Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Filmtech: Digikopanec od státu


ikona
imf
Multiplexy mění majitele, Avatar se blíží a okresní kinaři i majitelé menších biografů pumpují první poslední do 3D mánie. Kde se můžete těšit na lepší obraz? 

Za posledních pár týdnů se toho na české bio-scéně odehrálo víc než za předchozího půl roku. To už totiž digitalizační horečka, alespoň v té první vlně, utichla, a přišlo spíše střízlivění z toho, že ten 3D efekt mnohdy za tučný příplatek nestojí, případně zklamání z nedostatečně využitého potenciálu z hlediska 2D digitální produkce. Osobně jsem byl v rámci Palace Film Festivalu na Sunshine - předem říkám, že to byl úchvatný zážitek - a úvodních deset minut bylo tak ojetých, že jsem měl podezření, jestli ta kopie za poslední rok neprocestovala Maďarsko a Polsko, než se vrátila s tisícem kilometrů na kontě do českých promítaček. Bílé škrábance na vesmírném vzduchoprázdnu zkrátka moc parády neudělaly a právem mě donutily přemýšlet, jak by asi vypadal digitální master filmu, vyžehlený do posledního pixelu. Tak snad za pár let.

Než se dostaneme k dalším pokrokům na poli digitálních svatostánků, je nutné se vrátit k zásadní události minulého týdne. Cinestar koupil řetězec Village Cinemas, tj. oba pražské multiplexy - na Andělu a na Černém mostě. Společnost Village Cinemas (kina v Austrálii, Americe a Evropě) se už několik let potýkala s finančními problémy, kvůli kterým postupně omezovala působení v různých zemích. Česko zřejmě hází přes palubu, aby zachránila klíčové trhy (zejména australský), pro Cinestar je akvizice jasným útokem na hlavní město, kde by dnes už bylo obtížné a finančně náročné stavět kino od základů. Na Andělu má sice mírně nevýhodnou pozici (oproti konkurenčnímu Palace Cinemas je poněkud zastrčené), ale jedná se o technicky špičkově vybavené kino. THX sál sice trochu zkazili instalací 3D (vážně to nešlo třeba do sousední desítky, aby THX zůstalo ještě chvíli analogové a "neposkvrněné"? :), ale Village se angažoval v pořádání nejrůznějších akcí, např. Febiofestu.


Zda budou podobná strategická partnerství pokračovat se ještě uvidí. Ředitel Cinestaru, Jan Bradáč, v rozhovorech nicméně potvrdil, že se obě kina během několika měsíců přebrandují. Stanou se z nich Cinestary, změní se i barevná výzdoba, dodavatelé cateringu, rozloučit se pravděpodobně můžeme i s vychytaným systémem rezervace vstupenek po internetu. Na druhou stranu zůstanou sály Cinema Europa a Gold Class a společnost se prý bude snažit, aby skalní fandové kina nepřišli k úhoně. S tím souvisí i méně příjemná věc - vstupné zůstává stejné. Upřímně, Cinestar v krajských městech sice tlačí ceny dolů, ale samozřejmě se přizpůsobuje konkurenčnímu prostředí, tj. dorovnává nejnižší nabídku těch naproti. V budoucnu chce Cinestar doplnit 3D projekci i do kin v Jihlavě a Mladé Boleslavi a plánuje se i otevření kina v Ústí nad Labem. To je poněkud kuriózní, protože tu už několik let funguje kino Hraničář pod záštitou distribuční společnosti Falcon, které šéfuje... Jan Bradáč. Cinestar přitom už v Pardubicích zažívá konkurenční boj (se Cinema City) a totéž ho čeká v Liberci, kam hodlá vstoupit Palace Cinemas.

Když už jsme u těch zdigitalizovaných 3D kin, pojďme si vyjmenovat města, ve kterých se nacházejí:

Praha, Brno, Plzeň, Dobřany, Liberec, Jablonec nad Nisou, Hradec Králové, Pardubice, Tanvald, Cheb, Ostrava, Týn nad Vltavou, Náchod, Děčín, Zlín, Louny, Sokolov, České Budějovice, Olomouc

Cirka tedy osmnáct měst (i když často namačkaných velmi blízko u sebe). Liberec jsem tam uvedl, protože by se měl stihnout ještě letos, stejně jako druhý sál Cinestaru v Ostravě. Na cestě je ale další várka kin, které na digitalizaci získali grant z Fondu pro podporu kinematografie. Celkem se rozdělilo 26 milionů, které tentokrát nepůjdou na nové filmy Zdeňka Trošky nebo Honzy Hřebejka, ale bude se za ně stavět. Schválně se mrkněte, jestli mezi vyvolenými není právě vaše kino. Průměrná výše grantu je 1,25 milionu, což je dost peněz na digitální 2K projektor s příslušenstvím a nějaké to 3D řešení (doplatky jsou v řádech statisíců, zde se nabízí možnost sponzoringu radnicí nebo distributory filmů, jak už jsme psali dříve):

Třeboň (kino Světozor)
Pehlřimov (kino Vesmír)
Rakovník (kino Tylovo divadlo)
Litoměřice (kino Máj)
Praha (kina Aero a Světozor)
Česká Lípa (kino Crystal)
Teplice (nespecifikováno)
Karlovy Vary (kino Čas)
Uherské Hradiště (kino Hvězda)
České Budějovice (nespecifikováno)
Kralupy nad Vltavou (kino Vltava)
Hodonín (kino Svět)
Ostrava (kino Luna)
Ústí nad Labem (kino Hraničář)
Varnsdorf (kino CENTRUM Panorama)
Kadaň (kino Hvězda)
Jablonec nad Nisou (kino Radnice)

Pokud mezi schválenými kiny vaše oblíbené jako na potvoru není, nemusíte truchlit. Další kolo žádostí o grant proběhne už čtvrtého prosince. Většina kinařů sice do premiéry Avatara upgradovat nestihne, ale čtenářům a filmovým fandům z menších měst a odlehlých koutů republiky svítá naděje na prvotřídní projekci v dojezdových vzdálenostech. A to je vždycky důvod k oslavě.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (30)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace