Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Parádní rozjezd Transformerů


ikona
Cival
transformerstržby
 

Stačil kousilínek a Transformers zlomili maxima Temného rytíře. V tabulkách směšujících tržby z prvních dnů a prvních víkendů nemohl Bayův biják Batmanovi konkurovat, handicapoval jej totiž středeční start v kinech. Díky němu se ale naopak vyjevila šance na zlomení pětidenního rekordu, který činí kolosálních 203 milionů. Transformeři na nej nestačili jen o fous - po neděli totiž budou přepočítávat 201 mega z amerických kin.

Zrekapitulujme si to. Ve středu 60 milionů (nejvyšší středeční tržby historie), ve čtvrtek dalších 28 (4. nejvyšší čtvrtek) a za víkend plně uspokojivých 112 melounů (7. nej víkendové tržby). Celkově je ze světa momentálně nahlášeno 387 milionů, takže se Transformeři už po pár hodinách v kinech de facto zaplatili. Sumy přitom rychle poletí vzhůru, tak aby rodinky vysypaly všechny drobáky ze svých peněženek ještě před tím, než se do multiplexů vetře šestý Potter. Ne že by se ho roboti měli bát - ale při svých rozporuplných kvalitách určitě nebudou trvalkou, jíž žádný jiný blockbuster neohrozí.

Peníze se proto musí sbírat hned teď. Zatím se daří náramně a při pohledu na tržby prvního dílu (který urval víc mimo americké území) se dá polemizovat i o zdolání magické miliardy. Na tuhle metu zatím dosáhly jen čtyři filmy historie: Nedostižný Titanic, Návrat krále, druzí Piráti z Karibiku a Temný rytíř. Že by do V.I.P. společnosti vlétli i Bayovi divocí plecháči? Nikdo by se nemohl divit, protože Transformeři jsou rozjetí podobně jako Bruckheimerovi Piráti - a to i co se týče filmových kvalit. Snad nebude podobnost pokračovat i třetím dílem...

Investoři by o trojku každopádně měli pořádně pečovat, tak aby nedopadla jako poslední film o Pirátech z Karibiku. Stejně tak by měli zatlačit na Baye, aby kývl na původně oznámenou premiéru trojky v červnu 2011. Za Michaelem asi brzo přiletí šek s osmicifernou odměnou, vyjednávání to ale nebude jednoduché. Bay si teď může vybírat víc než kdy jindy. Dost pravděpodobně totiž natočil finančně nejúspěšnější film roku.

Roboti samozřejmě zle poznamenali zbytek žebčíčku, v němž začali všichni ztrácet o poznání rychleji. Žádné propady o 20% se nekonají, před Optimem a jeho partou museli všichni uhýbat. Druhý Návrh o 45%, třetí Pařba ve Vegas o 35%, oba se zastavili na úrovni osmnácti milionů, oba s jistotou komerčního zisku (zvlášť levná Pařba ve Vegas už se může chechtat, 183 milionů jen z Ameriky je kolosálních).

Za čtvrtou pixarovkou Vzhůru do oblak, tentokrát třináctimilionovou, se prodrala druhá novinka týdne My Sister´s Keeper. Melodrama s Cameron Diaz, Jasonem Patricem a Alecem Baldwinem chytře oslovovalo jiný výsek z publika, hlavně starší diváky a sentimentální paní, které zajímá osud rodin, do jejíchž života zasáhla nemoc. Právě to nabízí novinka od režiséra Zápisníku jedné lásky Nicka Cassavettese. Na podobný hit, jakým byla předchozí romance, se ale neschyluje, My Sister´s Keeper zahájilo za 12 milionů, bohužel se nemůže opřít o recenze a ani divácké ohlasy nejsou nějak zázračně pozitivní, ale jen dobré. Víc jak třicet milionů tenhle film asi neutrží.

Výnosy dalších filmů se jeví v kontextu Transformerů jako nicotné. Rok jedna byl sražen rovnou o 70% na pět milionů a o druhém víkendu se tak rozhodlo o jeho finančním neúspěchu. Rozverná komedie totiž stála 60 milionů a utrží zhruba čtyřicet. Na pěti milionech zamrzl i Únos vlaku Pelham 123, celkově je na tom jen o trochu líp než Rok Jedna.

Desítku uzavírá věčný Star Trek, druhá Noc v muzeu a indie konverzačka Sama Mendese Všude dobře, proč být doma, která v 495 kinech nastřádala 1,6 milionu. Nepřekvapí, že recenze jsou jednohlasně nadšené.

Kompletní výsledky tady.

Už ve středu začne Transformery ohrožovat nová Doba ledová s podtitulem Úsvit dinosaurů, startují i Veřejní nepřátelé s dvojkou Depp - Bale. Bude si Michael Mann lízat rány po dalším komerčním neúspěchu?

P.S. pro Tipovače: Příští kolo je znovu pětidenní, uzávěrka opět v úterý.

NEJ PRVNÍ VÍKENDY

NEJRYCHLEJI K 200 MILIONŮM

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace