Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Paří se bez tebe, Eddie


ikona
Cival
tržby
 

Snad každý snaživec z Hollywoodu by teď chtěl být součástí týmu, který dal Americe Pařbu ve Vegas. Bláznivá komedie o kocovině tří chlápků oslnila už o svém prvním víkendu (upravené tržby ji nakonec vytlačily před animák Vzhůru do oblak). Jenže to byl teprve začátek. Od pondělí do čtvrtka se Pařba nevzdala prvního místa, přičemž každý den si připsala víc jak šest milionů dolarů. Dalo se tušit, že jízda bude velkolepě pokračovat – ale 33 milionů dolarů při propadu o 25% během druhého víkendu, toť bilance, jakou u přisprostlé komedie dlouho nepamatujeme.

Warneři zainvestovali do Pařby ve Vegas 35 milionů a už teď, když film doputoval na značku 105 mega, jim kapsy přetékají dolary. Jejich hitovka přitom nepochybně přeskočí i hranici dvou set milionů a stane se drsnějším ekvivalentem Nesvatbových, kteří podobným stylem bodovali před čtyřmi lety. I Zbouchnutá, Superbad nebo Juno můžou závidět, Pařba má zaděláno na titul „film s nejpůsobivější výkonností v amerických kinech v roce 2009“. Co na to zbytek světa? Podle referencí z prvních projekcí by nemusel zůstat příliš pozadu…

Užasle musí zírat i kutilové z Pixaru. Jejich filmy (a povedené animáky obecně) mají odjakživa nejmenší propady tržeb, teď se ale Vzhůru do oblak muselo sklonit před Pařbou ve Vegas. Pokles výdělků o 30% znamenal 30 milionů a tedy jisté druhé místo, v celkovém zúčtování pak už milionů 187 jen ze Severní Ameriky. Poslední Pixarovka může dál snít svůj „třístovkový sen“ a mnout si ruce, jak elegantně se jí podařilo skloubit kvalitu a komerční úspěch.

Silný dvojblok před sebe nepustil žádnou novinku (což se koneckonců může stát i příští týden) a poslední projekt Tonyho Scotta se musí lehce vztekat až na pozici č. 3. Remake kolejnicového thrilleru Únos vlaku Pelham 123 operoval se solidními trailery, ale i tak okolo něj nebyl kdovíjaký virvál. Léto holt překypuje blockbustery a kdejaký mezi nimi může zapadnout. Pelham nepochybně odtáhla jména Denzela Washingtona a Johna Travolty a zejména fakt, že Washington má své publikum jisté – jeho bratři na něj přijdou skoro vždycky. A i když jich není tolik jako třeba u Willa Smithe, na to, aby film nepropadl, to vždycky stačí.

K číslům: Pelham „otevřel“ za 25 milionů, což zhruba odpovídá prognózám před víkendem. Stomilionový rozpočet naznačuje, že v centrále studia Sony čekali víc, ale ani tržby okolo sedmdesáti milionů asi nebudou chápány jako jasný průšvih. Pelham si udělá slušnou reklamu před uvedením na DVD, kde mu bude přeci jen líp než mezi Transformery, Star Trekem a Terminátorem. Škoda jen těch průměrných recenzí…

O tom, že film za sto milionů si může vést mnohem hůř, se koneckonců přesvědčili Will Ferrell a režisér Brad Silberling (který komerčně pohřbil i Řadu nešťastných příhod). Dinosauří rodinná blbina Země ztracených stála přesně „kilo“, přitom po druhém víkendu má na kontě 34 milionů. A ztěžka se drápe už k padesátce. Teď hlásí z pátého místa v žebříčku devítimilionové tržby, stejně jako čtvrtá Noc v muzeu 2, k níž už za týden přiteče celkově stopadesátý americký milion.

Až tady proběhla nejzásadnější událost týdne: Kremace Eddieho Murphyho, kterého už prostě musí prohlásit za mrtvého – minimálně v kontextu áčkového Hollywoodu. Na jeho trapné komedie už nikdo nechodí. A dokud se zas nenechá upravit do podoby tří až pěti obézních černochů, tak jako v Norbitovi a Zamilovaném profesorovi, nikdo do něj prachy nenasype. Rodinná selanka Tak si představ vyžebrala o prvním víkendu jen pět milionů a absolutně propadla (rozpočet byl jedenáctkrát vyšší). Jelikož Murphy figuroval i v největším komerčním fiasku loňského roku Seznamte se s Davem, neměl by už dostat další šanci… snad jen k hýkání do mikrofonu během dabování Shreka (i když i tam by jej člověk nejradši zaškrtil). Takže: Riskne někdo toho Policajta v Beverly Hills 4?

Na chvost první desítky už pomalu padají Star Trek, neamerickým trhem usilovně zachraňovaný Terminátor 4, neamerickým trhem přeplácení Andělé a démoni (celosvětově už skoro půl miliardy dolarů!) a výborný horor Sama Raimiho Stáhni mě do pekla. Poslední dva vidíme v TOP 10 naposledy.

Žebříček k nahlédnutí zde.

Za týden nás čeká možná nejslabší letní víkend. Uvede se jen romantická komedie Návrh s Ryanem Reynoldsem a Sandrou Bullock a ztřeštěná řachanda Rok jedna o břuchu Jacka Blacka.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace