Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Scorsese smeten z Oscarů


ikona
Cival
leonardo dicapriomartin scorsese
 

Tak si v klidu brouzdám netem, letem světem, a chystám se zanést do naší databáze upravená data distribučních premiér. Nejdřív o týden posunutá Země zombie, pak warnerovský Yogi Bear (wtf?), následně komedie Life as We Know It a pak BUM! Shutter Island? Ten Shutter Island?! Nejvýraznější záchytný bod letošní oscarové sezóny a první pooscarový film Martina Scorseseho, jenž do české distribuce má jít pod názvem Prokletý ostrov? Ehm… cože?

Stačí šmejdit dál a zjistíte, že to není překlep a že Paramount opravdu měsíc a půl (!) před premiérou torpédoval nový thriller slavného Martyho. Ano, dlouho jsme nadávali na oscarové haló okolo Skryté identity a asi byste v naší redakci nenašli člověka, který by prohlásil Letce nebo Gangy New Yorku za geniální díla a nepovažoval je jen za matný odlesk dob Taxikáře, Casina, Mafiánů, Posledního pokušení Krista nebo Zuřícího býka. Ale Prokletý ostrov i tak patřil mezi jasné favority druhé poloviny roku. Jeden z těch filmů, který měl být chválen pro své umělecké parametry a přesto přihrát parádní thrillerovou jízdu, smývající hrany mezi hollywoodskou první ligou a béčkovými napínáky. Kdo by se netěšil, zvlášť když poslední podobnou scorseseovkou byl virtuózní Mys hrůzy.

Jenže si budeme muset počkat. Prokletý ostrov byl odstřelen z lukrativního místa přímo uprostřed oscarové sezóny, tedy z půlky října, až na 19. únor příštího roku! Mimochodem to znamená, že studio dobrovolně vyvázalo film ze soutěže o nejrůznější ceny a uvrtalo biják do komerčně nevděčného období, kdy může Prokletý ostrov taky pěkně proletět. Automaticky se v takové chvíli soudí, že se film hrubě nepovedl, a proto nemělo cenu jej cpát do popředí, jelikož by neobstál. Byla by to ještě smutnější varianta než prosté „čekáme… chceme si ho nechat na příští rok... v únoru je menší konkurence“. Oficiální důvod nicméně zní velmi absurdně: U Paramountů svádí náhlý posun na zuřící ekonomickou krizi. Nesmějte se. Snad nejsou peníze na marketing či co.

Každopádně byl tímto krokem krutě devalvován jeden z potenciálních hitů roku. A je celkem jedno, jestli zaslouženě, kvůli mizerné výsledné podobě filmu, nebo jen z plezíru několika účetních. Velmi podobně loni dopadl Sólista, o jehož proběhnuvší premiéře dodnes většina lidí ani neví. Takže velká škoda.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (12)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace