Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Proyas se definitivně vrací...


ikona
imf
alex proyas
 

...ale jede správným směrem? Pětačtyřicetiletý rodák z Egypta natočil před pár lety velkolepou sci-fi Já, robot s Willem Smithem v hlavní roli. Určitě si jí pamatujete. Blockbuster jako hrom, rozpočet lízající sto padesát milionů dolarů a báječné výdělky. Jen blázen nebo snílek by od takhle rozjetého byznysu odešel. Alex na dlouhá léta zmizel z šoubyznysového radaru (nikdo neví, co vlastně dělal :), aby se v příštím roce konečně vrátil. Že vás to nebere? Ten člověk kromě robotí megastory natočil třeba Vránu nebo Smrtihlava. Jeho vizuální cítění bych se odvážil v hollywoodském mainstreamu srovnat snad jen s Guillermem Del Torem. Jenže zatímco šílený Mexičan momentálně sahá na trůn nejvyšší (scénář k Hobitovi už je v přípravě), Proyasovi tahle prázdninová pětiletka k áčkovým titulům nepomůže. Musí začínat hezky od nuly... resp. od Nicolase Cage.

Knowing samozřejmě nevypadá úplně marně a i když musí Proyas krotit jen padesátimilionový rozpočet, je tu slušná šance, že snímek bude mít atmosféru jako trám a pomůže nejen Proyasovi, ale hlavně Cageovi. Zápletka není marná, pokud vám unikl trailer, určitě to napravte. Knowing už je ale v podstatě dotočený a Proyas se tedy musel rozhlížet po dalších projektech. Původně se spekulovalo o tom, že jeho velkým comebackem bude sólovka comicsového Silver Surfera, což je projekt, o kterém se pozvolna začíná mluvit nahlas i u Foxů. Na stříbrného týpka na prkně si ale budeme muset chvilku počkat, proto se Alex vrhnul na adaptaci jedné z knížek svého oblíbence Roberta A. Heinleina. Možná si ho pamatujete z knížek jako Hvězdná pěchota nebo Vládci loutek, které Hollywood zprznil natolik, že v nich čtenář předlohy marně hledá autorův záměr (Hvězdná pěchota např. nezapře Heinleinovu lásku k vojenskému drilu a sáhodlouhým popisům nudných situací, ze kterých crčí štábní kultura a ponožky vyrovnané do komínků).

Povídka The Unpleasant Profession of Jonathan Hoag ale pochází z jiného soudku. Hlavní hrdina, milovník dobrého jídla a umění, v ní zjišťuje, že vlastně neví, čím se živí. Když se ho někdo u večeře zeptá na povolání, neumí mu odpovědět, protože vzpomínky na denní aktivity jsou v jeho hlavě podivně rozmazané. Navíc za nehty tu a tam najde zbytky něčeho, co až nápadně připomíná zaschlou krev. Kontaktuje tedy detektivní agenturu a nechá sám sebe sledovat. Pověří tím dvě soukromá očka - Teda a Cynthii. Manželské duo začne Jonathana sledovat a věci se začnou hodně, ale opravdu hodně komplikovat.

Kdo nečetl a má rád jemné mrazení v zádech, tomu bych vřele doporučil. Komu se číst nechce, ten si bude muset počkat na film. S žádnými přerostlými roboty, explozemi a skoky z rozjetých tanků ale nepočítejte. Za dalších padesát milionů si Proyas ostatně ani nemůže vyskakovat. Na dobré obsazení by to ale stačit mělo. Tak držíme palce.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace