Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nezvratný osud 4 skolil Halloween 2


ikona
Cival
halloweentržby
 

Proč radši nepočkali tvůrci Halloweenu 2 na Halloween? Nemohli! Duchařský svátek dlouhodobě opanovává série SAW, září je komerčně zcela zabité a v nejsilnější letní týdny nemají horory většinou šanci (dojelo na to třeba Raimiho Stáhni mě do pekla). Takže zbývá srpen. Zombieho restartovaný Halloween chtěl zopakovat svůj úspěch z před dvou let a zarezervoval si poslední srpnový víkend. Tvůrci Nezvratného osudu 4 ale nechtěli konkurovat G. I. Joe a Hanebným panchartům, a přesunuli se na tentýž termín. A protože ani jeden distributor neustoupil, nastala paradoxní situace, kdy si v rámci jednoho víkendu odbyly premiéru hned dva hororové sequely.

I když tržby předchozích dílů mohly favorizovat Halloween, víc se věřilo Nezvratnému osudu 4. Dostaveníčka s pomstychtivou Smrtí bývají víc „cool a sexy“ pro teenagery, rozhodně víc než špinavé nelítostné vize Roba Zombieho. Navíc ve prospěch „osudové čtverky“ hrál třetí rozměr a to, jak moc tahle technologická inovace vynáší. Potvrdilo se to i v kinech. Nakonec ani jeden titul nepropadl – ale víc se můžou jednoznačně radovat tvůrci Nezvratného osudu, protože jejich vyvařená vyvražďovačka (s tragickými recenzemi) se vyšplhala k rekordním tržbám. 28 milionů za první víkend žádný z předchozích dílů Nezvratného osudu neurval. Nejvíc dosud vydělávala trojka s devatenácti miliony, ta zaznamenala i maximální celkové výnosy – 53 milionů.

TRŽBY NEZVRATNÝCH OSUDŮ

Tuhle hranici by měl Nezvratný osud 4 určitě překonat (v angličtině je film mimochodem nazvaný komicky The Final Destination, ano, odlišený od originálu jen určitým členem… aneb bude se pětka jmenovat The Final Destination 2 nebo Final Destination 5?). Čtyřka se jako první film série zkusí protlačit i přes šedesát milionů dolarů, v případě velké výdrže, zajištěné 3D projekcemi, i přes sedmdesátku. Zatímco tedy kvalitativní úroveň série upadá, nebo přinejmenším stagnuje, její dolarová výtěžnost naopak stoupá. To se podaří málokdy. Do roka, maximálně do dvou, je pátý díl zjevně nezvratný, zajisté se přivalí i s novou várkou sexy holčin a mameluckých fešáků. A dost možná i s režisérem Davidem R. Ellisem na režijní sesličce (točil zatím dvojku a čtyřku). Než tenhle budoucí skvost dorazí, stihnu snad první díl nadrzo protlačit do V.I.M.

Křivka tržeb míří v případě restartovaného Halloweenu opačným směrem. Už dlouho předem se dalo předvídat, že šestadvacetimilionový otvírák jedničky se opakovat nebude. Před dvěma lety byli „všichni“ zvědaví, jak s klasickou látkou naložil Rob Zombie, drsňák lebedící si v hnusu, jehož kritika a fandové žánru čerstvě oslavovali za Vyvržence pekla. Zombieho vize ale neuchvátila a zájemců o druhý díl proto muselo logicky ubývat. Ve vyostřené konkurenci si Halloween: H2 i tak přišel na solidních sedmnáct milionů, což je druhý nejlepší halloweenský opening, směrující film zhruba ke čtyřiceti melounům celkově. Hororu s patnáctimilionovým rozpočtem to bude bez problémů stačit.

TRŽBY HALLOWEENŮ

Mezi dvě bubáčiny se vecpali ještě lídři z minulého: Tarantinovi Hanebný pancharti si drží fazónu a při propadu o 47% a dvacetimilionových ziscích z posledního víkendu suverénně míří přes sto milionů. Pomáhat teď budou i nadšené reakce diváků a vysoká pozice v různých filmových žebříčcích, tož vyčkejme, kam až se Pancharti dohrabou. Překonat 107 milionů, které v Americe nasbíralo Pulp Fiction, by pro ně neměl být velký problém. Válečná taškařice navíc z pochopitelných důvodů boduje i ve zbytku světa: Prozatím celosvětové tržby činí 115 mega, po rozpačitě přijatém Grindhouseu je to slušná pomsta pochybujícím pokladníkům.

TRŽBY FILMŮ QUENTINA TARANTINA

Ze čtvrtého místa přisypal dalších deset milionů oblíbený District 9. Průběžně hlásí devadesát mega a čeká na uvedení ve zbytku světa.

Na pětce se díky osmi milionům udrželi panáčci z jednotky G. I. Joe (celkově zatím 132 M), brutálně na ně ale dotírá trvalka z dílny Nory Ephron Julie a Julia. Už dřív jsme psali, že filmy s Meryl Streep drží dlouho předlouho, tahle kulinářská komedie se ovšem rozjížděla výrazně nenápadněji než Mamma Mia nebo Ďábel nosí Pradu, a tak jsou její momentální minimální poklesy (tentokrát -16%!) velkým překvapením. Stejně jako úvahy o tom, že film nakonec sto milionů fakt zdolá. Smekli bychom před filmem, i před Meryl.

Za úspěšnou romantikou Zakletý v čase se ještě seřadili Rodriguezovi Prckové, retro Anga Lee Zažít Woodstock a morčata z G-Force. Woodstock vyšuměl, když si o premiérovém víkendu nepřipsal ani čtyři miliony. Těžko u něj čekat výdrž jako u indie lovestory 500 letních dní. Ta sice prorazila do top 10 jen jednou, vytrvale se ale drží těsně za ní a pomalu si připisuje milion k milionku. Recenzenty chválený film si na sebe díky tomu už suverénně vydělal – při rozpočtu sedm a půl milionu dolarů hlásí tržby přes pětadvacet mega. A v září ještě pár milionů přisype.

Kompletní pořadí k nahlédnutí zde.

Za týden - na začátku proklínaného září – se zkusí prosadit bláznivá komedie Extract a akční pecka Gamer. Zajímavý bude i osud odkládané romantické komedie All about Steve, která spojí dva protagonisty obrovských letních hitů: Sandru Bullock z Návrhu a Bradleyho Coopera z Pařby ve Vegas.

P.S.: První kolo druhé sezóny měsíční tipovačky končí právě dnes.Tipujte!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace