Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Bijáky Dne nezávislosti


ikona
Mr. Hlad
tématransformers
 

Den nezávislosti není jen film, ale i jeden z nejdůležitějších svátků v Americe. A když Američané slaví, chodí do kina. Víkendy okolo 4. července jsou tak pro studia dobou, kdy vypouští do světa svoje největší hity. Prakticky vždycky jde o velké a drahé filmy, na které však může vyrazit celá rodina. Tahle tradice funguje už dlouho a film, který má premiéru začátkem prázdnin, má prakticky jisté, že o něj bude zájem. A pokud kvalitativně nepohoří, vydělá velmi solidní peníze.

Čas od času se sice nezadaří a i hvězdy jako Will Smith si mohou vybrat slabší chvilku, ale jinak bývají „filmy Dne nezávislosti“ většinou komerční tutovkou. Čas od času navíc někdo nabídne divákům i alternativu k výbuchům a akci a dojde k tomu, že i romantická komedie Ďábel nosí Pradu nebo zvířecí šílenost Jako kočky a psi si nahrabou desítky milionů - fungují totiž jako protipól k naštvaným mimozemšťanům a comicsovým superhrdinům. Nás ale teď budou zajímat spíš invaze z vesmíru, drsní roboti nebo právě comicsoví hrdinové. Protože právě s nimi jsme trávili poslední roky.

 

Den nezávislosti (Independence Day)

Rok výroby: 1996
Rozpočet: 75 milionů dolarů
Tržby: 306 (USA) / 511 (zbytek světa) milionů

Kdo v tom jede: Roland Emmerch, Will Smith, Bill Pulman, Jeff Goldblum

O co jde: První kontakt lidské rasy s mimozemšťany se nevyvedl zdaleka tak, jak lidé doufali. Emzáci přiletěli v obřích kosmických lodích nacpaných létajícími talíři, technologicky byli hodně daleko před námi a kamarádit se rozhodně nechtěli. Během několika hodin zlikvidovali většinu velkých měst, armády všech států a srazili lidstvo na kolena. Naštěstí se našel jeden chytrý vědec, jeden trochu zbrklý pilot a jeden opravdu americký prezident a díky ukradenému létajícímu talíři, atomovce a nejpatetičtějšímu projevu všech dob dokázali agresivní emzáky nakopat mezi jejich zelené půlky.

Čím to chtělo oslnit: Drahými triky, likvidací lidstva a scénami, při nichž několik kilometrů dlouhá loď mimozemšťanů likviduje New York nebo desítky létajících talířů sestřelují na zem neohrabané lidské stíhačky.

Jak to dopadlo: Dopadlo to tak, jak si tvůrci přáli. Lidé chodili houfně do kina, protože chtěli vědět, jak to bude vypadat, až se E. T. vrátí a bude mít pifku. I po letech je Den nezávislosti neskutečná zábava, ve které se pořád něco děje, hrají v ní sympatičtí herci, je tam nejfrajerštější prezident a lidstvo dostává řádně na kokos.

 

Muži v černém (Men in Black)

Rok výroby: 1997
Rozpočet: 90 milionů dolarů
Tržby: 250 / 338 milionů

Kdo v tom jede: Barry Sonnenfeld, Will Smith, Tommy Lee Jones, Linda Fiorentino

O co jde: Asi jste si toho nevšimli, ale na planetě Zemi už lidstvo není zdaleka jedinou vyvinutou civilizací. Když se budete kolem sebe dobře koukat, možná narazíte na někoho, kdo má místo nohou chapadla, dvě hlavy nebo vypadá jako přerostlý šváb. Mimozemšťané jsou zkrátka mezi námi a někdo se o ně musí starat. Tím někým jsou Muži v černém. Dobře oháknutí borci, kteří vám dokáží vymazat paměť nebo rozstřílet barák zbraněmi, o nichž se vám ani nezdálo. Jsou však věci, na které nestačí ani oni. Například hrozba mezigalaktické války a desetimetrový brouk brouzdající po Manhattanu a žeroucí lidi.

Čím to chtělo oslnit: V Mužích v černém hrály prim především triky a originální masky, díky kterým člověk netušil odkud na něho vyskočí nějaký mimozemšťan.

Jak to dopadlo: Trikově jde stále o nadprůměrnou záležitost, ale kvůli tomu, že jde o komedii, hrají prim scénář a herci. Atraktivní námět šlo určitě vytěži víc (ani v roce 1997 nebyl scénář žádný zázrak), ale Smith a Jones jsou pořád stejní frajeři.

 

Armageddon

Rok výroby: 1998
Rozpočet: 140 milionů dolarů
Tržby: 201 / 352 milionů

Kdo v tom jede: Michael Bay, Bruce Willis, Ben Affleck, Liv Tyler

O co jde: K zemi se řítí asteroid velikosti Texasu a až sem dorazí, umře úplně všechno. Naštěstí existuje naděje. Ta má ale bohužel podobu držkatých naftařů, kteří musí během pár týdnů projít výcvikem u NASA, vyrazit do vesmíru, navrtat tu nebezpečnou hroudu a odpálit v ní atomovku. A i když to jsou drsňáci, kteří by dokázali vymlátit celou hospodu, na téhle fušce se zatraceně nadřou. Nehledě na to, že pár lidí nemá vůbec dobrý pocit z toho, že právě oni jsou jedinou nadějí na záchranu naší planety. Tahle banda to ale bez boje nevzdá.

Čím to chtělo oslnit:  Obří rozpočet dovolil Michaelu Bayovi redefinovat slovo „destrukce“ a počet vybuchujících věcí v Armageddonu měl být hodně nad běžným průměrem. A herecké obsazení s Brucem Willisem v hlavní roli také slibovalo zajímavé věci.

Jak to dopadlo: Pokud něco Michael Bay umí, tak to je ničení domů, patetické projevy a, působivé akční scény. Úvodní dopady malých meteoritů, výcvik naftařů-astronautů a snaha zničit obří šutrák, který míří k zemi, je stále prvotřídní zábava.

 

Wild Wild West

Rok výroby: 1999
Rozpočet: 170 milionů dolarů
Tržby: 113 / 108 milionů

Kdo v tom jede: Barry Sonnenfeld, Will Smith, Kevin Kline, Salma Hayek

O co jde: Steampunkem říznutý westernový svět, ve kterém černošský kovboj honí válečné zločince a parťáka mu dělá odměřený vynálezce? Záporák na polorobotickém kolečkovém křesle? Obří mechanická tarantule? Salma Hayek v korzetu? Šílenost? Na všechno otázky si můžete odpovědět „Ano.“ Wild Wild West je dost divná záležitost, která však svou divnost může svádět na seriálovou předlohu. Dobrý film to z ní však nedělá.

Čím to chtělo oslnit: Stylem, jaký měli Muži v černém, originálním vizuálním pojetím, akčními scénami a především osobitou atmosférou.

Jak to dopadlo: Poměrně špatně, protože když někdo dostane hodně peněz a volnou ruku, ztrácí přehled o tom, co chce vidět on a co chtějí vidět diváci. Krom toho Sonnenfeld není zas až tak dobrý režisér a těch úletových momentů je ve Wild Wild West až příliš.

 

Patriot (The Patriot)

Rok výroby: 2000
Rozpočet: 110 milionů dolarů
Tržby: 113 / 101 milionů

Kdo v tom jede: Roland Emmerich, Mel Gibson, Heath Ledger, Jason Isaacs

O co jde: Americká válka za nezávislost měla své hrdiny i oběti a Mel Gibson byl obojí. Potom, co mu Britové zabili syna, rozhodl se opět vzít do ruky pušku a tomahawk, zavzpomínat na doby, kdy bojoval v lesích s indiány a pomoct udělat z obyčejné kolonie svobodnou zemi. A během toho se hodlal samozřejmě pomstít.

Čím to chtělo oslnit: Roland Emmerich dostal hodně peněz a mohl si dovolit opravdu velké bitvy, krom toho charisma Mela Gibsona také nebylo na škodu a téma zaručovalo, že minimálně v Americe se filmu dostane pozornosti.

Jak to dopadlo: Ne úplně špatně, ale rozhodně nejde o zásadní filmové dílo. Bitvy byly fajn, Gibson byl fajn, ale celkově se film držel v takovém lehkém nadprůměru a i když neurazil, rozhodně nenabídl nic, co by z něj mělo udělat klasiku.

 

A.I. Umělá inteligence (AI: Artifical Intelligence)

Rok výroby: 2001
Rozpočet: 100 milionů dolarů.
Tržby: 78 / 157 milionů

Kdo v tom jede: Steven Spielberg, Stanley Kubrick, Haley Joel Osment, Jude Law

O co jde: David vypadá jako obyčejný desetiletý kluk, ale místo krve mu v žilách koluje olej a jeho kostra je z oceli. Je to robot, kterého si pořídili manželé po tom, co jejich syn onemocní. Brzy však David začíná chápat, že opravdu není člověkem, ale pro většinu lidí jen věcí. A to se mu nelíbí. Rozhodne se tedy pokusit se stát skutečným klukem a vydává se na cestu za hledáním lidství.

Čím to chtělo oslnit: Kombinace režiséra Stevena Spielberga a jména Stanleyho Kubricka, jenž měl původně Umělou inteligenci režírovat, naznačovala, že nás čeká hodně zajímavé sci-fi, které nebude sázet na vesmírné bitvy ani na útok mimozemšťanů, ale nabídne chytrý a přemýšlivý příběh.

Jak to dopadlo: Kombinace dvou filmařských géniů nedopadla tak, jak by si většina diváků představovala, avšak průšvih to také nebyl. Umělá inteligence je dobrý film, jen je v něm více ze Spielberga než z Kubricka. Někdo to ocení, někdo ne.

 

Muži v černém 2 (Men in Black II)

Rok výroby: 2002
Rozpočet: 140 milionů dolarů.
Tržby: 190 / 251 milionů

Kdo v tom jede: Barry Sonnenfeld, Will Smith, Tommy Lee Jones, Lara Flynn Boyle

O co jde: Agent K a agent J se vrací, protože zemi zase ohrožuje nějaký šmejd z vesmíru. Tentokrát má podobu černovlasé krásky, ale zkušení lovci zlobivých mimozemšťanů se jen tak zblbnout nenechají. Zkrátka další kolo pošahaných emzáků, divoké akce, hlášek a herecké chemie mezi Tommy Lee Jonesem a Willem Smithem.

Čím to chtělo oslnit: Úplně tím samým, co první díl. To znamená masky, triky, zběsilé tempo, hlášky, nějaká ta akce a hodně slizu.

Jak to dopadlo: Jelikož Muži v černém 2 nejsou klasické pokračování, ale do značné míry jde o úplně stejný film, jakým byla jednička, diváci moc nadšení nebyli. Peníze sice v kasách kin nechali, nebylo jich však tolik, kolik se očekávalo a fakt, že Sonnenfeld má jako režisér velmi omezené schopnosti, už nemohl nikdo ignorovat.

 

Terminátor 3: Vzpoura strojů (T3: Rise of the Machines)

Rok výroby: 2003
Rozpočet: 200 milionů dolarů
Tržby: 150 / 283 milionů

Kdo v tom jede: Jonathan Mostow, Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Kristanna Loken

O co jde: Návrat klasiky. Arnold Schwarzenegger má už potřetí vyřizování s Johnem Connorem, tentokrát ho však musí ochránit před modelem T-X. A na něj s největší pravděpodobností nemá. Krom toho to vypadá, že Skynet konečně našel způsob, jak vyhladit lidskou rasu a John Connor se možná svému osudu nevyhne, ať se bude snažit sebevíc.

Čím to chtělo oslnit: Arnoldem. Ten se za opravdu hodně peněz nechal ukecat, aby se vrátil ke své nejslavnější roli a pořádně si ji hodlal užít. Jonathan Mostow měl navíc k dispozici vůbec nejvyšší schválený rozpočet a davy fanoušků, kteří se nemohli dočkat, až znovu uslyší „I`ll be back.“

Jak to dopadlo: Jinak, než většina lidí předpokládala. Třetí Terminátor je rozhodně dobrý film, ale Mostow pochopil, že na Jamese Camerona zkrátka nemá a rozhodl se trošičku si z celé série vystřelit. Neznamená to ovšem, že jde o komedii. Pořád tu jsou akční scény, které člověk z hlavy jen tak nedostane a i když Arnold visí na největším jeřábu na světě, vždycky si udělá čas na to, aby si sám ze sebe udělal malinko legraci.

 

Spider-Man 2

Rok výroby: 2004
Rozpočet: 200 milionů dolarů
Tržby
: 373 / 410 milionů

Kdo v tom jede: Sam Raimi, Tobey Maguire, Kristen Dunst, Alfred Molina

O co jde: Student Peter Parker pořád ve svém volném čase obléká kostým pavouka a skáče někde nad Manhattanem. Čas od času chytne nějakého zločince, zahláškuje a zase zmizí. Teď ho ale čeká bitka s někým, kdo se zas až tak snadno chytit nedá. Doktor Otto Octavius nafasoval čtyři nové mechanické končetiny a začíná v New Yorku pěkně zlobit. Při přímé konfrontaci navíc Parker schytává mnohem víc ran, než na kolik je zvyklý. Tahle bitka zkrátka bude stát za to. A to se ještě v pozadí blíží problémy osobního rázu.

Čím to chtělo oslnit: Už v jedničce Sam Raimi ukázal, že tahle comicsová série mu sedí. V druhém díle se nemusel věnovat klasickému tréninku a zjišťování, jakéže to vlastně nové schopnosti Parker má, a mohl se pustit rovnou do akce. Navíc dostal poměrně dobrý scénář, vyšší rozpočet a velmi slušné herce. Všechno už měl zkrátka ozkoušené z jedničky a ve dvojce měl naplno ukázat, co v něm a v téhle sérii je.

Jak to dopadlo: Zatraceně dobře. Spider-Man 2 patří dnes mezi nejlepší comicsové adaptace a má všechno, co by takový film měl mít. Je tu dobrý záporák, poměrně slušný scénář a film funguje v obou svých rovinách. Člověka zkrátka bude zajímat jak Spider-Man, tak i Peter Parker. Raimimu se v tomhle případě povedlo všechno sladit tak, jak si fanoušci přáli. 


 
Válka světů (War of the Worlds)

Rok výroby: 2005
Rozpočet: 132 milionů dolarů
Tržby: 234 / 357 milionů

Kdo v tom jede: Steven Spielberg, Tom Cruise, Dakota Fanning, Tim Robbins

O co jde: Další invaze na Zemi a opět lidstvo dostává pořádně na budku. Tentokrát nedorazili emzáci v létajících talířích ale v obřích strojích na třech nohách, které mohou člověka doslova vypařit a zlikvidovat celé město během chvilky. Člověk se velmi rychle dostane na seznam ohrožených druhů, ale bojovat bude dál. A nemusí to být zrovna hrdina, stačí obyčejný Tom Cruise, jenž se snaží zachránit svou rodinu.

Čím to chtělo oslnit: Tentokrát se vsadilo především na atmosféru, která je poměrně dost temná. Lidstvo nemělo být pro mimozemské útočníky soupeřem a likvidace civilizace měla probíhat až překvapivě rychle a razantně. Tom Cruise před a Steven Spielberg za kamerou byli také dostatečné důvody k tomu, aby člověk zaplatil za lístek do kina.

Jak to dopadlo: Atmosféra, deprese a temnota zafungovaly. Lidé přišli do kina a dostali zážitek velmi odlišný od tématicky podobného Dne nezávislosti. Rozhodně bylo příjemnou změnou sledovat obyčejné lidi a ne americké prezidenty. Krom toho u několika scén divákům rozhodně dobře nebylo. A dokázali to ocenit.

 

Superman se vrací (Superman Returns)

Rok výroby: 2006
Rozpočet: 270 milionů dolarů
Tržby USA: 200 / 191 milionů

Kdo v tom jede: Bryan Singer, Brandon Routh, Kevin Spacey, Kate Bosworth

O co jde: Velký návrat muže z oceli se chystal hodně dlouho, ale až tvůrce X-Men ho dokázal dostat zpět na plátna kin. Vyměnil mu tvář, ale to je z těch zásadních změn asi všechno. Lex Luthor je pořád hajzlík a tentokrát by rád využil mimozemskou technologii k tomu, aby mohl vydírat vlády celého světa, a Superman ho musí opět zastavit. Bude to mít však o to horší, že Luthor má k dispozici "technologie" z jeho domovské planety a že za těch pár let, co si vzal dovolenou a opustil Zemi, se toho dost změnilo i v jeho osobním životě.

Čím to chtělo oslnit: Zkušeným režisérem, slavnou comicsovou postavou a opravdu gigantickým rozpočtem, který tvůrcům nabízel neomezené možnosti v tom, co všechno a jakým způsobem můžou roztřískat.

Jak to dopadlo: Bryan Singer natočil svého Supermana tak, jak by ho v sedmdesátých letech natočil Richard Donner. Akce je tu sice poměrně málo a více se řeší vztahy, ale pro člověka, který má rád původní film a nevadí mu trochu oldschoolový režisérův přístup, může být Superman se vrací hodně zábavným zážitkem. Pro ty ostatní ale možná velkým zklamáním.

 

 Transformers

Rok výroby: 2007
Rozpočet: 150 milionů dolarů
Tržby: 319 / 389 milionů

Kdo v tom jede: Michael Bay, Shia LaBeouf, Megan Fox... a roboti

O co jde: Středoškolák Sam Witwicky netuší, že jeho život velmi brzy nabere nečekaných obrátek. Stane se totiž nedobrovolnou součástí války mezi dvěma frakcemi transformerů – robotů maskovaných jako auta, letadla, tanky a tak podobně. Každopádně i když by Sam nejradši zalezl někam do díry a dělal, že neexistuje, tuhle možnost nemá. Kolem něj se zkrátka najednou začíná vyskytovat až příliš velké množství desetimetrových kovových monster, které netouží po ničem jiném než dát si pořádně po tlamě. A americká armáda k tomu také bude mít co říct.

Čím to chtělo oslnit: Bitkami velkých robotů, při kterých by vzduchem létala auta, všechno vybuchovalo a v amerických ulicích zkrátka způsobilo solidní ocelové peklo. Do toho samozřejmě trochu patosu a lidského hrdinství... a velký hit měl být na světě.

Jak to dopadlo: A hit z toho nakonec byl. I když film natočený podle série hraček z počátku vyvolával spíše úsměvy, málokdo odcházel z kina nespokojený. Když zkrátka Michael Bay dostane hodně peněz, je to víceméně záruka toho, že si fanoušek opulentní akce bude vrnět blahem.

 

Hancock

Rok výroby: 2008
Rozpočet: 150 milionů dolarů
Tržby: 227 / 386 milionů

Kdo v tom jede: Peter Berg, Will Smith, Charlize Theron, Jason Bateman

O co jde: Hancock je superhrdina, ale ne ten úplně klasický. I když by rád pomáhal lidem, většinou po něm zůstane docela velký bordel a fakt, že si denně dopřává láhev whiskey, z něho také nedělá ideální příklad pro mládež. Teď má ale nového kamaráda, jenž se rozhodne jeho mediální obraz trošku zlepšit. A i když se Hancockovi příliš nelíbí, že by se měl začít chovat jako hodný hoch, nakonec mu to začne jít. Ty pravé problémy se ale teprve blíží.

Čím to chtělo oslnit: Režisér Peter Berg už před Hancockem ukázal, že za kamerou mu to jde zatraceně dobře. Tady měl navíc k dispozici Willa Smithe a hodně zajímavé téma. Superhrdinové, kteří vypadají jako bezdomovci a chovají se jako dlaždiči, příliš obvyklí nejsou.

Jak to dopadlo: Bohužel ne podle představ diváků. Hancock byl sice dobře natočený a Will Smith odvedl svůj standard, avšak scénář byl méně než průměrný. Hancock navíc v polovině vyměkl a začal se chovat jako Mirek Dušín, což dojem z filmu také nezlepšilo. Prachy se ale sypaly...

 

No a pro letošek budou filmem, který by rád vytěžil něco ze Dne nezávislosti, druzí Transformers. Michael Bay dostal více peněz, mohl natočit více akčních scén a všichni teď doufají, že také více vydělají. Recenzi na film si na MovieZone můžete už pár dní přečíst a česká premiéra už je za dveřmi, takže názor na naštvané roboty si bude moci udělat sami. Jedno je však jisté už teď – zase to bude hit. Což se o Posledním vládci větru, který tuhle megalomaskou společnost rozšíří za rok, říct s takovou jistotou nedá.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (17)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace