Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Narnie bronzovým americkým hitem


ikona
Cival
andrew adamsondisneyeli rothharry potterjennifer anistonjim carreyking kongletopisy narniemel brooksPeter Jacksonrob marshallsteve martinsteven spielbergtržbyuwe boll
 

Ještě na začátku (dnes už) loňského roku málokdo z nesečtělých filmových nadšenců tušil, jak velké eso Disney skrývá v šanonu s nápisem The Chronicles of Narnia. Jak přicházely první ukázky z hotového filmu, dařilo se produkci postupně otupovat hlasy, které hranému debutu Andrew Adamsona přisuzovali v porovnání s blízkým Pánem prstenů pouze jepičí život, až jsme se nakonec museli i u nás na MZ věnovat v souvislosti s první slokou z Letopisů Narnie silnému otvíracímu víkendu i následnému honu na Konga. Co bylo naznačeno, jest dnes dokonáno. Hned po neděli se Narnia znovu uvelebila na prvním místě vánočního box-office a lumeni od Disneyho si mohli připíjet nejen na rok 2006, ale i na dokonalé naplnění jejich distribuční taktiky. Ta totiž vyšla do puntíku: V době premiéry měl Potter už tu největší diváckou kanonádu za sebou, takže do říše Narnie putovala jak utěšená „premiérová suma“, tak i následných 70 milionů, které přineslo pouhých devět vánočních dní. Narnia se vrátila na vrchol v pravou chvíli a a nynějšími 209 miliony (tedy bez nedělních a pondělních tržeb - za mořem znovu čachrují s prodlouženým víkendem) bez problémů šmikne doposud třetího nejúspěšnějšího zlatokopa na severu Ameriky, Spielbergovu Válku světů. Jejích 234 milionů kouzelným šatníkem proteče nejpozději následující neděli.

Ostatně i z tohoto důvodu se spekuluje o likvidaci usurpátora stříbrného stupínku, čtvrtého Harryho Pottera, jenž se s obstojným - byť už zdaleka ne vrcholným – vánočním výnosem prokouzlil k 273 milionům. Narnia má samozřejmě šanci, šanci samu o sobě extrémně překvapivou (vzhledem k ohromné fanouškovské základně malého čaroděje), osobně ale víc věřím Ohnivému poháru. Malá konkurence příštích týdnů sice nabádá k opaku, Letopisy Narnie ale zákonitě museli projít zenitem, takže v době, kdy se rodinné výlety do kin významně omezí, nebudou už příspěvky na konto Letopisů toliko bombastické. Ale možná se pletu a kromě tří premiér příštího týdne (Bollova předem deklarovaného propadáku Bloodrayne, béčkové pseudosandlerovky Grandma's Boy a hororu Hostel, oprašujícího komerční odkaz Saw) bude Narnií záhy terminován i obrýlený čaroděj.

Ve stínu Narnie se dobře vede i dětskému snu Petera Jacksona, jenž si dvacet dnů od premiéry hýčká svých 158 milionů dolarů, což není suma ani tak závratná, jako spíš sympatická. King Kong se v klidu přenese přes 200 milionů, aby následně zhynul na úrovni snesitelné pro Universal i Kongovy odpůrce. Stejně jako v minulém týdnu se i tentokrát pod dvojblokem blockbusterů zahnízdily dvě komediální sázky na jistotu, zahrnující Martinovo druhé Dvanáct do tuctu, jež se tlačí na výsledných osmdesát milionů s decentní ztrátou na Finty Dicka a Jane. Co je šeptem, to je čertem Jennifer Aniston (21 M) a Základ rodiny (už dokonce 41 M) s hodně podobnými zisky přesvědčují o sváteční zálibě v lehce sentimentální rodinné pletichaření, zatímco sedmá Gejša bojuje s hořkosladkými pocity z prvních dnů – v porovnání s jiným „oscarovým artem“ se o ní diváci docela zajímají (celkem 25 M), přesto se její oficiální šestaosmdesátimilionový rozpočet bude pokrývat hlavně z mimoamerických tržeb. Brooksovi Producenti jsou na tom o poznání hůř, jelikož i po expanzi do dvanácti stovek kin drhnou bídu (v úhrnu zatím za 9 M), z níž se ztěží vyhrabou i v roli komerčního maratonce. Desítku uzavírá Spielbergův Mnichov (12 M). Tomu se ovšem budeme věnovat až příští týden, kdy se rozleze do půldruhého tisíce kin.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace