Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Děti z Narnie se okoukaly


ikona
imf
tržby
 

Dospělejší look a mírně podtaktovaná kampaň v Bueně Vistě letos příliš radosti nenadělají. Pokud byla první Narnie pro Disneyho a Walden Media nečekaným darem z nebes, dvojka jim navzdory solidnímu openingu nadělá spíš vrásky na čele. Druhý Potter se nekoná a Kaspian otvírá dokonce hůř než jeho o tři roky starší bratříček. První Narnie šla navíc do boje v zimě, kde prokázala neuvěřitelnou "dlouhonohost" a jen v Americe si došla pro bezmála tři sta milionů (celosvětově pak skoro 750). S takovým nástupem nemůže letní titul počítat, zvlášť když je za humny Indiana Jones. 56,5 milionu za první víkend je tedy pro dvousetmilionovou fantasy svým způsobem zklamání a pro letní sezónu jako takovou jeden z prvních důvodů k obavám.


Pokud si někdo myslel, že bude moci na základě prvních tří klíčových titulů determinovat úspěch sympaťáka v klobouku nebo dokonce rovnou letní trendy, ten by se ošklivě přepočítal. Ano, úspěch Iron Mana se dal přičítat meziročnímu nafouknutí divácké obce a Speed Racera jsme mohli vyložit jako příliš exotický experiment, který se netrefil do noty žádnému segmentu publika, ale o to víc zaráží vlažné přijetí Narnie. Skvělé recenze, děti připravené jít do kina jako nikdy předtím (zvlášť po neúspěchu Speeda byl ring doslova volný) a série, která už předtím prokázala své kvality. Tedy samozřejmě jak u koho, ale americké kritice se první Narnie líbila a nic nenaznačovalo, že z prvního víkendu odejde shrbená.

Stalo se a analytici z toho budou mít pravděpodobně pár dnů zamotanou hlavu. Přesto se nejedná o žádný megaprůšvih, protože i s takovým openingem Narnie pravděpodobně dosáhne na svých 130-140 milionů doma a celosvětovou sumu by mohla zaokrouhlit u 450 milionů. Na zaplacení výloh to postačí bohatě, třetí díl se z toho jistě také natočí, ale spekulace o adaptaci celé série můžeme pravděpodobně na nějaký ten čas uložit k ledu.


To Iron Man i ve třetím týdnu předvádí, že v tryskách zbývá pořád dost paliva. Minimální poklesy a příjemných 31 milionů ho zas o kus přiblížilo 400 milionové hranici a podobným tempem není vyloučeno ani půl miliardy. Marveláci jedou. Zaváhání Narnie využila i romantika Mejdan v Las Vegas, která klesla o pouhou třetinu a s dalšími 14 miliony zaokrouhlila desetidenní působení na rovných čtyřiceti. Pro film za 35 milionů, který má díky obsazení zajištěn úspěch i za hranicemi, jsou to velmi dobrá čísla. Do roka a do dne se můžeme těšit na další tucet podobných rychlokvašek. Kéž by všechny měly alespoň snesitelného Kutchera. ;)

Speed Racer je věrný svému jménu, ale rychlostní rekord v couvání mu pravděpodobně nikdo nezávidí. Propad o téměř šedesát procent a mrzkých 7,6 milionů, to je nemilé, ať už na to koukáte jakkoliv. Stodvacetimilionový blockbuster se tržbami podobá spíš nezávislému artu a ve světě jsou výsledky snad ještě horší než v USA. Celkem má Racer 40 milionů a moc dolarů už mu do kapsy nepřiteče. Vzpomínáte na Stealth nebo Ostrov? Tahle červená čísla si Joel Silver bude pamatovat ještě dlouho. Možná tak dlouho, že bratry dokope k nějakému Matrix prequelu.


Romantiky bylo pravděpodobně v žebříčku příliš a tak se podle odhadů o páté místo popraly Made of Honor a Baby Mama. A překvapivě zvítězil větší štamgast, Baby Mama je pátá o mrzkých 93 tisíc dolarů, ovšem s nižším počtem kin. Patrick Dempsey poražen na hlavu elitou ze Saturday Night Live. Smějeme se i ve zbytku Top Tenu, v těsném kontaktu následují Kopačky (oproti Zbouchnuté komerční slabota, přesto už zaplacená), druhý Harold a Kumar (zaplaceno natřikrát) a vykrádačka Nekonečného příběhu - akční The Forbidden Kingdom (díky Asii už celosvětově na sto milionech). Co to naznačuje? Míň opulentních fantasy a víc hyperlevných komedií se srdíčky nebo trávou? Vypadá to tak. Snad nás od podobného osudu zachrání Indiana Jones. Chceme blockbustery, ať už voní novotou nebo smrdí dvacetiletou nostalgií.

Kompletní žebříček najdete zde

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace