Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Temný rytíř válí, Akta X propadla


ikona
Cival
tržby
 

Bruce Wayne je prostě frajer. Jeho tažení bude ještě pěkně dlouho vévodit naším box-office novinkám. Rekord z prvního dne i prvního víkendu byl pro Temného rytíře málo: V pondělí šokoval asi úplně všechny prognostiky dalšími 25 miliony, v úterý, středu a čtvrtek přidal rekordní cifry v kategorii „všední den, kdy daný titul neměl premiéru“. Nová maxima mezi čtyř-, sedmi- nebo desetidenními otvíráky jsou pak samozřejmostí.

Na horentních výdělcích Temného rytíře se samozřejmě silně projevuje vysoká kvalita filmu samotného. Jen díky ní se podařilo propad mezi prvním a druhým víkendem udržet na velmi slušných 52%. Batman si mezi pátkem a nedělí připsal dalších 75 milionů, které jej teleportovaly na cifru 314 mega. Nemusím dodávat, že Nolanův opus si díky tomu připsal do své kroniky rekordů i titul „nejlepší druhý víkend“ nebo „nejrychleji vydělaných 300 milionů“ a momentálně v pohodě cílí na „nejrychlejších 400 milionů“ a půlmiliardu celkově. A to samozřejmě jen ze severní Ameriky – ve zbytku světa batmanovská ofenzíva teprve začíná.

Jakž takž důstojnou konkurenci Temný rytíř našel jen ve Willu Ferrellovi. Bratři z donucení propagoval velmi vtipný trailer (resp. necenzurovaný trailer), Ferrellovu spolupráci s Adamem McKayem navíc diváci kvitovali jak u Zprávaře (což je pochopitelné), tak u Talladega Nights (to se už chápe hůř). Červenec 2008 díky tomu dostal svůj další hit: Bratři vlétli do žebříčku s 30 miliony na kontě. Teoreticky by to mohlo stačit na celkovou stovku. Pro Ferrella můžou být Bratři uklidněním po neúspěchu Semi-pro, navíc jej v hierarchii hollywoodských komiků tlačí zas zpátky před Adama Sandlera. Na Steva Carella aka Agenta Smarta ale letos zatím nikdo nemá... Ben Stiller a Jim Carrey se už ovšem chystají do zbraně.

Naopak absolutním fiaskem skončil návrat Foxe Muldera a Dany Scullyové, s nimiž se dost pravděpodobně už na plátně nikdy nepotkáme. Svou kampaní Akta X: Chci uvěřit nikdy úplně nepřitáhla, specialisty na paranormální jevy navíc zradili i recenzenti. Tvůrci ale nejspíš pořád doufali, že jejich vybledlá seriálová značka přiláká alespoň o prvním víkendu dost fandů seriálu, aby to stačilo na dvacetimilionový start. Nestalo se. Fanoušci zapomněli, pomřeli nebo sběhli jinam a druhá Akta X tak budou kapitálním zklamáním. 10 milionů za víkend a trapné čtvrté místo? S takovou se pravděpodobně ani nezaplatí... tak slavný seriál si zasloužil důstojnější konec, ale vyprávějte to hamižným producentům.

Zbytek žebříčku krátce: Třetí Mamma Mia padá pomaleji než loňský Hairspray a stoprocentně půjde přes sto milionů. Máme tu novou žánrovou klasiku? Dost možná... Na páté pozici se drží Cesta do středu země, která dál těží dolary hlavně z trojrozměrných kin (krásný propad o 25%, celkově Fraserovo dobrodružství už utržilo tolik, kolik stálo, tedy 60 milionů). Šestý Hancock konečně překonal 200 milionů, WALL-E si na stejnou metu musí trochu potupně ještě týden počkat. Se zklamáním a ztrátou prochází top tenem Hellboy 2, který stále strmě padá kvůli Batmanovi, mnohem levnější Vesmírní opičáci jsou na tom s tržbami ale ještě o řád hůř. Až desáté Wanted může hrdě hlásit: Uspěli jsme!

Za týden jej z žebříčku vypoklonkují třetí Mumie, politická dramedie Swing Vote a kostýmní konverzačka Brideshead Revisited.

Kompletní žebříček zde, přikládáme i některé historické tabulky:

Největší druhé víkendy

Nejvýdělečnější jednotlivé dny v týdnu

Nej třídenní až desetidenní putování v kinech

Nejrychlejších 200 milionů

Nejrychlejších 300 milionů

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (41)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace