Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Gamer propadl, hororáři se chechtají


ikona
Cival
tržby
Akční pecka s Gerardem Butlerem nezaujala. A jak si vedly další filmy v amerických pokladnách? 

První polovina září je už pár let nejslabší částí kasovního roku. Tentokrát se to mohlo změnit, protože na prodloužený víkend s volným pondělím distributoři nachystali solidně vyhlížející kousky, a ne jen vyložený odpad. Alespoň se tak zdálo. Realita ale byla jiná a kocovina po veleúspěšné letní sezóně smetla všechny novinky.

Proto první místo v pokladnách amerických kin obhájila čtverka Nezvratného osudu. V novém tisíciletí je to teprve třetí případ, kdy se horor udržel na výsluní i o svém druhém víkendu (dle našich tipérů se to povedlo jen crossoveru Freddy vs. Jason v roce 2003 a o rok později remaku Nenávist). Nejnovější horory sice mají mohutné otvíráky, zájem o ně ale rychle klesá a přichází strmý pád. Neplatilo to jen párkrát, třeba u Krvavého Valentýnu 3D nebo právě u Nezvratného osudu 4 (ten je též ve 3D), jenž klesl o snesitelných 54% na 12 mega za uplynulý víkend. 3D filmy prostě vydrží dýl. Dá se očekávat, že v roce 2010 už bude všechna hororová poživatina trojrozměrná, o čemž mj. vypovídají i plány na trojku Halloweenu, jež má být v daném formátu uvedena už příští léto. Obávám se, že tenhle technologický fetiš jen prohloubí debilizaci žánru jako takového.

Na druhé místo se prokousala romantika All about Steve. Foxové se s ní příliš nemazlili, odmítli do ní lít peníze za marketing a odstrčili ji z jara na září. Pak jim sice svitla naděje, že se film sveze na úspěchu Pařby ve Vegas a Návrhu (i tady totiž hrají Bradley Cooper a Sandra Bullock), ale naštěstí se tak nestalo. S jedenácti melouny za první víkend zapadne All about Steve do šedého romantického průměru. Podle zvracících kritiků nepatří ani tam.

Ještě hůř ale dopadl tahák pro akcechtivé teenagery. Čtvrté místo až za Tarantinovými Hanebnými pancharty (dalších 10 milionů na konto) je pro režisérské duo Neveldine - Taylor hodně hořkou pilulkou. Jejich akčňák Gamer propadl a jen potvrdil, že žánr je komerčně mrtvý. Devítimilionový otvírák je po nabušených trailerech a drsných pózách Gerarda Butlera, rozesetých všude po internetu, ohromným zklamáním. Neveldine s Taylorem vyhořeli před časem v pokladnách s druhým dílem Cranku a i nezájem o Gamera jim do budoucna nevěstí nic pěkného. Že by režírující akční komety vyhasly rychleji, než se vůbec stačily naplno rozzářit? Uvidíme v příštích měsících…

Filmy od páté do osmé příčky se vtěsnaly mezi sedm a pět milionů. Nejvýš je čerstvě stomilionová hitovka District 9, naopak propadem o 65% prohlubuje zklamání ze svých tržeb Halloween 2 (25 milionů vydělal minule za první víkend, teď je má po deseti dnech). Trvalka Julie a Julia dál sní o překonání stovky a ke stopadesátce už se blíží G. I. Joe.

Desítku uzavírá romanťárna Zakletý v čase a spíše minoritní komedie Extract. Podíleli se na ní sice Ben Affleck, Jason Bateman nebo krásná Mila Kunis, ale z šestnácti stovek kin na víc jak čtyři miliony dolarů dosáhnout ani snad nemohla.

Kompletní tržby zde.

Ve středu se v kinech objeví dychtivě vyhlížený animák 9 od Shanea Ackera, na víkend pak studia nachystala horor Sesterstvo nemilosrdných, thriller Bílá smrt a melodrama I Can Do Bad All By Myself. Prosadí se víc Tyler Perry, nebo sexy Kate Beckinsale?

P.S.: Komu přijde víkend prachbídný, ať srovná s tržbami z loňska nebo z roku 2006.

P.P.S.: Fanouškům mého Wordu sděluji, že nástroj Automatické opravy už ze jména Gerard Butler nedělá Gepard Hitler, ale opravuje jej nově na Gepard Boler. Microsoft asi vydal méně antisemitskou verzi programu…

P.P.P.S.: Příští a netradičně pětidenní kolo Tipovačky končí už ve středu v osm večer!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace