Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Konec SAW se blíží. Konečně!


ikona
Cival
sawtržby
Horor Paranormal Acitivity dál nabírá na věhlasu. Jaképak novinky v amerických kinech smetl? 

Sérii SAW vesměs nenávidíme, protože lobotomický způsob, jakým tahá z hororářů peníze, je v přímém kontrastu k originalitě a vychytralosti prvního nářezu o trpících lidech a pile mezi nimi. V něm režisér James Wan oslnil. A mimoděčně založil nemilou tradici, díky níž dostanou krvežízniví diváci každý rok na Halloween nový filmový masakr. Nejdřív strmě rostly celkové tržby, pak stoupaly alespoň výdělky jednotlivých dílů SAW z prvních víkendů. Zdálo se, že série nakypí alespoň na deset pokračování. Jenže teď mají tvůrci možná konečně utrum.

Můžeme za to děkovat veleúspěšnému nízkorozpočtovému hororu Paranormal Activity. Ten potvrdil výjimečné výsledky z minulého a předminulého víkendu. Expanzi do 1950 kin využil k zisku dalších 22 milionů dolarů. Pseudodokumentární formou pojatá bubáčina, pořízená před dvěma lety za 15 tisíc dolarů, už v Americe nastřádala 62 milionů dolarů a ve velkolepém stylu se tlačí přes hranici sta milionů dolarů. Takovou sumu přitom doposud vydělaly jen čtyři nadpřirozené horory historie: Kruh, Nenávist, konceptuálně příbuzná Záhada Blair Witch a Zemeckisovo Pod povrchem. Paranormal Activity bude pátým kouskem do vybrané společnosti… Jen se tím šponují očekávání spojená s českou premiérou téhle senzace, kterou Intersonic prozíravě načasoval na 19. listopadu.

VÝNOSY NADPŘIROZENÝCH HORORŮ

Šesté SAW na Paranormal Activity vůbec nestačilo. Přitom otvíráky čtyř předchozích dílů se protlačily přes třicet milionů dolarů – nejnovější příspěvek do série si ovšem vyřezal jen čtrnáct milionů, ještě o čtyři miliony míň než úplně první díl, který musel bojovat o diváky od úplné nuly. Můžeme to nazývat zklamáním, šokem nebo koncem vítězné série. Osobně preferuju pořekadlo, že „boží mlýny melou“. Klesající kvalita kdysi svěží látky a její zoufalé komerční drancování se konečně projevily na úpadku tržeb, prsty v tom jistě mělo i Paranormal Activity, které si jako nečekaný hit mohlo dovolit jít proti suverénní a zajeté hororové sáze.

Celkové tržby druhého a třetího SAW přesáhly osmdesát milionů, pětka nastřádala už „jen“ milionů 56, šestka ale bude mít problém vůbec se dostat k pětatřiceti milionům dolarů. Bohužel mikroskopické náklady na jednotlivé díly umožňují, aby si SAW na sebe vydělávala i v obdobích kasovního úpadku. Při jedenáctimilionovém rozpočtu bude na další pastičky vyděláno už po druhém víkendu. Výdělky asi budou muset klesnout ještě výrazně níž, aby se tahle kafilérka zastavila, nebo alespoň přesunula na DVD. Sedmička a osmička dál akutně hrozí, tím spíš když si investoři řeknou, že za propad může „náhodný“ triumf Paranormal Activity. Ale my se konce téhle ždímačky na peníze jednou dočkáme, v to věřit nikdy nepřestanu. Pravda a láska vždycky zvítězí nad mučením a nenávistí.

VÝDĚLKY SÉRIE SAW

Dvě slušná překvapení nabízí pohled na třetí a čtvrtou příčku. Bývá pravidlem, že efektní thrillery klesají v žebříčku velmi rychle, zatímco rodinné filmy vydrží dlouho předlouho. Tentokrát se ale našly hned dvě výjimky. Před týdnem vítězný biják Max a maxipříšerky propadl o enormních 56% až na 14 milionů a zabouchl si vyhlídky na stomilionové americké tržby. Škoda. Naopak od pohledu rychlokvaškový snímek Ctihodný občan, který recenzenti rozcupovali, ztratil ze svých tržeb jen necelých 40% a připsal si dalších 12,7 mega. Thriller s Jamie Foxxem a Gerardem Butlerem má zřejmě tužší kořínek, než bychom sami tušili.

Pátý plac drží romantická ansámblovka Trable v ráji s dalšími jedenácti miliony. Průběžně hlásí melounů 78, takže stovka se už doopravdy blíží. Momentální situace jí nahrává, protože nové silné konkurence je málo…

Zklamalo totiž nejen SAW 6. Propadl i animák Astro Boy od studia Imagi, které před časem bodovalo s animovanými Želvami ninja. Robotický chlapec s nadpřirozenými schopnostmi naopak vyhořel: Sedm milionů je hrozně málo. Kloudné souhrnné tržby z takhle chudého startu nevylezou, ani kdyby se rozkřiklo, že film je geniálnější než všechny pixarovky dohromady. Což se samozřejmě nerozkřikne, protože reakce jsou ryze průměrné.

Za remakem Otčíma, jenž se udržel na sedmém místě, se navíc krčí ještě jedna novinka. Vyloženě totiž zkolabovala fantasy Upírův pomocník. Na rozdíl od Stmívání a seriálu Vampire Diaries se na Upírova pomocníka nenabalily davy puberťaček a film de facto vyhořel. Šest milionů se rovná čiré marnosti, protože takovou sumu vydělá Nový měsíc za půl hodiny promítání v amerických multiplexech.

Desítku uzavírají dva velehity, jednak výborný animák Zataženo, občas trakaře, a k tomu i  velebená komedie Země zombie. Tyhle stálice dokonce nepustily do TOP 10 ambiciózní Amelii. Životopis slavné letkyně Amelie Earhart se odlepil od země se čtyřmi miliony v nádrži, sny o dalším ceněném projektu pro multioscarovou Hilary Swank ovšem ruší zdrcující reakce kritiků. Když oscarový snaživec schytá horší recenze než šestka SAW a Astro Boy, je to potupa srovnatelná s porážkou českých hokejistů od reprezentace Azerbajdžánu. Ale i to se stává.

Kompletní žebříček zde.

Za týden mají k prvnímu místu umetenou cestičku dědicové Michaela Jacksona, kteří zkasírují desítky milionů za dokument o přípravách jeho comebackového turné. Přijde This Is It. S ním i definitivní pohřeb Krále popu.

P.S.: Dnes čekejte recenzi SAW VI a nezapomeňte na uzávěrku měsíční tipovačky.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (26)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace