Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zombieci vybrakovali americká kina


ikona
Cival
tržby
V pokladnách bylo rušno. V tvrdé konkurenci si nejlíp vedl zlobivý Woody Harrelson a dobrácké animáky... 

„Zombies, man. They creep me out,“ říkal v posledním významném filmu se zombíky Dennis Hopper. Asi netušil, že se z těchhle humusáků brzy stane vrcholná zábavní atrakce, že uplyne pár let a krvežíznivé tlející podpory si vezme pod křídla rejža Ruben Fleischer. A obdaří subžánr vůbec největším hitem jeho poměrně košaté historie.

Přivalila se totiž Země zombie. Woody Harrelson v ní nosí klobouk, Jesse Eisenberg ostýchavě balí holky a všichni, kdo ještě mají ruce a nohy, třímají brokovnice a pálí do hnilobných potvor. Země zombie se rozhodla plnit všemožné „zombie-killing“ fantazie a podbarvovat je hláškováním sympatického hereckého ansámblu.

Evidentně se zadařilo, protože film už trůní v TOP 250 na IMDb a i recenzenti z něj jsou na větvi. U kritiků to není nic neobvyklého, ti byli žánru vždycky výrazně nakloněni (a třeba Zemi mrtvých nebo Soumrak mrtvých hodnotili možná ještě líp než „obyčejné publikum“). Skutečnost, že Zemi zombie vnímá pozitivně 89% recenzentů evidovaných na RottenTomatoes, je i přesto šokující a slibuje velké věci – takhle vřele totiž nebyla přijata ani Pařba ve Vegas. Komerčně sice Země zombie Pařbu nedohoní, ovšem i tak se stane suverénně nejvýdělečnější zombieárnou všech dob. Víkendový otvírák totiž činí 25 milionů dolarů.

Když přízeň vydrží – a že u komedií obvykle drží – může jít Země bez problémů přes sto milionů dolarů. Předběhne tak na tuty Snyderův Úsvit mrtvých, který sice udržel rekord z otvíracího víkendu (26,3 milionu), ale jeho celkových 59 mega Země zombie stoprocentně překoná. Z nemrtvých se každopádně definitivně stává „popový“ artikl, který si v klidu užijí celé rodinky. Nevím, co na to říká věčně zavilý společenský kritik George A. Romero. Ale asi tomu rozumí, sám se koneckonců přirozenou evolucí zabývá i ve svých zombie-drsňárnách.

VÝDĚLKY ZOMBIE FILMŮ

Na druhém místě se díky nízkým ztrátám udržel animák Zataženo, občas trakaře, tentokrát se šestnácti miliony. Průběžně už hlásí 82 a měl by se dotlačit až někam ke 130 melounům.

I na třetím místě najdete úspěšný a prověřený animák. Jenom o pár let starší. Dvojprogram utvořený z prvního a druhého dílu pixarovského Toy Story ukázal studiím, jak snadno přijít k milionům. Stačí z klenotnice vyhmátnout proslulý biják, vytáhnout jej do 3D a pod nějakou elegantní záminkou jej naservírovat davům. Toy Story si přišlo na solidních 12 milionů, připomnělo slavnou pixarovskou sérii, jež bude v létě obohacena o třetí díl, a potvrdilo správnost rozhodnutí hlavounů od Disneyho, kteří na zimu nachystali 3D verzi oscarového hitu Kráska a zvíře.

O čtvrté a páté místo se s tržbami 7,3 milionů dolarů podělilo sci-fi Náhradníci (před týdnem důkladně propírané) s konverzační komedií s Rickym Gervaisem The Invention of Lying. Ta sice útočila jen ze sedmnácti stovek kin, ale i přesto se zvládla vetřít do první pětky. Gervais možná vůbec poprvé v amerických kinech obstál. Na dvacet milionů by dosáhnout mohl.

Dělené je i šesté a sedmé místo. Ruce si tu podal režijní debut Drew Barrymore Rebelka na bruslích s novinkou Michaela Moorea O kapitalismu s láskou. Větší radost má Moore, který na sumu 4,8 milionů dolarů dosáhl z devíti stovek kin. Rebelka na bruslích stejnou cifru nasbírala z dvojnásobného počtu kin, takže můžeme jasně mluvit o komerčním neúspěchu (obávám se, že zhatí i českou premiéru). Drew Barrymore tohle zaváhání nicméně moc trápit nemusí, protože recenzenti ji hlasitě chválí – pro herečku, která poprvé stojí za kamerou, to je nečekané vyznamenání.

A Michael Moore? Ten už se drží svých standardů a cpe se znovu přes dvacet milionů dolarů, které dělí veleúspěšné dokumenty od těch ostatních, přesněji, dělí dokumenty Michaela Moorea (plus přírodopisné Putování tučňáku a Earth) od VŠECH ostatních dokumentů. O kapitalismu s láskou by mohlo překonat i tržby Bowling for Columbine (21 M) a Sicka (24 M), na dalšího stomilionového Fahrenheita se tu ovšem neblýská.

Desítku uzavírá remake Slávy, Soderberghův Informátor! (česká premiéra nepochopitelně zrušena) a romantická Láska na druhý pohled.

Kompletní výsledky jsou k nahlédnutí tady.

Za týden bude nabírat sály hned několik menších titulů (například velmi úspěšná hororová hitovka Paranormal Activity), z velkých premiér se ale představí jen jedna, a to romantická ansámbl-komedie Trable v ráji. Další stomilionová řachanda pro Vince Vaughna?

P.S.: Americké tržby Harryho Pottera 6 přesáhly vysněných 300 milionů, celosvětově hlásí Warneři 927 milionů. Uspokojivý potterovský standard.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace