Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Pochvaly a pohlavky - jaro 2009


ikona
Cival
pochvaly a pohlavky
 

Pochvaly a pohlavky si získaly na frekvenci MovieZone FM docela slušnou popularitu, proto nastal čas oprášit jejich formát a vyrukovat s ním mezi písmenka. Systém zůstává stejný. Jednou za měsíc (či dva, či tři...) budeme rozdávat červené a černé puntíky, na vás bude s námi souhlasit nebo hlasitě protestovat. Kdo nám padl do oka tentokrát?

Cival

Pochvala: Megan Fox za to, že se dokáže chovat jako stejná vylízaná kravička jako leckteré její předchůdkyně ze showbyznysu, ale nikdy při tom neztratí svůj vražedný sex-appeal! Každé video s ní a každá póza při premiéře je faaaajn, takže si člověk může bezstarostně užívat její připitomělé úvahy o sexy herečkách v Hollywoodu, o snaze Scarlett Johansson být vnímána jako oduševnělá umělkyně a o radikální čistce ve střední Americe. Do toho občas něco zrecenzuje nebo něco prozradí o svém intimním životě. Lahodné. Do politiky s ní! 

Pohlavek: Psal se rok 2002 a já hltal každé číslo Cinemy, začal číst Premiere a šudlal první texty pro Filmpub. Udivuje mě, že o pár let později budu muset vysvětlovat, co to vlastně bylo za média. R.I.P. jim všem, ať už byly vztahy k nim během let jakékoliv. Snad nás jejich tragický osud nepotká dřív, než si premiéru odbude Epizoda VII Hvězdných válek.

 

imf

Pochvala: za comicsového Johna McClanea. Animované prequely, sequely a mid-quely - ať už ve statické nebo rozpohybované podobě - jsou cestou, kterou je třeba prorážet. Žádné omezení v podobě stárnoucích herců, neaktuálních témat a neschopných režisérů. Papír holt snese všechno a nemusíte na něm bičovat tempo, abyste se vešli do sto čtyřiceti minut stopáže. O kresleného Bruce Willise zkrátka strach nemám a doufám, že ho budou následovat i další ikony. Jak mohl být ten Terminator Salvation jiný, kdyby byl z papíru... Už od kasovního úspěchu prvního Spider-Mana filmy comicsům dost dluží, měly by začít splácet právě touhle cestou.

Pohlavek: MTV za všechno, co se na něm děje v posledních pěti, deseti letech. Zatímco na konci 90. let platilo MTV za ekvivalent mladého, agresivního stylu a mělo daleko do pejorativního označení, dnešní podoba Music Television je spíš než pro nekonečné šňůry videoklipů známá "díky" povrchním pořadům jako Cribs nebo Pimp My Ride, případně hybridům mezi Beverly Hills a reality show, ať už se jmenují Laguna Beach, Hills nebo bůhvíjak. Vrcholem jsou pak ohavnosti typu My New BFF (Best Friend Forever), ve které si Paris Hilton hledá kamarádku/kamaráda na život a na smrt. Uff... i ten Jackass byl ptákovina, ale aktuální programové schéma sráží MTV na úroveň Zone Romantica, kde běhají 24 hodin denně argentinské telenovely. Měl jsem docela radost, když na letošních MTV Awards tak masivně vyhrávalo Stmívání. Vítěz, kterého si tahle stanice bezesporu zaslouží. Ne, nezkouším vyvolávat flame. Jen si chci kopnout do sípající trosky, která tak dlouho a neúnavně deformovala vkus svých diváků, až jí to před celým světem spočítali i s úroky.

k0C0UR

Pochvala: Prima COOL mezi námi existuje už nějaký ten pátek a během svého života odhalila spoustu dramaturgických úskalí. Ty nebudeme dopodrobna rozebírat, protože kvůli nim tu dnes nejsme. Jsme tu kvůli českému dabingu Futuramy, který jistě zprvu mnohým způsobil drobnou srdeční příhodu. S odstupem mnoha týdnů je však třeba konstatovat, že došlo k ohromnému vývoji a tuzemský tým (Martin Stránský, Jan Dolanský, Dalimil Klapka a Bohdan Tůma) se do toho takříkajíc obul. Zhruba od poloviny druhé sezóny je výsledkem velmi ucházející dabing, kde se parta sehrává, otrkává a přichází látce na chuť. Česká mutace se sice stále blíží originálu asi tak jako čeští Přátelé těm originálním (tj. každá druhá nuance je pryč), ale pro předškolní mládež a diváky líné číst titulky je to alternativa více než dobrá a opravdu mě překvapila (v okamžiku, kdy jsem odhodil předsudky, že jakýkoliv dabing po roce 2000 musí být nutné zlo). Palec nahoru.

P.S. Minipochvala za Krausův neuvěřitelně esteticky vkusný let do jámy před pódiem při moderování letošní slovenské Miss. Včetně úžasně pohotové reakce!

Pohlavek: Pohár trpělivosti přetekl: mnou kdysi oblíbená a vyhledávaná hororová béčka dosahují v produkci Michaela Baye úplně nových rozměrů zhovadilosti. Doteď to šlo přejít s úsměvem, nicméně nový Pátek třináctého je „poctou“ tak lacinou, bezkoncepční a obecně ohromně dementní, že si nezaslouží jakýkoliv delší komentář. Vysílám na Baye apel, ať se doživotně věnuje tomu, co mu jde nejvíc – natáčení zpomaleně střílejících černochů a bitev obrovských robotů. Do klasik se nekope a pokud ano, alespoň s úctou k žánru!

Mr. Hlad

Pochvala: Pochvala směřuje ke Kateřině Brožové za to, že se na poslední chvíli vykašlala na politickou kariéru a zvolila Pojišťovnu štěstí před poslaneckou sněmovnou. Ne že by mě velký televizní román zajímal a že bych nějak výrazně sledoval kariéru Brožové, ale fakt, že zůstaneme ochuzeni o billboardy, kde herečka se svým umělým úsměvem pózuje spolu s Jiřím Paroubkem v růžové košili a slibuje rovnost, svornost, bratrství, si rozhodně pochvalu zaslouží. Idiotské seriály a zprávy z bulváru se totiž dají ignorovat mnohem jednodušeji než předvolební boj.

Pohlavek: Pohlavek dostane James Cameron za to, jak se chová ke svým fanouškům. Určitě si je dobře vědom toho, že Avatar je něco víc než průměrně vyhlížený velkofilm a spousta fanoušků od něho čeká minimálně revoluci. Premiéra je sice až za půl roku, ale režisér prvních dvou Terminátorů zatím spíš propaguje hru a ukázal nám jen pár nic neříkajících obrázků. Skafandr, náčrty mimozemšťanů, několik záběrů z natáčení a pár concept artů je zkrátka málo. Málokdo v Hollywoodu si může takhle hrát s diváckým očekáváním, ale přehánět by se to nemělo a Cameron by se měl modlit za to, aby první upoutávky posadily všechny na zadek.

st39.6

Pochvala: PALACE CINEMAS za druhou Filmovou noc. Dozvěděl jsem se o ní sice na poslední chvíli, ale do kina jsem se vrhnul doslova po hlavě. Takové akce bych bral každého čtvrt roku - držitelé Movie Card za pouhých 249,- (obyčejní smrtelníci pade připlatí) koupí lístek, vyrazí do kina a celou noc tam sledují odrazy ze stříbrného plátna. Letos navíc s "třidéčkem" v ceně. Člověk dožene hovadiny, na které by jinak vůbec nešel (Krvavý valentýn byl hloupější, než jsem čekal), stihne nějakou tu premiéru (Pařba ve Vegas je G.E.N.I.Á.L.N.Í!) a vůbec si užije trochu jiný kulturní zážitek. Na jeho opakování se těším už teď.  Dát pět filmů za noc, zmrznout na autobusové zastávce, spát během tří dnů jen čtyři hodiny a zpozdit Pochvaly a pohlavky o čtyřiadvacet epizod s Jackem Bauerem, to je přece k nezaplacení.

Pohlavek: BULVÁRU, který rozmazával smrt Davida Carradina. Ano, ona je to děsná hlína, když člověk umře. Jako by fakt, že se jedná o celebritu a způsob smrti "novináře" opravňoval k tomu, aby o tak smutné události psali pořád dokola. Je to unavující. Každopádně pokud Carradine na onen svět odešel opravdu tak, jak bulvár říká, tak odešel se stylem. Tak trochu po tarantinovsku. Užíval si do poslední chvíle. R.I.P.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace