Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Wolvie slušně zahájil léto


ikona
Cival
tržby
 

Kvalitativně si letní sezóna asi zasloužila lepší otvírak, ale co se financí týče, není si na co stěžovat. Nejpopulárnější z X-Menů splnil předpoklady a tlačil se k otvírákům původní comicsové série. První X-Meni startovali na 54 milionech, dvojka na 85 a trojka si o prvním víkendu připsala rovnou 102 mega. Wolverine měl podobné ambice, jenže to bylo ještě před tím, než se všechno pokazilo. Únik workprintu, nijak oslnivé trailery, naštvaný recenzenti a rozpačití diváci, to jsou všechno faktory, které musel Hugh Jackman odrážet svým charismatem.

Foxové mají docela velké štěstí, že filmový průmysl dnes funguje na bázi prvního víkendu. Rychle vydělej (ještě před tím než si budou všude povídat o tvých „kvalitách“), a pak ještě rychleji zmiz. Wolvie misi splnil. V pátek utržil 35 milionů dolarů, což je šestnáctá nejvyšší suma historie, za celý víkend si pak vysekal 87 milionů. U Foxů si oddechli, ale nejen já jim budu prorokovat střemhlavý pád ve dnech příštích. Za týden Wolverina rozmete Star Trek a mutant půjde drsně k zemi. Hádám, že minimálně o 60% (zklamání z filmu se projeví) a že v amerických kinech celkově neshrábne víc jak 180 milionů. Což bude výrazně míň než kolik utržily trojka a dvojka z x-menovské trilogie. Wolverineův rozpočet čítá150 milionů dolarů, takže Foxové se budou hodně zajímat o tržby ze zbytku světa, a pak teprve rozhodnou o osudu dalších sequelů i spin-offů.

Ostatní studia si ale oddychla, protože systém pořád výborně funguje. Počínaje prvním květnovým víkendem se multiplexy nafouknou a zvládnou schramstnout davy. A dovede to zařídit i jeden mutant v nepříliš dobré kondici. Co teprve už zmíněný Star Trek s parádními recenzemi, Transformeři nebo libově vyhlížející Terminátor? Bude rušno, pánové a dámy.

Ani komorní protiváha k velké comicsárně se neztratila. Na druhé pozici debutovala romantická komedie Bejvalek se nezbavíš, v níž Matthew McConaughey znovu usiluje o lásku. Patnáct milionů je trochu zklamáním, ale zase ne takovým, aby z toho musel Matt mít těžkou hlavu. Bejvalky si na 40 milionů z Ameriky přijdou.

Ještě o dvacet milionů víc vydělá béčkový erotický thriller Obsessed s Beyoncé a Ali Larter. Základy nečekanému úspěchu byly položeny už o předchozím víkendu, teď konto nabobtnalo už „jen“ o dvanáct milionů, při propadu o 57%. Nás musí mrzet, že hned po vynikajícím startu v amerických kinech byla zrušena česká premiéra. Krásky v kalhotkách jen na DVD.

Zbytek desítky už moc zájmu nebudí – tituly z něj už mají to nejlepší za sebou, teď se všechny vešly mezi šest a tři miliony dolarů. Za rodinnou komedií Znovu 17 se dál drží úspěšný animák Monstra vs. vetřelci, za ním fidlá na cello Sólista, a pak se v rychlém sledu tlačí bitkařina Život je boj, dokumentární Země, výborně hodnocené drama Na odstřel a zpropadená celovečení Hannah Montana. Kapitána Kirka na ně!

Kompletní výsledky tady.

Za týden se konečně naplno odhalí Star Trek J. J. Abramse. Dejme si na jeho start pozor, protože dost pravděpodobně rozhodne o budoucnosti Star Treku a vlastně i celého žánru sci-fi na několik let dopředu. Space opery mají šanci znovu ožít, snad je diváci nezradí. Jedinou jeho konkurencí bude stylově vyhlížející gangsterka Next Day Air.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace