 filmů roku 2009 – spolu s Transformers 2, Potterem 6, Dobou ledovou 3, 2012 a, ehm, Avatarem.

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ FILMY ROKU CELOSVĚTOVĚ

O příštím víkendu se ale před Nový měsíc nejspíš nečekaně prorve politicky korektní drama The Blind Side. Nenápadná produkce, pořízená za necelých třicet milionů dolarů, během deseti dnů šokovala snad všechny vědmy, které odhadují tržby filmů v amerických kinech. Na úspěšný třicetimilionový start navázalo The Blind Side megalomanským ziskem z Díkuvzdání, při bezprecedentním nárůstu víkendových tržeb o 17%! Film se Sandrou Bullock si i díky tomu připsal během pěti dnů dalších 57 mega a po deseti dnech přepočítává 100 milionů! Ne, to nikdo nečekal… ne, ani ty ne, i když si to namlouváš.:-) Sandra Bullock je teď za největší hvězdu mezi hollywoodskými herečkami. Přitom byla před pár lety na odpis. Teď jí naopak chybí jen nějaká chytře vybraná oscarová role a nesmrtelnost bude zajištěná…

Během Díkuvzdání si 25 milionů připočítalo Emmerichovo 2012, takže průběžně hlásí z Ameriky 138 milionů. Celosvětově už ovšem bezmála 600 milionů. Na neamerických trzích je šílená poptávka, takže film tam už vydělal víc jak trojnásobek amerických tržeb!

24 melounů vynesl pětidenní svátek komedii Starý páky. Nenápadný následovník Divočáků, na němž režisér Walter Becker znovu spolupracoval s Johnem Travoltou, v kinech zklamal. Superhitové Divočáky Starý páky nenapodobí, jejich stošedesátimilionovým tržbám se zvládne přiblížit sotva z třetiny - přitom tady měl John Travolta k ruce i spoustu zvířátek a Robina Williamse. Jenže humor vypadá v podání těchhle staroušů asi příliš znepokojivě, takže diváci nechodili ani zdaleka tak moc, jak se předpokládalo. Recenzenti pak tvůrce zasypali invektivami - jejich řachandu prohlásili za jeden z nejostudnějších počinů roku. Pánové herci by možná měli jít do důchodu. Věk i úspěchy na to mají.

Do první pětky se nakonec vklínila i Vánoční koleda. Ta střídá lepší a horší víkendy. Po minulém zklamání si Koleda tentokrát užila nárůst, a i díky němu uzmula během Díkuvzdání dalších 22,5 milionů. Zemeckisův animák tak momentálně v Americe přepočítává 105 melounů.

Za šestým Ninjou se schovává propadák Planeta 51, ještě o stupínek níž ale zklamává Fantastický pan Lišák. Nepřiznaný spin-off Antikrista, v němž Wes Anderson připomíná půvab ruční animace, si dělal zálusk na Oscary. Bohužel komerčním neúspěchem výrazně srazil svoje šance. Necelých deset milionů je na první víkend v široké distribuci bolestivě malá suma a těžko se bude nějak závratně navyšovat.

Desítku uzavírá velebené drama Precious a komedie The Men Who Stare at Goats. Potenciálně též oscarová Cesta se přes ně ještě neprodrala, do první desítky se ale zkusí dostat napříště.

Za pozornost ještě stojí premiéra ručně animované pohádky Princezna a žabák, která z pouhých dvou kin (!) urvala víc jak milion dolarů. Větší zájem byl v historii jen o Pocahontas a Lvího krále. O čem to vypovídá? Asi jen o tom, že Disney si umí krásně zorganizovat slavnostní premiéry v několika málo vééélikánských kinech.

Kompletní pětidenní žebříček zde.

Třídenní tržby tady.

Za týden jde do kin oldschoolový thriller Armored, ambiciózní remake Bratři a rodinná vánoční komedie Jsme v pohodě.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace