Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Smart nás dostal


ikona
imf
tržby
 


Po velkých a větších otvírácích letních hitů stála konečně sezóna před zajímavým milníkem. Zajistilo ho střídání generací v komediálním žánru. Dva týdny předem si udělal další zářez do bránice Adam Sandler, ale jeho potrhlý holič se stejně trochu krčil ve stínu agenta Smarta. Osobně jsem čekal plichtu s tím, že u Sandlera zvítězí stabilní divácká základna a Carell bude profitovat z fanoušků seriálu, ve kterém se telefonuje botou a hlavní hrdina neustále legračně poskakuje nebo kvičí. Přesilovka citoslovců ve druhém zmíněném titulu (Dostaňte agenta Smarta) nakonec o fous triumfovala, když Smart skoro líznul čtyřicetimilionovou hranici (39.2 milionu). Dřívější přicmrndávač Jima Carreyho a kluků z Frat Packu tak jednou ranou zabil dvě mouchy - škarohlídům předvedl svůj potenciál a dokázal, že nadsázkové adaptace retroseriálů pořád táhnou (Starsky a Hutch otevírali za 28M, Charlieho andílci za 40M a Dukes of Hazzard za 30M). Dá se očekávat, že i u A-Teamu se budeme víc smát než bát.

Druhým čerstvým závodníkem byl v tomto týdnu Mike Myers, narozdíl od Carella svým způsobem štamgast ujetých komedií, jehož Austin Powers by si se Smartem mohl podat ruku. Jenže Myers svou kultovní postavu dokonale vysál a návrat s podezřelým konceptem indické sexy-romantické-švihlé komedie (The Love Guru) mu nevycházel už od prvních ukázek. Podobný nápad ztroskotal v podobně pojmenované komedii Guru (s Heather Graham) a Myersovi nepomohlo ani letošní hostování MTV Awards, kterého dostalo znovu "do oběhu". Výsledkem je velmi chabých 14 milionů a čtvrté místo. Definitivní důkaz toho, že animovaného Shreka nepohání hlas, ale obraz (mě osobně připadal Myersův dabing ve trojce vrcholně nepříjemný).

A když už mluvíme o zeleném obrovi a animáku, před sexuálního guru se stihnul dostat pandí kung-fu bojovník (solidních 21.7M, propad o pouhých 35 procent!) i restartovaný Hulk. Ten ovšem už po pár dnech začal ztrácet na svého předchůdce v režii Anga Lee. Ačkoliv jsou recenze celkem pozitivní, Leterrierova verze díru do světa neudělá. Propad o více než šedesát procent (21.6M) hovoří za vše a evropská teritoria zeleného siláka těžko spasí. Už teď je zkrátka jasné, že to bude tak akorát na zaplacení. Marvelákům ale v tomto týdnu Iron Man plavmo přeskočil třísetmilionovou hranici (celosvětově už 554M), takže je vlažnější přijetí Hulka nemusí tolik bolet. O dvojce se ale podle mého bude mluvit jen hodně opatrně a s velkou pravděpodobností Hulk bude jen hostovat v Avengers.

Podle očekávání hodně prosvištělo Shyamalanovo Stalo se. Jakmile se mezi diváky rozkřiklo, že film nemá pointu a stojí za starou bačkoru, šla návštěvnost k šípku. Absence novinářských projekcí filmu odložila zkázu jen o pár dní, takřka sedmdesátiprocentní propad po prvním víkendu je i v dnešní nejisté době křiklavým vykřičníkem, navzdory tomu, že skromný rozpočet 60 milionů zřejmě indický režisér, scenárista a producent z diváků vyseká.

Co se děje na dalších místech? Indy si spokojeně razí cestu za sedmisetmilionovou hranici, což by se mu díky nízkým propadům mohlo povést. Bude to ale spíš zásluhou Evropy, protože v Americe už dobrodruh přichází ve velkém o kinosály. Adam Sandler alias Zohan kolem něj prosvištěl až nečekaně rychle, s průměrným mezivíkendovým propadem 57 procent. Buď je to téma ještě citlivější než čtyřprocentní hasiči nebo Sandler (a jeho publikum) definitivně stárne. Spolu s úspěchem Carella a demisí Myerse je to další důkaz toho, že komikův život je krátký. Ale bylo to fajn, Adame. Totéž lze říct i o kvartetu ze Sexu ve městě, i když tady je na mávání trochu brzo. Holky nakoupily za 65 milionů a prodeje jim pořád ještě stoupají, momentálně k třísetmilionovému fáborku. A to si říká o nášup. Pokud ne o dva.

Podobně si mohou gratulovat i autoři průměrné romanticky Mejdan v Las Vegas. Pětatřicetimilionový rozpočet dokázali díky Cameron Diaz a Ashtonu Kutcherovi v hlavních rolích podojit k dvěma stům milionů. Ani podobně úspěšné Prázdniny však loni neznamenaly radikální nárůst v daném žánru. Což je divné, protože většina romantik z poslední doby hodně vydělala (27 šatů - 30 milionů náklady, 160 milionů tržby). Že by nás čekalo víc srdíček a míň vyšeptaných komiků? Tropic Thunder Bena Stillera definitivně rozhodne o tom, jestli je pro tuhle generaci smíšků v dnešním superhrdinském Hollywoodu místo. Ale na to si ještě počkáme, příští týden je totiž na řadě další Pixar (VALL-I) a drsná comicsárna Wanted. K překrývání diváckých skupin tu pravděpodobně nedojde, ale o to bude zajímavější sledovat, jak si ruský svéráz Bekmambetov povede proti nejroztomilejšímu robotovi na planetě.

Kompletní výsledky najdete zde

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace