Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Mutace na druhou


ikona
imf
témawolverine
 

Kolik mutantů znáš, tolikrát jdeš do kina, případně co ukradneme my, to nebude moct použít Marvel. Zhruba podle takových pravidel se u Foxů zařídili při natáčení Wolverinea. I když lze bezpečně předpokládat, že Foxové mají prostě celý ten X-Men balík nakoupený a poctivě dojí každého člena jeho rozsáhlého univerza (musí, nedovedu si představit, že by všechny ty nové postavy nestály studio ani cent). Pro Marvel to byl dost možná neuvážený krok, protože až vystřílí všechny své áčkové trumfy (plus mínus za pět let?), zjistí, že jim tahle mutující cháska zatraceně chybí. Info o tržbách Wolverinea ještě nemáme, ale podle odhadů by to mohlo být vysoko nad Hulka (55M) a jen těsně pod Iron Mana (98M). Přičemž je pravděpodobné, že Foxové na Wolviem trochu víc šetřili a i s přetáčkami se vešli do 150 milionů? Co chceme zdlouhavou řečí peněz naznačit? Že nás v případě slibného openingu čekají další filmy. A pravděpodobně nejen s Wolverinem. Kromě adamantiového poloboha čeká na startu i mladý Magneto a dost možná i některý z tuctu nových mutantů, kteří se mihnou po boku Hugha Jackmana v jeho sólovce. Chcete se mrknout jaký mají potenciál a jestli se hodí na stříbrné plátno nebo jim to víc sluší na stránkách comicsu?

Sabertooth (Victor Creed)

Znamá postava jak z Wolverinea, tak z prvních X-Menů. Brácha Wolverinea a zároveň jeho úhlavní nepřítel. Ačkoliv spojitost mezi Schreiberem a Tylerem Manem není ve filmu dostatečně (=polopaticky) naznačena, věrný fanoušek zná a ví, tudíž je mu jasné, že Sabertooth je v podstatě zmapovanou postavou. Přesto je tu zhruba dvacetiletá díra, kterou lze vyplnit, podobně jako se tomu bude dít u Wolverinea. Ten by měl v dalším díle prodělat samurajský výcvik. Potíž je v tom, že nejlepší Sabertooth zápletky Fox vzal a smíchal je do univerzální hnědé omáčky, která vykryje celého Wolverinea. Takže už pravděpodobně není kam stoupat. Sabertooth by se mohl objevit v Magnetovi nebo se mihnout v dalším Wolverineovi (ti dva spolu bojovali každý sudý pátek), ale sólovku by z toho neuvařil ani Zdeněk Pohlreich, při vší úctě k vynikajícímu Schreiberovi.

Agent Zero (David North)

Vývoj situace ve Wolverineovi ho odsuzuje k prequelu, ale sympatické podání Daniela Henneyho a velmi pěkné schopnosti vás nutí mu fandit, i když slouží vrchnímu záporákovi Strykerovi. V comicsu původně známý jako Maverick měl schopnost absorbovat jakýkoliv úder či náraz bez jakéhokoliv vlivu na jeho tělesnou schránku. Časem se zlepšil natolik, že obdrženou energii uměl předat dál (judisti by záviděli). V programu Weapon X mu navíc byl podobně jako ostatním implementován speciální gen proti stárnutí. Ne tak účinný jako má Wolverine, ale i tak to potěší. A jako bonus? Jeho tělo je imunní vůči jakýmkoliv pachům, což znamená, že ho nevystopuje ani ten nejlepší lovec. Ve filmu se ale především hraje na jeho schopnost střílet superpřesně z čehokoliv, případně někomu urazit hlavu holou rukou. Budí dojem typického žoldáka, ale bohužel i poskoka hlavního záporáka. Období před Weapon X lze navíc zaměnit s jakýmkoliv špionážním thrillerem, takže ho berme pouze jako kousek mozaiky.

Blob (Fred Dukes)

V comicsu je to od začátku obří, nezničitelná koule hmoty, která má díky neuvěřitelné váze také neuvěřitelnou sílu a dokonce vlastní gravitační pole. Může se vám zdát, že takový mutant je skoro k ničemu, ale Bloba chrání speciální vrstva pokožky a proto se jeho kůže nedá prostřelit nebo protrhnout (adamantiové čepele by nesouhlasily, ale takových zbraní je na světě málo). Ve filmu sice potkáme jeho hubenou verzi, ale po rozpadu Weapon X se Dukes začne přejídat a změní se v neforemnou haldu slizu. Když ho Wolverine označí za Bloba, neuvěřitelně se naštve a pak musí následovat nefér taktiky (loket do hlavy, podobně to udělal v comicsu Magneto), aby byl vůbec k zastavení. Pro jeho další setrvání ve filmových comicsech hraje hned několik věcí - potřeba širokouhlejších kamer, jeho nesnesitelná povaha, nedostatek zajímavých zápletek. Je celkem zábavné, že po M-Day, radikálním comicsovém řezu, ve kterém většina mutantů, včetně Bloba, ztratí své schopnosti, se Dukesovi podaří zhubnout, stane se ultimátním rádcem přes ztrátu váhy a dokonce natočí v Hollywoodu film. Že byste na něco takového koukat nechtěli? Kdo by se vám divil...

John Wraith

Vrchní teleportér, který ve filmu po rozpadu Weapon X vlastní tělocvičnu, kde dává tlustému Blobovi do těla. Je poněkud chabý, co se týče životopisu, takže jediná věc, kterou Foxové nestihli ve filmu propálit je jeho paranoia z toho, že ho chce někdo zabít. Jeho dům i s přilehlým okolím je tak podminovaný, že by se Stalloneův Specialista bál na něj namířit byť jen kameru. Will.I.am z Black Eyed Peas je sice comicsové předloze podobný, ale ve snímku se soustředí spíš na to, aby byl co nejvíc cool, takže člověčí podstatu Johna Wraitha (nick Kestrel vlastně ani nepadne) nehodlá zkoumat nikdo. V Ultimate sérii jsou jeho osudy o poznání zajímavější, ale hrábnutím do nich by Fox narušoval hned několik časových linií naráz. Už takhle ždímal Wraitha nad rámec jeho možností. V comicsu totiž svou schopnost teleportace skrývá dokonce i před kamarády z týmu, kdežto na stříbrném plátně skáče z místa na místo čistě z hecu.

Bolt (Chris Bradley)

Dominic Monaghan hraje ve Wolverineovi nikoliv superpsa, ale superhrdinu, který je schopen kontrolovat veškerou elektrotechniku a sám vyrábět elektřinu, případně ji ve formě výbojů a blesků vrhat proti čemukoliv, co se mu nelíbí. Fór s rozsvícenou žárovkou v ruce sice uměl už Zdeněk Svěrák, ale Bolta se vyplatí zastihnout nepřipraveného. Ve filmu má sice povahu roztomilého králíčka, takže s ním Sabertooth nemá moc práce, ale v comicsu je to schopná postava, která se v X-Menech kamarádí s Icemanem a pouští do protivníků takové pecky, že prdí jiskry ještě v dalších pěti vydáních. Jeho marvelácká stopa je bohužel příliš mělká na to, aby se ještě někdy někde objevil. Ostatně i ve filmu je ho pomálu a v závěru ani neuvidíme, jestli si od něj Weapon XI něco půjčil. Monaghan nicméně odvedl slušnou práci.

Gambit (Remy LaBeau)

Jestli po někom fanoušci volají stejně hlasitě jako po Wolverineovi, pak je to bezesporu Gambit. Chyběl už od prvních filmových X-Menů a producenti dlouho váhali s jeho nasazením, protože nechtěli Wolverinea zastínit. Také se spekulovalo o tom, že Josh Holloway se pro tu roli narodil, ale nakonec ho nahradil mladší Taylor Kitsch (seriál Světla páteční noci). Pravděpodobně i proto, že Foxové potřebovali mladého Gambita, aby měli do budoucna na čem stavět. Holloway by tu roli v sólovce, která by se odehrávala deset, patnáct let po Wolverineovi, mohl klidně dostat. A byl by vynikající. Kitschův Gambit je sice trochu trouba, ale charisma mu nechybí a díky jeho schopnosti napumpovat výbušnou energií jakýkoliv předmět (nabij-zahoď-vybouchni) je veeelice nebezpečný. Plus fešák, plus geniální hráč pokeru, zloděj a podvodník. Plus občas hláškuje stejně neodolatelně jako Logan. Už chápete, proč s jeho nasazením Foxové tak váhali? Spolu s Magnetem měl Gambit vždycky největší šanci na sólovku a dá se čekat, že i po rozpačitých reakcích fanoušků by do toho studio šlo, pokud se Wolverine pohodlně zaplatí. A že je kde brát. Gambitova dlouhá řádka schopností, stejně jako bohatá comicsová historie (výcvik u nejlepších zlodějů na planetě) by případné filmové sérii zajistila dlouhý běh. Gambitovi hraje do karet, že je hodně podobný Wolverineovi, takže kdyby se Jackman na filmy vykašlal, tohle by mohla být odpovídající náhrada.

Deadpool (Wade Wilson)

A ještě je tu jeden pán na sólové holení. Deadpool je ve filmu zdaleka nejméně vytíženou postavou, protože se pořád obíhá kolem jeho člověčího ega jménem Wade Wilson. Skvěle vytrénovaný zabiják, jehož katana a hlasivky nikdy nezůstanou v klidu. Je ukecanější než Spider-Man, pořád si ze všeho dělá legraci a své kolegy přivádí k šílenství. Ryan Reynolds ho vystihnul skvěle, ostatně kromě Wesleyho Snipese (Blade) je jediným hercem v comicsovém vesmíru, který svou postavu dostal na starost bez castingu. Reynolds tak dlouho chodil po Hollywoodu a tvrdil, že miluje Deadpoola, až mu ho Marvel, při pohledu na jeho muskulaturu a zástup nadšených fandů, odklepnul. Průšvih filmu je, že... Deadpoola v něm neuvidíme. Celý děj je vystavěn jako taková cestička k téhle postavě sužované rakovinou a znetvořením tak hrozným, že musí neustále nosit masku. Ve filmu sice s jeho příběhem dost rotují (o rakovině ani slovo, to se v Hollywoodu nenosí, vždyť i Tony Stark začne chlastat až ve druhém Iron Manovi), ale základní atributy zůstávají. Wade má zpomalené stárnutí, zrychlenou regeneraci a bezkonkurenční výcvik v bojových umění, zvlášť potom v umění meče. Katanu v podstatě neodloží, co je vteřina dlouhá. Foxové to sice zamotali natolik, že Reynolds relativně rychle zmizí ze scény a objeví se pak už jen jako Weapon XI (o tom níže), ale konec je otevřený a možnosti obrovské. Deadpool je totiž ohromně populární postava, trousí neustále vtípky a také jako jeden z mála hrdinů mluví přímo se čtenářem, takže si je dost možná vědom toho, že je hrdinou comicsu. Jeho autoři jsou k němu zkrátka velmi otevření, takže rychle zapomenete na to, že je to docela parchant a má až příliš schopností. Dalo by se vlastně říct, že cheatuje. Ostatně už třikrát umřel a vylízal se z toho. S Reynoldsem v hlavní roli je to sázka na velký trhák a potřebné rozšíření superhrdinského rybníčku. Už se nemůžeme dočkat.

Weapon XI

Kdo si doma opakuje mutantní násobilku, ten jistě ví, že Weapon X je Logan aka Wolverine, což znamená, že Weapon XI musí být silnější a lepší. V comicsu to probíhá úplně jinak a naruby, ale ve filmu Stryker jedenáctku narychlo upeče ze zajatého Wadea Wilsona (viz výše), kterému do DNA vpraví schopnosti dalších postav - Johna Wraitha, Cyclopse a bůhví koho ještě. Výsledkem je vzhledově nedochůdče (na pigment a oční řasy se autoři vykašlali, když se Wolvie začal dobývat do laboratoře), ale s nakopnutou regenerací, katanami v pažích, na způsob Loganových adapmantiových čepelí, a schopností se teleportovat, házet "lejzry" a kopat jako Scott Adkins, jenž za Reynoldse ve finálové bitce zaskočil, to už by rozhodilo i největší z borců. Není divu, že Wolverine a Sabertooth musejí spolupracovat, ale ani tak to nevypadá, že by si je jedenáctka nedala k snídani. Malou lstí nakonec vítězí, ale jen ti největší comicsoví fandové vědí, že pod ruinami obří chladící věže leží trosky těla, ze kterých vzejde ošklivě znetvořený Deadpool, jež si ponechá všechny získané schopnosti. Možná chcete argumentovat tím, že z takového zranění se nemůže dostat, ale jak jsme řekli. V comicsu Deadpool třikrát umřel a jeho regenerační schopnosti, nakopnuté právě touhle epizodou, ještě převyšují ty Wolverineovy. A milý Logan se v comicsovém souboji s Hulkem dokonce přetrhnul vejpůl, aby zelenou horu svalů porazil. Tomu se říká obětavost. Deadpool na hrad, jen škoda toho Adkinse. Kope mu to moc pěkně, ale devadesát devět lidí ze sta v publiku si bude myslet, že je to Reynolds v make-upu. Nevděčná práce, jen co je pravda.

Silver Fox (Kayla Silverfox)

Spoilery... tramtadadá... v comicsu poměrně nudná postava, do které se Wolverine zakoukal jen díky jejím půvabům, ve filmu pak sice se zkopírovanou zápletkou z papíru (však uvidíte), ale s novou schopností - ovlivňovat lidské myšlenky. Stačí jí na někoho sáhnout a může ho třeba poslat pěšky v zimě pro jahody až ke dvanácti měsíčkům. Jejich romance s Wolverinem je hlavním motorem filmu a celkem to funguje, až na ten poslední zvrat, který by snad záviděly jen čtenářky harlekýnek. Její osudy se ve filmu uzavřou, její znovuzjevení by sice podle comicsových měřítek bylo možné, ale filmoví diváci jsou na podobná deus ex machina řešení trochu citlivější.

Cyclops, Emma Frost

Zatímco oční lejzromet je starý známý z X-Menů, jehož kapitola se v rámci Wolverinea rychle otevře a zas uzavře, aniž by se navzájem potkali (mladý Cyclops Wolverinea mine s rouškou přes oči a setká se s Xavierem, který ho odveze do své školy pro nadané mutanty, tady už navazuje jednička X-Menů), Emma Frost je nováčkem filmových X-Menů. Pod pozdějším vedením Xaviera je schopná základní telepatie, ale její hlavní schopností zůstává proměna kůže či celého těla v diamant. Především je tu ale proto, že s ní chce skoro každý mutant randit, což ovšem nevysvětluje, proč ji ve Wolverineovi hraje děvče, co vypadá jako generálka hvězdné pěchoty z konkurzů na High School Musical. Ve filmu jde o sestru Silverfox, v comicsu nikoliv. V některém z X-Men filmů by se jistě mohla mihnout, ale zřejmě jen jako křoví.

Čestné roličky

Cameo Storm můžete vidět v traileru, ale ve filmu byste si vykroutili oční nervy. Počkejte si na DVD. Jeho odsunutí z finálního sestřihu ale naznačuje, že její sólovka asi není na pořadu dne. Celkem potěší i mžikový záběr na Toada (jeho jazyk si nespletete) a superrychlého Quicksilvera (v comicsu mimochodem Magnetova syna). Ale to musíte být vážně ve střehu. Digitálně vylepšeného Patricka Stewarta jako Profesora Xaviera si bohužel všimne každý. Jeho omlazený vzhled nahání hrůzu nejen štěňátkům a těhotným ženám. Je to děsná triková flákota, které ještě nahrává, že Xavier mluví se Cyclopsem pomocí myšlenek, a tak neotvírá pusu. Máte z něj dojem jako z narychlo uplácaného digitálního sněhuláka. Spekuluje se, že Stewart ani nebyl na place a že prostě nadaboval tuhle stvůru, kterou slepili z pěti jeho středoškolských fotek. Po trikově zvládnutém Buttonovi velká prohra pro filmové omlazovače a výjev, který z hlavy ještě pár týdnů nedostanete.

Samotný Wolverine se ale v mojí "šišce" drží zuby, drápy celkem úspěšně. Přes jen mírně nadprůměrné hodnocení jsem naprosto otevřen možnosti foxovské manufaktury... každý druhý rok jeden mutant navrch, se stamilionovým rozpočtem, jako přímá konkurence Marvelu? Proč ne, ostatně Foxům asi nic jiného nezbude, protože jejich ostatní projekty jsou katastrofální. Mutanti jsou trumfovým esem, teď jen musíme počkat, jestli jich má studio v rukávu víc než čtyři. U Gambita bych si byl jistý klidně i tuctem. Tržby a další kroky 20th Century naznačí, jestli se máme na další útok splašených genů těšit nebo se ho bát.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (15)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace