Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Filmoví dobrodruzi téměř od A do Z


ikona
Mr. Hlad
angelina joliebrendan fraserindiana jonesjackie channational treasure 2nicolas cage
 

Letos jsme si mohli v kinech užít rovnou trojici filmových dobrodruhů. Vrátil se legendární Indiana Jones, v kinech se teď prohání i likvidátor mumií Rick O`Connell a na začátku roku se ukázal i Ben Gates a zase odhalil nějaké to typicky americké tajemství. Krom téhle trojky je ale filmových hledačů pokladů podstatně víc.

Jméno: Henry „Indiana“ Jones junior – tetralogie o Indiana Jonesovi
Působiště: Egypt, Jižní Amerika, Indie, blízký východ a vůbec celý svět
Parťáci: Steven Spielberg, George Lucas, John Rhys-Davies, Sean Connery, Shia LaBeouf

Legenda všech legend, král dobrodruhů, propagátor klobouků a nejdrsnější archeolog, jakého kdy filmový svět poznal. Na rozdíl od svých kolegů preferuje před bádáním z kanceláře práci v terénu a je mu jedno, že se musí poprat s naštvanými domorodci, šílenou sektou, všehoschopnými nacisty nebo psychopatickými sovětskými telepaty. Schopnost improvizovat v každé situaci a touha zjistit, co je za těmi zavřenými dveřmi, kolem kterých se válí lidské kosti, vždycky zvítězí nad pudem sebezáchovy. A je to dobře. I když jeho návrat po téměř dvou desetiletích nebyl úplně přesně to, co bychom si představovali, stále ještě jsou jeho dobrodružství prvotřídní zábava.

Jméno: Rick O`Connell (Brendan Fraser) - Mumie
Působiště: Egypt, Čína
Parťáci: Stephen Sommers, Rob Cohen a naštvané mumie

Letos měl být přímou konkurencí pro Indiana Jonese, bohužel změna prostředí a režiséra mu ani trošku neprospěly. I když pořád má charisma a talent k hláškování, jeho čínské dobrodružství byla celkem nuda. A to v něm figurovala mumie, která umí vrhat ohnivé koule a mění se v trojhlavou saň. Bohužel Rick O`Connell a jeho famílie ukázali, že potřetí do stejné řeky nevstoupíš. Pořád je sice možnost, že se za pár let vrátí ještě jednou, ale pokud nezmění přístup a podpůrný tým, nejspíš nebude o co stát. Je škoda, že hrdina, který začínal tak trochu jako Indiana Jones pro nové tisíciletí, skončil jako nudný čtyřicátník, jenž už pravděpodobně nemá moc co nabídnout.

Jméno: Ben Gates (Nicolas Cage) – Lovci pokladů
Působiště: USA
Parťáci: Justin Bartha, Diane Kruger, Jerry Bruckheimer, Jon Turteltaub

I když ve filmovém světě kope nižší ligu než Indiana Jones nebo Rick O`Connell, diváci na jméno Ben Gates slyší více než dobře. Nadšený historik z lehce pošahané rodiny se pokouší ukázat Spojené státy jako zemi plnou historie a tajemství a poměrně se mu to daří. I když se zaměřuje spíše na mladší, rodinné a vůbec méně náročné publikum, stále si udržuje svůj styl a jeho akce vyloženě nudné nejsou. Na druhou stranu k pořádnému dobrodružství mají stále dost daleko. Možná, že až se ve třetím díle vydá mimo území USA (mluví se o Velikonočních ostrovech), začne to konečně pořádně lítat. I když kdyby se Gates místo toho raději pokusil po originále americké ústavy ukrást třeba takovou Sochu svobody, mohlo by to být také zajímavé.

Jméno: Robert Langdon (Tom Hanks) – Šifra mistra Leonarda
Působiště: Paříž, Vatikán
Parťáci: Ron Howard, nějaká sympatická dáma po boku a nevypočitatelný kadeřník za zády

Robert Langdon měl na to, aby byl Indiana Jonesem pro jednadvacáté století. Prvotřídní vzdělání, čuch na průšvihy a přitažlivost záhad ho předurčovala k tomu, aby se proháněl po světě a vykrádal starobylé chrámy. Místo toho přednáší, motá se po muzeích a… nudí. Totálně nudí. Možná, že na stránkách knížek mu to jde lépe, ale ve filmu tenhle chlapík s tváří dvouoscarového Toma Hankse nemá co dělat. O akci, řešení záhad a o dobrodružství totiž nestačí jen kecat v letadle, musí se také něco dít. A jedna srandovní honička v miniautě zkrátka nestačí. Langdon si ale svým prvním filmovým příběhem vydělal dost na pokračování, takže uvidíme, jak se mu zadaří s reparátem ve Vatikánu.


Jméno: Dirk Pitt (Matthew McConaughey) - Sahara
Působiště: Sahara
Parťáci: Steve Zahn, William H. Macy

Dirk Pitt se sice na filmovém plátně objevil jen jednou, ale bylo nám s ním docela fajn. Bohužel nás bylo málo. Jeho výprava do Sahary příliš nezaujala a v kinech film trošku neprávem propadl. I když se jednalo o velmi příjemnou kombinaci solidní akce a vtipu, lidé zkrátka na film o hrdinném dobrodruhovi, jeho ukecaném parťákovi, africkém diktátorovi a francouzském cynickém podnikateli nepřišli. Příběhy Dirka Pitta tak s největší pravděpodobností zůstanou jen v knížkách, kterých už je (i u nás) opravdu požehnaně. Je to trochu škoda, tenhle sympaťák měl papírově všechno, co by správný filmový hledač pokladů měl mít, ale bohužel to nestačilo.

Jméno: Lara Croft (Angelina Jolie) – Tomb Raider
Působiště: Kde se co namane
Parťáci: Režijně i herecky nestálá

Už i mezi dobrodruhy pronikla emancipace. Tomb Raider byl jednou z nejdražších a nejambicióznějších adaptací počítačové hry, ale bohužel se mu nepodařilo vyškrábat se z průměru. Na Laru Croft se sice hezky kouká, ale mít k dispozici působivé kulisy a velkou fanouškovskou základnu zkrátka někdy nestačí. Její příběhy postrádaly napětí a tajemnou atmosféru a nabídlo jen sterilní akci bez náboje. Možná, že kdyby archeoložka s největším hrudníkem na světě ještě někdy vrátila a za kamerou stál někdo šikovnější než Simon West nebo Jan De Bont, byli bychom ochotni vzít ji na milost. Zatím jí to ale mnohem víc sluší na monitorech.

Jméno: Jackie (Jackie Chan) – Božská relikvie
Působiště: Afrika, Evropa
Parťáci: Vše podstatné si dělá sám

I v Asii je dost dobrodruhů, kterým se zastaví dech, jakmile pohlédnou na artefakt starý několik tisíciletí. Jedním z nejlepších je Jackie. Profík, který se sice vydává ve stopách Indiana Jonese, ale většinou je okolo jeho akcí mnohem více lidí se zlámanými končetinami a vyraženými zuby. V Evropě si to rozdá s jakousi nebezpečnou sektou, v Africe hledá skrytý nacistický poklad a cestou zmlátí každého, kdo se mu postaví do cesty. A že těch nepřátel je. I když je Jackie sympaťák a násilí nevyhledává, čas od času musí zkrátka dokázat, že hledač pokladů se o sebe musí postarat. A v okamžiku, kdy mu po krku jde banda nacistů nebo do něj kope čtveřice amazonek, před jejichž bicepsy by se většina chlapů zastyděla, je dobré mít nějakou tu bojovou průpravu.

Jméno: Jack T. Colton (Michael Douglas) – Honba za diamantem, Honba za klenotem Nilu
Působiště: Kolumbie, Severní Afrika
Parťáci: Kathleen Turner, Danny DeVito

Když se člověk jmenuje Jack T. Colton, může být jedině dobrodruhem. A tak jím je. Když se seznámil se sympatickou Joan Wilder a zjistil, že ta krom své sestry postrádá i jeden hodně veliký diamant, dlouho neváhal a rozhodl se dámě v nesnázích pomoci. No a krom akce a dobrodružství kolem toho byla i větší než průměrná porce hodně povedeného humoru. Pátrání po klenotu Nilu už sice takový nářez nebyl, ale na druhou stranu vyzkoušet si v praxi všechny zbraně na stíhačce se člověku také nepoštěstí každý den. Dalšího dobrodružství Jacka T. Coltona se asi nedočkáme, protože i dobrodruzi stárnou. Svoje si ale odpracoval bez problémů.

Jméno: Allan Quatermain (Richard Chamberlain) – Doly krále Šalamouna, Liga výjimečných
Působiště: především Afrika
Parťáci: Sharon Stone

Allan Quatermain se sice objevil nejdříve jako literární postava, kterou stvořil spisovatel H. R. Haggard, velmi brzy se ale dostal i na filmová plátna a při sledování jeho dobrodružství člověka nejednou napadne, jestli byl Sean Connery opravdu otcem Indiana Jonese. Máme tu klobouk, osobitý humor, exotické lokace, tajemné poklady i nebezpečné protivníky. Ve filmové podobě je to ale tak trošku druhá liga. Pátrání po dolech krále Šalamouna není zdaleka tak zajímavé jako hledání Svatého grálu a spojení s dalšími hrdiny v Lize výjimečných také nedopadlo bůhvíjak slavně. Allan Quatermain je zkrátka už stařec, který se moderní době přizpůsobit nedokázal a mladší a živější dobrodruzi mu už dávno utekli.

Jméno: Flynn Carsen (Noah Wyle) – Honba za kopím osudu, Návrat do dolů krále Šalamouna
Působiště: Afrika, Jižní Amerika
Parťáci: kolegové – důchodci a kolegyně – hledačky pokladů

Flynn Carsen pracoval v knihovně, ale jeho úkolem nebylo hlídat, jestli už paní Vomáčková vrátila poslední román od Rosamunde Pilcherové. Měl na starosti sbírku neocenitelných artefaktů, které bývalí knihovníci/hledači pokladů nashromáždili za minulé roky. A když šlo do tuhého, musel se s nějakou tou drsnou parťačkou s dobrým srdcem vydat po stopách pokladů ještě neobjevených. A jelikož byl Flynn Carsen nemehlo, vždycky se dostal do průšvihu, ale osud tomu chtěl, že se z každé polízanice vždycky nějak vyškrábal. Naneštěstí jeho dobrodružství za moc nestojí, takže doufáme, že ho při nějaké další výpravě třeba zašlápne slon.

Jméno: Sydney Fox (Tia Carrere) – seriál Lovci pokladů
Působiště: celý svět, ale dohromady asi čtyři lokace, které se střídají
Parťáci: jakýsi Christien Anholt

I televize má své hledače pokladů, ti ale na filmové kolegy z různých důvodů musí koukat z dálky. Ženská verze nejslavnější archeologa sice také pracuje na univerzitě a ve volném čase zkoumá zapadlé jeskyně, ale tady by veškerá podoba končila. V světě Sydney Fox je všechno tak nějak jednodušší, menší a hloupější a namísto charismatického Harrisona Forda tu je odkvétající krasavice a její idiotský pomocník. I když díky seriálové podobě tihle dva našli zdaleka nejvíce pokladů, jejich dobrodružství jsou si podobná jako vejce vejci a člověk při jejich sledování velmi brzy získá pocit, že by bylo možná zábavnější pracovat například jako včelař.


Jméno: Max Donigan (Chuck Norris) – Firewalker
Působiště: Jižní Amerika
Parťáci: Louis Gossett Jr.

Když už může dělat hledače pokladů ženská, proč by nemohl Chuck Norris? Muž, který umí dělit nulou a dvakrát napočítal do nekonečna, se jednou se spolu s Louisem Gossettem Jr. vydal do Jižní Ameriky najít hromadu zlata, ale krom několika obyčejných rváčů, kteří pocítili sílu jeho kopu s otočkou, mu v cestě stál i potomek domorodých obyvatel, jenž se chtěl stát bohem (nebo tak něco). Tohle dobrodružství sice zdánlivě mělo všechno potřebné, ale dohromady to, jak už to u Chucka Norrise bývá, zkrátka nefungovalo. A to tam byl i ten indián z Predátora!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (43)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace