Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Torino ve vysokých otáčkách


ikona
imf
 

Clint Eastwood je borec. V televizích možná za chvíli znovu začne úřadovat Jack Bauer, ale to nic nemění na tom, že nejdrsnější důchodce planety bravurně zvládá dvojitou šichtu. Nestačí mu komandovat lidi za kamerou, drtí všechny a všechno i před ní. A teď za to dost možná schytá, kromě cen a pochvalných kritik, i dárkový koš od Warnerů. Gran Torino totiž s velkým náskokem ve druhém letošním víkendu obsadilo první místo. Nemůžeme říct, že nás to nepřekvapilo, protože poslední eastwoodovky otevíraly sotva s polovičními tržbami. Gran Torino si sáhnul na třicítku (29.05M), což je v kombinaci s oscarovým šepotem a oblíbeností týpka, jehož vráskami by projely i dva popelářské vozy vedle sebe, mimořádně příjemná vyhlídka. Oscarové filmy se většinou točí za peníze, které vydělaly jiné projekty (v téhle oblasti mají Warneři na rozdávání), ale Eastwood o almužnu žebrat nemusí. A my se už nemůžeme dočkat, až Torino zaparkuje i na českém dvorku.

I další pozice patří novinkám. Romantická komedie Bride Wars nepřekvapila. Dvě oblíbené herečky, ultrastupidní zápletka a spousta svatebních dekorací. Výsledkem je úspěch přesně kopírující loňských 27 šatů. Kate Hudson prožívá období, kdy ji vidíme ve VŠECH romantikách sezóny (ne že by jich bylo zas tak moc), Anne Hathaway by z něj nejradši utekla k charaterním rolím, ale pořád je příliš mladá a sexy, než aby dostávala party, které odmítla Nicole Kidman. V tomhle kombu se jejich star-power nesčítá ani nenásobí, ale na 21.5M to bohatě stačilo. Už vidím, jak se to bude v Tipovačce hemžit stoprocentními odhady. Tuhle cifru by poslepu trefily i elitní čarodějky z primácké guilty-pleasure relace Volejte věštce. Do roka a do dne můžeme čekat další přísun. Saw hadr!

A když už mluvíme o hororech, na třetím místě najdeme The Unborn. Videoklipová vykrádačka všeho, co bylo v žánru natočeno od Vymítače ďábla, opatřená razítkem Michaela Baye, se ukázala býti překvapivě životaschopnou. Jestli za to mohou slibné upoutávky nebo svůdná herečka na plakátě bychom mohli spekulovat donekonečna. A bylo by to marné. Některé horory propadnou, jiné vyskočí k číslům, které je zaplatí ještě než poslední víkendový návštěvník opustí sál. Unborn skončil někde mezi. Hezkých 21 milionů, které zaručí, že příští neděli už to bude na dostřel od skromného rozpočtu (30M). Míšovi jeho úspěch přejeme, horor to asi bude prachmizerný, a všichni budou vyzdvihovat stoupající úroveň britské bubu-školy, ale občas to vypadá, že kromě nezničitelného Jigsawa už v kinech žádný jiný vybíječ neordinuje. Tak alespoň že takhle.

Bramboru ohlodává úspěšný čoklík v slzopudném Marley a já. Největší radost asi dělá Davidu Frankelovi, který se za posledních pár let pěkně vypracoval. Od pár epizod Sexu ve městě k Ďábel nosí Prada, až ke zlatonosnému štěněti, jež trhalo vánoční rekordy. Nedivte se, až bude napřesrok tenhle newyorský padesátník krotit nějakou další knižní adaptaci nebo sequel něčeho, co máte rádi. Otázkou zůstává, co úspěch Marleyho udělá s kariérou Jennifer Aniston a Owena Wilsona. Všichni totiž víme, že za všechno může to zvíře. :)

Jinak stojí za pozornost hlavně pátý Benjamin Button, o němž se mluví tak hlasitě, že už během týdne všechny přesprintoval (v denních tržbách i toho psa), a o víkendu to těsně nandal jinak skálopevnému Sandlerovi. Pro Davida Finchera je to povzbuzení před oscarovým honem. Vypadá to, že jeho stopadesátimilionový opus by se mohl nakonec zaplatit. Tak či onak musí Buttona podržet evropa a případná transfůze plešounů, protože k těm třem stovkám milionů na tržbách je ještě zatraceně daleko. Sandler naproti tomu, stejně jako sedmý Cruise ve Valkýře, musí operovat s polovičními rozpočty, takže se za svoje propady tentokrát stydět nemusí. Hlavně tedy Cruise, protože jeho téma je o Vánocích rozhodně větším riskem, než rodinný film o kouzlu pohádek. Na druhou stranu, za takhle odfláknutý film si komediální legenda malou facku z červených čísel zaslouží. Nebo možná dvě, aby se prokrvily obě tváře. O nic líp na tom ale není ani Jim Carrey s Yes Man, který to na domácím poli nedotáhne ani na 100 milionů, což se Carreymu nestalo od dob Já, mé druhé já a Irena. Finanční krize zřejmě komikům nepřeje. Indickým skoro-milionářům ovšem ano, Danny Boyle trpělivě ukrajuje z velkého koláče a jeho Slumdog Millionaire (odmítám použít český název) už má vyděláno. 34 milionů v amerických kinech versus patnáctimilionový rozpočet. Po vlažných tržbách Sunshine určitě velké zadostiučinění. A jestli Boyle na Glóbech (už dnes v noci) něco vyhraje, určitě bude jeho úsměv ještě širší.


Na co se můžeme těšit příště? Leden je skladištěm filmů, jejichž naděje producenti už dávno zahrabali šest stop pod zem. Rodinná šílenost Hotel pro psy, další hororový remake do počtu My Bloody Valentine 3-D a velmi nevyzpytatelná rap-biografie Notorious. Kolik Hummeru a Escalade se vejde na parkoviště před kinem? Počítejte s námi. Už příští víkend.

Kompletní žebříček ZDE

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (8)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace