Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Konečně fantasy bez fakanů!


ikona
Mr. Hlad
fantasy
 

Obří úspěch Pána prstenů ukázal, že na světě je dost diváků, kteří jsou ochotni zaplatit za lístek do kina na film, ve kterém běhají ušatí elfové, zamračení trpaslíci, létají draci a bojuje se o osud světa. Časem se však stala nemilá věc. Epické fantasy byly pomalu nahrazeny dětskými příběhy, které většinou za moc nestály a diváci už se děcek zachraňujících kouzelné říše pomalu přejedli. Čas od času se sice objeví něco originálního jako Most do země Terabithia, ale neúspěchy druhé Narnie, Zlatého kompasu nebo Inkoustového srdce naznačují, že tenhle subžánr už nikoho moc nezajímá.

Na HBO se tedy po letech konečně rozhoupali a rozhodli se dát fanouškům dospělejších a temnějších fantasy příběhů něco, po čem už dlouho volali. Po opravdu dlouhé době příprav se totiž konečně začíná točit adaptace ságy George R. R. Martina Píseň ledu a ohně. A pokud budou tvůrci věrní předloze, žádné otravné děti tu nebudou. A když ano, půjde o prvotřídní drsňáky nebo parchanty. Děj se odehrává v království, jehož trůn si nárokuje hned několik šlechticů a navíc se z exilu vrací i dcera bývalého uzurpátora. A na severu se za obří zdí, která by království měla chránit, začínají dít hodně děsivé věci. Martinova kniha je temná a opravdu jen těžko byste tu hledali morálně nezkaženého hrdinu a i ten největší Mirek Dušín se tu často chová jako prvotřídní hajzl.

Režie se ujme Thomas McCarthy, což je velmi zajímavá volba. S charaktery to umí, před pár lety si z Karlových Varů odvezl hlavní cenu za vynikajícího Přednostu a teď můžete v kinech narazit na jeho neméně dobrého Nezvaného hosta, díky kterému byl Richard Jenkins nominován na Oscara. Hledání herců bude ještě chvilku trvat, ale McCarthy už má alespoň někoho. Cynického liliputa a možná nejzajímavější postavu celé knižní série Tyriona Lannistera si zahraje Peter Dinklage. Když potřebujete někoho, kdo měří sotva přes metr a zároveň umí hrát, nemá cenu hledat dál. Každopádně zdá se, že Píseň ledu a ohně je v dobrých rukou a HBO se nikdy nebálo do podobně riskantních projektů nacpat peníze, tak držme palce, ať se můžeme v budoucnu uvelebit před televizí u pořádné fantasy.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (31)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace