Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Shia znovu první


ikona
Cival
tržby
 

Fíha, to byl zase víkend. Shia LaBeouf (Indy 4, Transformers, Disturbia) si v něm mohl myslet na překonání rekordu Reese Witherspoon v kategorii nejlepší zářijový otvírák. Potřeboval k tomu šestatřicet milionů, nakonec si ovšem jeho popcornová jízda Oko dravce vymínila melounů jen 29. Pro nepříliš nákladný thriller to jsou slušná čísla. Můžeme díky nim mluvit o prvním podzimním hitu, jakkoliv na vysněnou metu sta milionů v tomhle případě nedojde... Kdo za to může? S trochou nadsázky bychom mohli vinu svalit na prezidentské kandidáty a jejich debatu, která v pátek večer prý poznamenala výnosy kin (Oko dravce urvalo v pátek 9,  v sobotu už 12 milionů), mnohem větší roli ale v tomhle případě hrají recenze. Málokdo se jimi možná řídí, málokdo kvůli nim odbookuje rezervované lístky, ale když kritici vylíčí Oko dravce jako otravnou kravinu plnou logických nesmyslů, logicky to návštěvnosti neprospěje. D. J. Caruso tak musí litovat, že za mořem nerecenzují imfové (90%) a Fukové (100%) a že má Oko dravce průměrné hodnocení pod 50%. Mimochodem, jak je na tom Oko doopravdy se dozvíte snad už zítra po půlnoci v naší recenzi... :-)

Druhé místo ovládly kýčovité Noci v Rodanthe. Diváky zjevně pořád zajímají koně klusající po plážích i letmé polibky Richarda Gerea s Diane Lane. Romantika pro střední generaci díky tomu nasbírala slušných 13 milionů. Thriller Lakeview Terrace potom logicky neměl nárok – klesl o 53% na úroveň sedmi milionů, zajišťující bronzovou pozici.

Na dalších místech se ale děly věci. Čtvrté melodrama Fireproof se z 836 kinosálů (Oko dravce jich mělo čtyřikrát víc) vyšvihlo k víc jak šesti milionům. Oslava hasičstva přitom vypadá naprosto zrůdně už z trailerů, jež jsme kvůli přílišné koncentraci tupého patosu, odmítli zařadit do naší databáze. Problém je v tom, že tuhle ultralevnou produkci televizního střihu (rozpočet prý činí půl milionu dolarů), propagovala nejlepší reklamní agentura světa: Církev svatá. Takových filmů se do roka objeví několik, jen na některé z nich ale dokáží pastýři nahnat tolik oveček, až se z toho filmovým fanouškům derou slzy do očí. Tohle je ten případ. Pomodleme se, ať je na dlouhé měsíce poslední.

Od pátého po osmé místo se už snaží opravdové filmy. Páté Po přečtení spalte spadlo oproti minulému týdnu o 44%, připsalo si šest mega a upravilo svůj účet na 45 milionů. Šestý Igor klesl sice jen o 29% (animáky vydrží), z průběžných 14 milionů se ale vyhrabe sotva k třicítce. Sedmá a osmá pozice patří neúspěšným, tedy kriminálce Righteous Kill a přisprostlé romantice Kamarádova holka.

Desítku uzavírá černošský kýč Tylera Perryho Family That Preys, ještě před ním se dere na scénu i černošský příspěvek k válečné tematice, drama Miracle at St. Anna. Spike Lee v něm líčí „zázrak“, jehož se na italském území dotkli afroameričtí vojáci během druhé světové války, výdělky tohohle ambiciózního projektu ovšem dvakrát zázračné nejsou. Za první víkend jen tři a půl milionu, to pro počin se čtrnáctinásobně vyšším rozpočtem nevěští nic dobrého. Miracle má navíc velmi špatné recenze, takže těžko věřit v jeho dlouhou výdrž. Budiž to poučením pro ostatní filmaře: Kašlete na umělecké ambice. Točte jednoduché hnačky pro divačky telenovel. Utržíte víc.

Za týden přijdou do široké distribuce komedie An American Carol a Čivava z Beverly Hills, humanistické drama Blindness, Kinnearův Flash of Genius a dva snímky s velmi dlouhými názvy: How to Lose Friends & Alienate People a Nick & Norah's Infinite Playlist.

Jedno psisko vládne všem?

Kompletní výsledky z tady.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace