Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hanks vs. Nicholson


ikona
imf
hollywood
 

Jdou do sebe jako comicsoví hrdinové, ale před kamerami to neuvidíte. To se jen rozbíhá poslední zahřívací kolo plánované herecké stávky. Ovšem celá věc je tak komplikovaná, že se do jejího rozplétání musel pustit George Clooney. Hollywoodský playboy se sice o politiku živě zajímá, ale doposud se držel stranou a odmítal celý problém komentovat. Pravděpodobně i proto, že by se do něj hned kolegové opřeli s tím, že si honí triko jako příslušník všech možných sdružení (je hercem, režisérem, scenáristou i producentem).

Jenže v posledním týdnu vše prudce eskalovalo. SAG (Screen Actors Guild) už se ani tak nehádá s producenty jako spíš se sesterskou organizací AFTRA (American Federation of Television and Radio Artists). Ta na podmínky producentů přistoupila už před několika týdny, aniž by si však oproti dřívějšku nějak výrazně pomohla. Herci se podobně jako scenáristé bojí, že přijdou o prémie z internetového šíření audiovizuálních děl. Bez obstrukcí to zatím prošlo jen u režisérů, kteří si nové smlouvy vyřešili potichu, mimo zájem veřejnosti, během několika týdnů. U herců je však problém exponován nejen jejich veřejnou popularitou, ale také existencí dvou různých asociací.

SAG a AFTRA už se spolu kočkovali dříve, ostatně silnější SAG by byla vůbec nejradši, kdyby se všechny ostatní organizace zrušily. Jenže osmdesát tisíc členů AFTRA (někteří se kryjí se základnou SAG, která činí 140 tisíc členů) si to nemyslí. Předsedové obou frakcí se hašteří dlouho, ale AFTRA si teď začala hrát na žábu na prameni (odmítá novou smlouvu ratifikovat, protože čeká, jak se zachová SAG... termín pro jednání vyprší v úterý po poledni, v tu chvíli oficiálně přestane platit stará smlouva) a tak to někteří z prominentních členů nevydrželi a otevřeně se napadají. Jack Nicholson bojuje proti podmínkám, které AFTRA přijala, Tom Hanks naopak její rozhodnutí hájí.

Stávky se ovšem bojí všichni, protože následky té scenáristické se budou odklízet ještě hodně dlouho a některé jizvy už teď mění Hollywood na místo, kde je těžší a těžší sehnat dobrý flek. K čemu vyšší honoráře, když bude méně práce. I proto SAG ještě nenavrhla ani hlasování o stávce, bez kterého k ní oficiálně nemůže dojít. Zástupci studií se ovšem bojí, že řada herců bude stávkovat spontánně a to hned v úterý. Proto většina velkých produkcí vyhlásila prázdniny. Proto se pořadatelé comic conu v San Diegu bojí, že někteří z přislíbených herců nedorazí.

Příští týden rozhodne, ale už teď je jasné, že současné vedení SAG a AFTRA nevidí za roh. Producenti spokojeně vyčkávají, jestli za nimi někdo přijde s prosíkem a jsou doslova tím třetím vzadu, co se nakonec bude smát nejhlasitěji. George Clooney v otevřeném dopise navrhnul hned několik změn systému (včetně toho, že největší hvězdy budou za každý vydělaný milion dolarů vracet do kasy herecké asociace nějaká ta procenta, což by mohlo rozpočtu pomoct v údržbě nutných rezerv). Vedení mu vřele poděkovalo a že se na to prý podívá (nedivil bych se, kdyby to bylo na půli cesty do skartovačky).

Začíná to být napínavější než čekání na další epizodu Lostu. Ať vyhraje kdokoliv, snad neprohrajeme my. Plody případné stávky bychom sklízeli až napřesrok (a rok po něm), ale vězte, že by byly patřičně hořké.  Možná začíná sezóna palcových titulků, možná bude o čem psát, ale ty důsledky, zvlášť tváří v tvář spadu, který tu zůstal po scenáristických cedulových pochodech, budou obrovské. Radši si znovu obnovte průkazku do videopůjčovny. :)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace