Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Roman Polanski za katrem


ikona
Cival
roman polanski
Několik poznámek k zatčení významného světového filmaře... 

Soulož s nezletilou se nemusí vyplatit, to ví od Flákačů i Ben Affleck. A ví to už i Roman Polanski.

Víc jak třicet let se schovával před zákonem, pak ale došlo i na něj. Roman Polanski opustil na konci 70. let Ameriku, aby se vyhnul zatčení kvůli souloži s třináctiletou dívkou. Natáčel všude po světě, ve Francii, v Polsku i u nás, zkrátka všude, kde mu nehrozilo nasazení klepet. Paradoxně i díky tomu mohla být jeho kariéra tolik pestrá a vpravdě kosmopolitní (málokdo stihne natáčet kvalitní filmy americké, britské, polské i francouzské během jedné kariéry). Teď ale spravedlnost, zdá se, došla i ke dveřím Polanskiho. Když mu měla být udělena cena za celoživotní dílo na festivalu v Curychu – nedočkal se jí. Policie jednala rychleji.

Pár poznámek si neodpustím: Filmoví fandové příliš truchlit nemusí, protože Polanski už má, při vší úctě, nejlepší tvůrčí roky za sebou. V nich stvořil hned několik majstrštyků, třeba Rosemary má děťátko, Čínskou čtvrť nebo Hořký měsíc, udivoval svými žánrovými variacemi a od sedmdesátých let až po léta devadesátá vytrvale sytil pokladnici zlatého fondu světové kinematografie (filmy jako Smrt a dívka, Nájemník nebo dodnes nedoceněným thrillerem 48 hodin v Paříži).

Oscar na něj vyšel ale až v novém století, díky akademické válečné litanii Pianista. Jenže sošku si převzít nemohl, v Americe mu pořád hrozilo zatčení. Je potěšující, že ani tenhle limit mu během těch let nezamezil ve spolupráci s největšími hereckými hvězdami a tedy i v natáčení vynikajících filmů. Běžní občané ale museli poněkud truchlit, že zákon neplatí pro všechny stejně a že si někdo užívá ovací, i když je vlastně trestancem na útěku. Právě teď se ukazuje, že právo za určitých podmínek sejme i význačné světové umělce. Polanskiho kauza má sice daleko k hovadnostem Bohumila Kulínského (nejde tu o desítky obětí a chlapíka, který podle zneužívá svého postavení), z tohoto pohledu lze režiséra litovat a omlouvat (profesionální prznič to není), nicméně zákon mluví jasně...

Na závěr bych rád poznamenal, že až budu otcem a mé dceři bude třináct, kdokoliv se k ní přiblíží s úmyslem penetrace, tomu ustřelím brokovnicí koule.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace