Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Batman zapsán do historie!


ikona
Cival
tržby
 

Marketing je čím dál tím účinnější zbraní. Dokáže fanoušky dostat do transu, kvůli kterému se v den premiéry normální smrtelník nedostane do kina (protože geeci v černých hábitech všechny lístky skoupili s několikatýdenním předstihem), a ještě se musí trápit při pohledu na jednohlasně extatické recenze, završené šílenstvím na IMDb. Takový přístup má jednu velkou výhodu – relativně snadno zlomíte rekord v kategorii „nejvýnosnější otvírací den“, bez námahy přidáte triumf v žebříčku „dvoudenních tržeb“, ale na rekordní výdělky za celý víkend, potažmo pět, šest dní, se už docela nadřete.

Temný rytíř byl v pátek vystřelen nahoru, nakonec s osmimilionovým náskokem na třetího Spider-Mana (finální cifra je 67,8 M). Dřív by byl víkendový rekord hotovou věcí, dnes – v době extrémního frontloadingu (termín popisující, že daný film musí vidět všichni hned, čímž jsou jeho první promítací dny „přeplněné“ a „nepřirozeně vysoké“ ve vztahu ke dnům následujícím) – prostě musí tržby padat rychleji. Temný rytíř tak v sobotu utržil o bezmála dvacet milionů míň než v pátek, přesně 48 mega, v neděli přidal ještě 39 milionů. Suma sumárum to ale stačilo na nejúspěšnější víkend všech dob: Spider-Manových 151 milionů překonal Temný rytíř o čtyři miliony. U Warnerů slaví a jistojistě už před následujícím víkendem vypustí čerstvé informace o přípravě trojky. Batmanovská série asi nemůže jít z marketingového hlediska výš – to by nesměl zemřít Heath Ledger, ale přímo Christian Bale – i za dva tři roky ale bude jednou z nejsledovanějších filmových sérií všech dob.

Co se dalších rekordů týče, čtyřdenní a pětidenní rekord by padnout mohl, šestidenní si pravděpodobně už uchrání druzí Piráti z Karibiku. Hádám, že rekordů se nedočkáme ani v kategoriích druhý a třetí víkend a že Temný rytíř z logiky fungování trhu dost dobře nemůže zopakovat třiačtyřicetiprocentní propady Batman začíná. Přesto si už Batman může být jistý pozicí nejúspěšnějšího filmu letošního roku v Severní Americe, protože na zdolání Indyho a Iron Mana mu bude stačit 330 milionů. Ty přitom při stejném startu překonal i kvalitativně mnohem horší Spider-Man 3 (zastavil se na kótě 336 M). Zvolání o jistých 400 milionech ze mě ale nedostanete – na tyhle soudy si trochu alibisticky čtrnáct dní počkám.

Ptáte-li se proč taková opatrnost, odpovědí vám můžou být jak strmé pády letošních dlouho očekávaných hitů (a čísla třetího Spider-Mana), tak i kolapsy skvěle přijímaného Hellboye a WALL-E. Nadšení kritiků i diváků snadno rozbila monstrózní reklama od konkurence, takže se stalo, že zatímco Ron Perlman rozdával rozhovory o velkém úspěchu Hellboye, ten se během týdne propadl z prvního místa na místo páté, při kolosálním poklesu tržeb o 71%, což je 40. nejhorší výsledek historie. Ze dne na den se tak z úspěšného projektu stal projekt prodělečný (Hellboy za mořem utrží jen okolo 70 milionů, rozpočet byl o patnáct větší). Trochu míň zklamává WALL-E: Přijde si na 200 milionů, u Pixarovky s třetím nejlepším startem se ale rozhodně nečekaly až šesté nejlepší tržby v historii studia. Vysoké propady postihly i Wanted (Bekmambetova sci-fi si už na sebe ovšem vydělala) a Seznamte se s Davem (tady se pro změnu projevuje mizernost filmu samotného).

Temnému rytíři zvládlo odolat jen pár silných jedinců. A ne, opravdu nemám na mysli Vesmírné opičáky, kteří při své premiéře paběrkují na sedmém místě se sedmi miliony. Vzdorovat si dovolil muzikál Mamma Mia, počin chytře zacílený na ženy kategorie 30+. Kvalitnímu žánrovému novici to stačilo na 27,6 milionů, což tvůrcům dopřává naději na velmi vysoké celkové tržby (Hairspray došel z podobných pozic ke 118 milionům). Samozřejmě se znovu nabízí otázka, kde mohlo Mamma Mia skončit nebýt Batmana, a naopak, o kolik si mohl Batman ještě polepšit, pokud by do distribuce nešel vedle relativně silného muzikálu. To už ale budou nejlíp vědět hollywoodští počtáři.

Relativně dobře se držel i Hancock, který z třetí pozice dohmátl na průběžných 191 milionů, stejně tak evidentně oblíbená Cesta do středu země (4. místo, 12 M, -43%) i velmi dobře přijímaný agent Smart.

Za týden do hry vstoupí Akta X: Chci uvěřit a Bratři z donucení. Zvlášť producenti prvního titulu jsou po uplynulém víkendu asi hodně nervózní. S Temným rytířem není radno si zahrávat.

Kompletní výsledky tohoto víkendu zde.

Největší první víkendy

Nejvýdělečnější sobota a neděle

Nejvýdělečnější jednotlivé dny

Nejrychlejších 100 milionů

Největší propady mezi víkendy

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace